Epidemia de gripă se extinde rapid în România. Alexandru Rafila anunţă cantităţi suplimentare de medicamente

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că ne aflăm într-o perioadă în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia cazurilor de gripă diagnosticate depăşeşte 10%. El a precizat că suntem în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi de cazuri de gripă.
Filip Stan
03 ian. 2023, 12:10
Epidemia de gripă se extinde rapid în România. Alexandru Rafila anunţă cantităţi suplimentare de medicamente
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului, menţionând că va fi dată publicităţii o nouă listă cu produse similare.

Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, la Prima News, despre criza medicamentelor pentru gripă şi viroze. “Eu vă spun ce am făcut noi la nivelul Ministerului Sănătăţii. Luna aceasta, în primul rând, vom asigura cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului. Vom da chiar astăzi publicităţii o nouă listă cu produse similare, adică sunt produse identice ce conţin aceeaşi substanţă activă. Oricare dintre ele este bun atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. De asemenea, vom da publicităţii şi variantele pentru Tamiflu. Substanţa activă se numeşte oseltamivir şi există mai multe produse, nu doar Tamiflu.  Stocurile pe care le-am cerut chiar azi dimineaţă sunt de peste patru milioane de comprimate la nivel naţional, de oseltamivir. Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat şi un ordin de ministru care limitează exporturile pentru o perioadă de şase luni. Lista este în transparenţă decizională de o săptămână, de săptămâna trecută, înainte de Revelion, iar după ce am pus această listă am notificat Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că este necesar şi un aviz de la UE pentru ca acest ordin să fie publicat.  “Trebuie să primim un aviz din partea Uniunii Europene încât acest ordin să poată să fie publicat, ca să putem să trecem cu bine lunile ianuarie şi februarie, care sunt luni problematice, care duc la consumuri mult mai mari de substanţe antitermice, antiinflamatorii şi chiar antivirale de tip oseltamivir”, a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, la Prima News, despre eventuala suspendare a programului de vizite în spitale în contextul cazurilor numeroase de viroze şi de gripă.

“Nu ministerul suspendă programul de vizite. E abordarea aceasta că ministerul trebuie să rezolve toate aceste probleme la nivelul fiecărei unităţi sanitare. Am făcut un ordin de ministru, dar dacă îl citiţi cu atenţie o să vedeţi că există o responsabilitate a fiecărui manager şi e normal să fie aşa, pentru că el răspunde de acea unitate sanitară şi de siguranţa pacienţilor şi a personalului medical”, a afirmat Rafila.
El a precizat că ne aflăm într-o perioadă de creştere a numărului cazurilor de viroze respiratorii şi de gripă.
“Ne aflăm într-un context în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depăşeşte 10%. Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi implicit de cazuri de gripă, iar procedura care este stabilită de Centrul European al Corpului de Control al Bolilor este ca în această situaţie, după o creştere de trei săptămâni consecutive să putem să discutăm despre o epidemie de gripă, iar la o epidemie de gripă, în mod evident, când se manifestă, două, trei săptămâni, valul acesta epidemic, limitarea accesului în spital şi utilizarea de echipament de protecţie pentru personalul medical, mă refer în primul rând la mască şi mănuşi, de asemenea, igiena riguroasă a mâinilor, atât pentru personal, cât şi pentru vizitatori şi pentru pacienţi, pentru reducerea transmiterii trebuie să intre în funcţiune. Noi am avut doi ani consecutiv fără viroze, fără gripă, pentru că circulaţia virusurilor a fost mult redusă de măsurile luate faţă de pandemia COVID. Acum ne aflăm în situaţia unei recrudescenţe a numărului de cazuri, iar instituirea măsurilor pentru o manifestare epidemică a gripei, care anul acesta este decalată faţă de sezoanele care erau cu 4-5-6 ani, cam cu 3-4 săptămâni, adică a apărut cu 3-4 săptămâni mai repede, circulaţia a fost mai rapidă”, a precizat ministrul Sănătăţii.
El a mai fost întrebat dacă în prezent în România este epidemie de gripă.
“O să ştim la sfârşitul acestei săptămâni sau cel mai probabil luni, după ce o să putem să analizăm toate datele care vin din ţară. Noi avem un sistem de supraveghere a gripei la nivel naţional. El practic adună toate cazurile de viroze respiratorii, dar individualizează cazurile de gripă, fie din punct de vedere clinic sau diagnosticate. Dacă procentul celor care sunt confirmate de laborator depăşeşte 10%, procentul din testele care se fac, pe de o parte şi, pe de altă parte, există o creştere săptămânală de 20%, săptămâni consecutive, atunci putem să discutăm de o epidemie de gripă”, a mai transmis Alexandru Rafila.

