Oraşul din România unde se trăieşte numai din ajutoare sociale, cu un venit lunar de 140 de lei: „Intrai în subteran și nu știai dacă mai ieși afară. Gazele din mină te pot zăpăci de cap”

După închiderea minei de cărbune din orașul Aninoasa, în urmă cu mai bine de 15 ani, au rămas în urmă localnicii care trăiesc de pe o zi pe alta.
Alina Costache
15 dec. 2022, 21:13
Oraşul din România unde se trăieşte numai din ajutoare sociale, cu un venit lunar de 140 de lei:
Orașul Aninoasa, Foto: hunedoara.adevarul.ro

În orașul Aninoasa mai trăiesc acum doar câțiva oameni care cu greu trăiesc din ajutoarele sociale. Singurii care au venituri mai mari sunt foștii mineri. Mina Aninoasa a fost închisă în anul 2006, după un secol și jumătate de activitate, iar apoi niciun investitor important nu a mai ajuns în orașul din Valea Jiului.

Declinul economic a afectat puternic cei aproape 5.000 de localnici care trăiau aici. Pentru că nu aveau locuri de muncă, tinerii au decis să plece, la fel ca mulți dintre foștii angajați de la mina de cărbune.Mulți și-au pierdut viața în accidente, în Defileul Jiului, chiar după ce și-au primit drepturile în urma disponibilizărilor colective, potrivit adevarul.ro.

Foștii mineri care au rămas aici se întristează când văd ce a mai rămas din fosta mină, în care familiile lor au muncit din generație în generație. Unii dintre ei au pensii de până la 4.000-5.000 de lei, dar banii nu pot compensa urmele lăsate de munca în subteran.

„Luăm o pungă de medicamente pe zi. Soțul are reumatism, are probleme cu vederea, și câte și mai câte. Toate s-au scumpit”, a declarat o pensionară din Aninoasa, soția unui fost miner, ambii veniți din județul Maramureș.

Citește și: Industria cărbunelui se confruntă cu o criză acută de personal. Cât câștigă pe lună un excavatorist care manevrează un utilaj de 2.000 de tone

Cei doi soți sunt unii dintre puținii localnici care și-au permis să își racordeze casa la rețeaua de gaz. Majoritatea localnicilor se încălzesc cu lemne și locuiesc în clădiri unde baia este la comun și folosesc apa din izvoarele captate din zonă.

„Am lucrat 28 de ani în mina Aninoasa. Tatăl meu a lucrat tot aici, bunicul meu, la fel. Am ieșit la pensie în 2003, cu trei ani înainte ca mina să fie închisă. Cărbune este jos încă pentru 30-40 de ani, iar noi plătim gazul enorm de scump. După ce s-a închis mina, tineretul din oraș a plecat spre hotare. Am doi copii: unul este acum prin Italia, unul prin Anglia… Păcat, pentru că se putea munci aici, să avem noi, țara noastră”, a declarat un localnic.

Acesta locuiește aproape de fosta exploatare și vede din gospodărie ruinele minei și puțul prin care minerii ajungeau în subteran.

„În Aninoasa viața minerilor nu a fost ușoară. Nu aveai Paști, nu aveai Crăciun, munceai și de Revelion, și câte două schimburi, pentru că România avea nevoie de cărbune. În fiecare dimineață te sculai și intrai jos. Intrai în subteran și nu știai dacă mai ieși afară. Gazele din mină te pot zăpăci de cap. Exploziile erau cel mai mare pericol. Apoi  supărările, bolile. Nu mai am dantură deloc”, spune un fost miner.

Citește și: Grevă la mina de cupru din Bihor. 100 de mineri s-au blocat în subteran: „Salariul ar fi trebuit să ni-l dea pe 15 septembrie”

La închidere, primăria avea de gând să transorme locul într-o zonă turistică, unde să fie amenajat un muzeu, iar vizitatorii să poată vedea cum arată interiorul minei.

Aninoasa a devenit oraș în 1989, când avea 6.000 de locuitori. La acea vreme, peste 4.000 de localnici aveau un loc de muncă. În 2013 a devenit primul oraș al României intrat în insolvență după ce a acumulat datorii la bugetul de stat de aproape șase milioane de lei. În prezent orașul mai are 500-600 de salariați și câteva zeci de asistați sociali.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Playtech.ro
Indicatorul rutier neînţeles de şoferi. Este nou şi oferă un detaliu important românilor
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Sprijin pentru acești români. La ce pot fi folosiți banii
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică