Bacteriile care produc electricitate, transformate în „biobaterii” FOTO

În cadrul unui important pas în direcţia obţinerii 'biobateriilor' viitorului, un nou studiu dezvălui modul în care un anumit tip de bacterii produc electricitate atunci când proteine din membrana lor celulară intră în contact cu anumite minerale, conform LiveScience.com.
Romania TV
26 mart. 2013, 15:37
Bacteriile care produc electricitate, transformate în

Microbiologii cunosc de mai multă vreme faptul că o familie de bacterii marine denumite Shewanella oneidensis, care se găsesc în sedimentele de la mari adâncimi, pot genera electricitate atunci când sunt expuse la contactul cu metale grele, aşa cum ar fi fierul sau manganul.

Într-un studiu, publicat în numărul din 25 martie al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences, oamenii de ştiinţă demonstrează că aceste proteine pot transporta electroni dintr-o parte în alta a membranei celulare cu o rată suficient de rapidă pentru a produce energia de care are nevoie bacteria pentru a supravieţui.

La fel cum oamenii respiră oxigen şi folosesc acest gaz pentru a genera energie, bacteria Shewanella poate folosi minerale precum oxidul de fier pentru a respira, explică unul dintre coautorii studiului, Liang Shi, microbiolog la Pacific Northwest National Laboratory din Richland, Washington. Aceste bacterii produc curent electric prin transportul electronilor dintr-o parte în alta a membranei celulare, ‘însă modul în care se produce acest transfer de electroni între bacterie şi minerale nu este încă înţeles pe deplin’, conform lui Liang Shi.

Există două modalităţi în care acest transfer de electroni se poate produce: proteinele din membrana celulară pot transfera electroni direct prin contactul cu suprafaţa mineralelor, sau proteinele pot folosi alte molecule pentru a intermedia transferul de electroni dintr-o parte în alta a membranei celulare.

Pentru a demonstra cum proteinele din membrana celulară a acestor bacterii produc electricitate, cercetătorii au creat o bulă din molecule grase conţinând acest tip de proteine, structură ce imită membrana celulară a bacteriei. Studiul acestor structuri artificiale este mult mai uşor decât studiul direct al acestor celule bacteriene care sunt îngrămădite pe alte structuri, conform lui Shi. Experimentele au fost derulate într-un mediu lipsit de oxigen, pentru că oxigenul poate intra în diferite procese chimice.

Aceste structuri în formă de bule conţineau în interior un electron donor şi au fost expuse la exterior unui mineral care conţine fier. Cercetătorii au măsurat apoi viteza schimbului de electroni ce avea loc prin membrana celulară – iar această viteză a fost suficient de mare pentru a susţine ipoteza că bacteriile folosesc acest mecanism pentru a-şi crea propria electricitate în mediul natural.

‘Studiul nostru indică faptul că aceste proteine pot ‘atinge’ direct suprafaţa mineralului şi pot produce un curent electric, ceea ce înseamnă că este posibil ca aceste bacterii să se aşeze pe suprafaţa unui metal sau mineral şi să transfere electricitate prin membrana lor celulară’, explică şi coordonatorul acestui studiu, Tom Clarke, biolog la University of East Anglia, Marea Britanie.

Descifrarea modului de viaţă al acestor bacterii îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte sisteme de biobaterii care ar putea înmagazina energie prin senzori în medii izolate, inaccesibile, spre exemplu. De asemenea, prin introducerea de energie în aceste bacterii ar putea fi produse substanţe folositoare în diferite domenii.

Citeşte şi O bacterie antică, ce provoacă botulism şi tetanos, poate fi transformată în biocombustibil

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Diana Șucu, reacție șocantă la adresa tinerilor prezenți la Beach Please: „Mi-e dor de Ceaușescu!”. Apoi, a șters postarea!
Capital.ro
Călin Georgescu e furios. Lovitura mârșavă la care nu s-a așteptat: Nimeni să nu mai fie înșelat!
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Povestea cutremurătoare a minorelor forțate să devină mirese. România, alături de Afganistan, India și Yemen, printre țările unde fetele se căsătoresc înainte de majorat
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Greșelile comune care deteriorează electrocasnicele. Cum le poți evita
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Accident mortal în Arad! Două persoane și-au pierdut viața, iar alte patru sunt rănite: „Ce nenorocire i-a lovit pe acești oameni”
Cancan.ro
România, lovită de un fenomen periculos în săptămâna 14-20 iulie 2025. ANM, avertizare de ultimă oră!
Playsport.ro
Cum a ajuns un brașovean să fie găsit mumificat în propria casă. Timp de 6 ani, nimeni nu l-a căutat
Capital.ro
Cristela Georgescu a făcut totul public. Ce i s-a întâmplat: Mă aștepta la marginea pădurii...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
Camelia Patrascanu, horoscop pana pe 18 iulie 2025. Patru zodii sunt favorizate de astre, se deschid noi drumuri
MediaFlux
Haine cu aer condiționat. Alimentarea se face cu panouri solare ultra subțiri
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Grafenul, arma secretă a tranziției energetice: România pregătește revenirea unei resurse uitate