Un an de război. Explozii masive la Mariupol, Ucraina trece la contraofensivă

Se împlinește un an de la invadarea Ucrainei de către armata rusă, la comanda lui Vladimir Putin. Războiul din Ucraina continuă și nu se întrevăd încă semnale de încetare a conflictului.
Filip Stan
23 feb. 2023, 23:09
Un an de război. Explozii masive la Mariupol, Ucraina trece la contraofensivă

Oficialii ucraineni au declarat joi că au avut loc mai multe explozii în oraşul Mariupol, ocupat de Rusia, un centru de aprovizionare şi o bază de susţinere pentru forţele Moscovei, relatează CNN.

Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, a declarat că au avut loc trei explozii joi. Oficialul, care nu se află în Mariupol, dar are contacte acolo, a declarat că două lovituri au lovit zona uzinei siderurgice.

„Forţele armate ale Ucrainei lovesc cu precizie chirurgicală bazele ocupanţilor”, a declarat acesta pe Telegram. „Există o a treia explozie, a fost o lovitură în apropiere de aeroport. Din nou. Terminăm treaba”, a adăugat el.

 

Klaus Iohannis, mesaj ferm la un an de război: „Angajamentul nostru este de a continua să sprijinim Ucraina”

Consilierul a mai spus că avioane ruseşti au survolat oraşul, joi, în mai multe puncte. Potrivit unor înregistrări video care circulă pe reţelele sociale, precum şi relatărilor neoficiale, au avut loc mai multe explozii în jurul oraşului în ultimele două nopţi.

Nu este clar ce a cauzat exploziile şi câte ar putea proveni de la apărarea aeriană rusă care operează în zonă. Mariupolul se află în afara razei de acţiune a sistemelor de rachete furnizate de Occident şi a obuzierelor operate de forţele armate ucrainene, precizează CNN.

Oraşul se află la aproximativ 80 de kilometri de cele mai apropiate poziţii ucrainene de pe linia frontului, ceea ce ar fi în afara razei de acţiune chiar şi a sistemelor HIMARS şi a sistemelor de rachete cu lansare multiplă M270 (MLRS) furnizate Ucrainei.

„În acest stadiu, putem doar să afirmăm că depărtarea este un concept foarte relativ. Ceea ce este considerat atât de îndepărtat, încât este de neatins nu este întotdeauna aşa. Direcţia Mariupol nu mai este absolut de neatins pentru noi”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoarea  de cuvânt a comandamentului sudic al armatei ucrainene, adâncind misterul.

Presa ucraineană a sugerat că armata ar fi desfăşurat un nou sistem de rachete produs pe plan local, cu o rază de acţiune mai mare.

Începând din noiembrie, a avut loc o consolidare extinsă a forţelor ruseşti în Mariupol şi în jurul acestuia, potrivit oficialilor ucraineni şi a înregistrărilor video geolocalizate de pe reţelele sociale.

În noiembrie, Andriuşcenko a postat un videoclip şi un comentariu în care spunea că „Rusia continuă să acumuleze personal militar în zona Mariupol. Cel puţin 30 de camioane cu efective se deplasează zilnic prin Mariupol”. CNN precizează că nu poate verifica acest număr.

Săptămâna aceasta, Andriuşcenko a spus că „mişcarea de echipamente militare spre Manhuş/Berdiansk a fost reluată. O coloană de cel puţin şapte camioane cu muniţie a fost înregistrată deplasându-se prin Mariupol spre Manhuş”.

Analiştii spun că rutele de aprovizionare de la Mariupol spre vest şi nord sunt esenţiale pentru ca ruşii să menţină liniile de apărare în regiunea vecină Zapororojie, în cazul unei contraofensive ucrainene.

Rusia anunţă condiţiile pentru a se aşeza la masa negocierilor de pace cu Ucraina: „Problema este că regimul Zelenski depinde în totalitate de opinia Washingtonului, Londrei şi Bruxelles-ului”
După invazia rusă din 24 februarie 2022, oraşul Mariupol a fost asediat timp de trei luni de către forţele ruseşti. A fost o rezistenţă eroică, emblematică pentru dârzenia ucraineană. Forţele ucrainene, între care membrii batalionului Azov, retrase în combinatul siderurgic Azovstal al miliardarului Rinat Ahmetov, s-au predat în cele din urmă la ordinul preşedintelui, armata rusă asigurându-şi controlul complet asupra oraşului la 20 mai 2022. Oraşul este,însă, în mare parte distrus, mărturie a bătăliilor acerbe.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a acuzat joi Occidentul că foloseşte Ucraina pentru a încerca să destrame Rusia, cea mai întinsă ţară din lume ca teritoriu, dar, a adăugat el, orice astfel de încercări sunt sortite eşecului, relatează Reuters.

Ministrul rus a făcut aceste remarci într-un mesaj de felicitare adresat forţelor armate, la un concert organizat în centrul Moscovei pentru a marca ziua Apărătorilor patriei.

„Folosind Ucraina, Occidentul colectiv încearcă să dezmembreze Rusia, să o priveze de independenţă. Aceste încercări sunt sortite eşecului”, a declarat Serghei Şoigu, citat de agenţiile de presă ruse.

Comentariile sale se fac ecoul declaraţiilor similare ale preşedintelui rus Vladimir Putin şi ilustrează poziţia Kremlinului, potrivit căreia invazia lansată de Moscova în Ucraina pe 24 februarie anul trecut a fost o acţiune preventivă esenţială pentru a-i apăra pe rusofonii din estul Ucrainei şi securitatea naţională rusă, notează Reuters.

Kievul şi susţinătorii săi occidentali denunţă războiul drept o acaparare teritorială neprovocată în stil colonial. Ucraina s-a angajat să-şi recupereze întregul teritoriu, fără a trece însă de propriile graniţe, pe teritoriul Rusiei.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
Playtech.ro
​​Ce pățești dacă ești prins cu permisul expirat. Amenzi, puncte și interdicții în 2025
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Vacanță de criză. Cazare, parcare și toate facilitățile, la 20-50 de lei pe noapte, pe Litoral
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea cea mare despre Călin Georgescu. Bomba pe care o pregătește George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Români, morți în casă, în Germania: Au fost împreună în baie, mult timp
Plantele care tin capusele la distanta. E bine sa le ai in curte sau gradina
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania