Un bărbat din Arad a dat lovitura cu o cultură unică în România. Sucul de culoarea chihlimbarului obţinut din busuioc african i-a cucerit iremediabil şi pe români, şi pe nemţi

Busuiocul este unul dintre condimentele cel mai des folosite în bucătărie de gospodinele din România. Însă o altă specie de busuioc câştigă teren la noi în ţară, fiind din ce în ce mai apreciat, busuiocul african.

13 sept. 2022, 16:44
Un bărbat din Arad a dat lovitura cu o cultură unică în România. Sucul de culoarea chihlimbarului obţinut din busuioc african i-a cucerit iremediabil şi pe români, şi pe nemţi

O plantaţie de busuioc african se găseşte la aproape şaizeci de kilometri de Arad, în localitatea Seleuş, şi îi aparţine lui Ioan Horga. Planta poate fi folosită la prepararea unor sucuri naturiste şi cocktailurilor.

Este o specie foarte gustoasă prin faptul că are nişte substanţe volatile care ne aduc aminte de aromele de altădată din sucurile bunicilor. Se adresează şi consumatorilor de sucuri, de coktailuri, mai mult nealcoolice dar şi alcoolice„, spune Ioan Horga pentru observatornews.ro.

Planta nu are nevoie de udare, iar procesul de recoltare este foarte simplu. Rezistent la secetă și caniculă, busuiocul face flori care pot fi culese tot timpul anului.

Florile se recoltează când ajung la o dimensiune de zece cinsprezece centimetri. Este o plantă rezistentă, nu necesită foarte multe îngrijiri„, spune şi Diana Bucatoş, cultivator.

Citeste si Un bărbat din Germania a sunat la 112 pentru că nevasta lui vorbea încontinuu. Ce soluţie au găsit agenţii de poliţie pentru a-l scăpa pe bărbatul care era „agresat auditiv”

Siropul de chihlimbar i-a cucerit iremediabil pe nemţi

Recolta de la Seleuș pleacă în Germania, acolo unde din flori au fost dezvoltate o serie de produse, printre care și un sirop extrem de aromat. Românii care lucrează în Germania în agricultură cunosc de multă vreme proprietăţile busuiocului african şi produc vestitul sirop de culoarea chihlimbarului.

Am descoperit acest soi de busuioc şi m-a fascinat din prima secundă. Am vrut, în prima fază, să dezvoltăm şi să creăm această piaţă în ceea ce priveşte exploatarea„, spune Paul Peţeanu, producător de sirop Blutenrein în Germania. Blutenrein este o licoare de culoare roșie. Se consumă ca o băutură răcoritoare, în amestec cu apă plată sau minerală. Cu siropul de culoarea chihlimbarului se prepară și cocktail-uri cu votcă, gin sau vin.

În plus, poate fi utilizat și în bucătărie ca dressing, marinade sau alte creații culinare”, spune Peţeanu.

Investiția în plantația de busuioc și producția băuturii se ridică la câteva zeci de mii de euro. Succesul produsului este însă uriaș: siropul se vinde în sticle de 500 ml la prețuri între 12,99 și 14,99 de euro.

Citeste si Ministrul Agriculturii din Germania nu crede în rezolvarea crizei cerealelor. „Să ai încredere în Putin e ca şi cum ai crede în Moş Crăciun”