Alexandru Rafila, despre sezonul gripal: „Impactul mai mare este pentru copii, mai puțin pentru adulți”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că acest sezon gripal afectează în special copiii și îi roagă pe părinți să nu îi ducă la spital dacă au forme ușoare.

26 dec. 2022, 22:18
Alexandru Rafila, despre sezonul gripal: „Impactul mai mare este pentru copii, mai puțin pentru adulți”

Alexandru Rafila a vorbit despre cum face fașță sistemul de sănătate din România, în contextul numărului foarte mare de viroze respiratorii sau gripe sezoniere, explicând că cei mai afectați sunt copiii.

„Impactul mai mare este pentru copii, mai puţin pentru adulţi. Asta nu înseamnă că sezonul gripal care a început practic nu va evolua şi nu va afecta şi populaţia adultă. Virusul sinciţial respirator care produce o epidemie în momentul de faţă, prezentă şi în România şi în alte ţări, în Europa sau chiar în Statele Unite, afectează copiii. Este o boală virală care poate să producă anumite complicaţii, bronşită de obicei şi evoluţia unora dintre copii e mai dificilă”, a declarat Alexandru Rafila.

Citește și: Alexandru Rafila susţine că numărul şpăgilor dinn spitale s-a redus: „Avem sesizări negative în jur de 2 %, nu e foarte mult”

De asemenea, ministrul Sănătății a făcut un apel către părinți, să nu blocheze activitatea Unităților de Primiri Urgențe.

„Tocmai pentru ca să putem să uşurăm acest lucru şi să nu trebuiască părinţii să aştepte ore întregi la unităţile de primiri urgenţe, am înfiinţat la nivel naţional mai multe centre ambulatorii de evaluare a copiilor care au forme uşoare sau forme medii. Deci cei care merg la medicul de familie şi medicul de familie consideră că au nevoie de investigaţii suplimentare pot să meargă în aceste centre de evaluare. Lista lor este disponibilă la Ministerul Sănătăţii, la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică.

Citește și: Val de viroze respiratorii la copii. Ministerul Sănătăţii anunţă deschiderea a 59 de centre de evaluare care asigură asistenţa medicală

Şi acolo părinţii pot să ducă copiii fără niciun fel de problemă, să fie evaluaţi, să primească tratament şi dacă este într-adevăr nevoie, vor fi trimişi la spital. Copiii cu forme uşoare sau medii nu trebuie să meargă la spital, e bine să evite să stea ore întregi, de exemplu la unităţile de primiri urgenţe, care sunt supraaglomerate şi lucru ăsta trebuie luat în considerare. Am făcut şi un ghid de bună practică privind modul în care un părinte trebuie să ia o decizie informată în cea ce priveşte propriu copil, dacă are o viroză respiratorie”, a precizat Rafila.