A explodat numărul virozelor şi al cazurilor de gripă. Tamiflu, singurul medicament folosit împotriva gripei, şi antitermicele pentru copii sunt greu de găsit în farmacii
Ministrul Sănătăţii anunţă organizarea unui concurs de Rezidenţiat în această primăvară pentru ocuparea posturilor rămase libere în 2022

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că va mai fi organizat un concurs de Rezidenţiat în primăvara acestui an, pentru ocuparea posturilor rămase libere la concursul din 2022, precizând că sunt specialităţi unde este nevoie de medici, cum ar fi medicina de urgenţă şi specialităţi chirurgicale.
Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, la Prima News, despre organizarea unui concurs de Rezidenţiat în acest an pentru ocuparea posturilor rămase libere la concursul din 2022.
“Intenţionăm să mai dăm o dată concurs pentru locurile rămase neocupate. Sunt specialităţi la care e nevoie, cum ar fi medicina de urgenţă, medicina de familie. La medicina de familie s-au ocupat circa 90 din posturi. La alte specialităţi chirurgicale, la medicina de urgenţă mai puţin. O să mai organizăm cu siguranţă încă o sesiune în cursul acestei primăveri, dar problema legată de pregătirea medicilor trebuie rezolvată împreună cu universităţile, pentru că o regionalizare a responsabilităţii în ceea ce priveşte organizarea şi asigurarea pregătirii în rezidenţiat împreună cu universităţile şi cu facultăţile de medicină atunci trebuie să o punem în aplicare”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
El a fost întrebat şi dacă există un proiect pentru aducerea în România a medicilor din Republica Moldova.

Alexandru Rafila, despre sezonul gripal: „Impactul mai mare este pentru copii, mai puțin pentru adulți”

“Colegii noştri din Republica Moldova sunt bineveniţi, cu o condiţie însă. Să nu uităm că noi suntem o ţară din Uniunea Europeană, iar libera circulaţie a profesioniştilor din sănătate şi recunoaşterea mutuală a calificării profesionale în statele membre se face pe baza unor criterii. Când medicii din Republica Moldova vor îndeplini aceste criterii, aici putem să contribuim şi noi, să organizăm stagii suplimentare prin care ei să poată să îndeplinească criteriile privind pregătirea, calificarea profesională, atunci putem să discutăm despre aducerea lor, dar şi aici este un dar important să vină şi să rămână şi să profeseze în România, pentru că şi ei, în momentul în care primesc recunoaşterea din partea României, în momentul în care îşi echivalează toate stagiile, atunci pot să plece în altă parte, în Uniunea Europeană. Ideea este să găsim şi o stabilizare a personalului medical, nu doar o simplă recunoaştere care înseamnă un paşaport către alte ţări”, a explicat Alexandru Rafila.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi răsfățate de astre până pe 23 mai. Leii sunt printre marii norocoși
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Maria Ciobanu a cedat înainte ca sicriul soțului ei să fie coborât în groapă! Scene sfâșietoare de la înmormântare FOTO 
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cardinalul Robert Prevost este primul papă american din istorie
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania