Iohannis: „Suntem la stocare aproape la sută la sută, deci depozitele noastre de gaz sunt pline”

El a arătat că în paralel, România sprijină dezvoltarea energiei regenerabile şi acest lucru va duce la o creştere semnificativă a cotei de regenerabil din mixul energetic naţional,
Filip Stan
24 nov. 2022, 15:18
Iohannis:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Vilnius, că suntem la stocare aproape la sută la sută, deci depozitele noastre de gaz sunt pline, însă dorim să avem şi o marjă de siguranţă. Şeful statului a arătat că România sprijină dezvoltarea energiei regenerabile şi acest lucru va duce la o creştere semnificativă a cotei de regenerabil din mixul energetic naţional, pentru a asigura o producţie suficientă şi în perioada de iarnă, când regenerabilele funcţionează parţial, să investim în centrale nucleare.

Klaus Iohannis, după bombardamentele care au lăsat Republica Moldova în beznă: „Nu putem ajuta mai mult, lipsesc interconectările”

”În domediul energiei este nevoie de un plan în etape şi noi avem acest plan, în România. Trebuie să lucrăm odată pe termen scurt şi foarte scurt, la aprovizionarea pentru această iarnă, trebuie să lucrăm pe termen scurt şi mediu pentru următoarele ierni, pentru următorii ani şi trebuie să avem un plan pe un termen mai lung care să ne asigure nu doar independenţa ci şi energie suficientă pentru a exporta. Noi avem aceste planuri şi aceste gândiri. În această etapă, când avem nevoie de resurse suplimentare pentru iarnă, se lucrează în paralel pe două căi. Pe de o parte, capacitatea de stocare în România este destul de mare, în ultimii ani nu a fost folosită însă în acest an a fost folosită”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a anunţat că ”suntem la stocare aproape la sută la sută, deci depozitele noastre de gaz sunt pline, însă noi dorim să avem şi o marjă de siguranţă şi în acest sens sunt în negociere câteva contracte de import, pe alte căi decât gazul rusesc”.

”Avem nevoie de acestea şi pentru consumul propriu dar avem în vedere în acelaşi timp şi aprovizionarea Republicii Moldova în cazul în care apar probleme deosebit de grave acolo”. Asta e pe termen scurt şi stăm bine. Pe termen mediu, este nevoie să accesăm noi resurse şi poate vă amintiţi că am avut zilele trecute o discuţie cu asocierea Romgaz, OMV Petrom pentru a porni exploatarea gazului din Marea Neagră. Am primit promisiuni ferme că în cursul anului viitor se va lua decizia de investiţie şi destul de repede se va trece la realizarea instalaţiilor pentru a extrage gaz din Marea Neagră, este vorba de perimetrul Neptun Deep, credem că prin accesarea acestei resurse, pe termen mediu vom avea gazul necesar asigurat împreună cu importurile care vor continua”, a menţionat preşedintele.

Cancelarul Austriei spulberă speranţele României la Schengen: „Vom susţine aderarea Croaţiei, dar vom fi critici faţă de eforturile Bulgariei şi României”
El a arătat că în paralel, România sprijină dezvoltarea energiei regenerabile şi acest lucru va duce la o creştere semnificativă a cotei de regenerabil din mixul energetic naţional, pentru a asigura o producţie suficientă şi în perioada de iarnă, când regenerabilele funcţionează parţial, să investim în centrale nucleare.

 

”În acest sens avem planuri concrete, deja finanţarea este destul de bine asigurată pentru dezvoltarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi în paralel vom introduce aşa numitele centrale mici nucleare care vor putea fi amplasate în alte locuri decât unde avem acum centrale care produc electricitate. Toate acestea vin să îndeplinească unul, obiectivul de autonomie energetică, doi, obiectivul de producţie suficientă pentru a asigura inclusiv export de energie, trei, asigură trecerea României la o economie verde şi în final, pentru 2050, avem ambiţia să devenim neutri din punct de vedere al emisiilor, asta însemnând că, până atunci, producţia asigurată de regenerabil şi nuclear să fie suficientă şi să înlocuiască celelalte facilităţi de producţie care vor retehnologizate. Iată un plan foarte ambiţios, foarte amplu care merge pe mai multe decenii şi românii pot fi asiguraţi că la noi lucrurile sunt nu doar sub control ci sunt asigurate şi pentru viitor. În toate acestea avem în vedere să realizăm şi interconectările cu toţi vecinii, pentru a putea efectiv exporta energie, respectiv când consumul dintr-un motiv sau altul este foarte mare, să putem importa energie”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a menţionat că două aspecte de tehnologii mai puţin uzuale dar care în viitor vor avea o contribuţie importantă merită menţionate, producţia şi transportul de hidrogen sunt în atenţia noastră, iar prin PNRR sunt finanţe astfel de facilităţi care după părerea lui se vor extinde semnificativ în următoarele decenii şi în paralel se lucrează la facilităţi de stocare a energiei electrice, deci acumulatoare foarte mari care pot livra instant energie electrică când consumul creşte brusc .toate acestea sunt în curs şi vor schimba net harta energetică a României.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici