Veste excelentă pentru Simona Halep. Detaliul banal care o scapă de acuzaţiile de dopaj

Suspendată provizoriu pentru dopaj, după un test pozitiv la roxadustat la US Open 2022, Simona Halep poate scăpa de toate acuzaţiile dacă dovedeşte că a fost contaminată accidental.

03 mart. 2023, 16:37
Veste excelentă pentru Simona Halep. Detaliul banal care o scapă de acuzaţiile de dopaj
Simona Halep, interviu incendiar pentru presa din America. Cum a ajuns, de fapt, să se dopeze cu roxadustat

Veste excelentă pentru Simona Halep. Aflată într-o situaţie asemănătoare, ciclista Katerina Nash a fost absolvită de orice vină de Agenția Americană Anti-Doping (USADA), care a anunțat că sportiva depistată pozitiv la capromorelin, un stimulent al apetitului, după ce a furnizat o probă de urină în afara competiţiei pe 24 octombrie 2022, a evitat o suspendare de patru ani.

Capromorelin nu figurează în mod specific pe lista interzisă a WADA, dar este considerată ca fiind o substanţă nespecificată din clasa hormonilor peptidici, a factorilor de creştere, a substanţelor conexe şi a substanţelor mimetice, interzise conform protocoalelor antidoping ale USADA şi ale Uniunii Cicliste Internaţionale.

Citeşte şi: Lovitură de proporţii dată de Simona Halep în plin scandal de dopaj. Va încasa o sumă imensă

Katerina Nash, stabilită în California, a furnizat dovezi ale unui medicament lichid pentru animale de companie cu prescripţie medicală care conţine capromorelin. „Ea administra medicamentul pe cale orală câinelui său în fiecare zi în ultimele săptămâni de viaţă ale animalului său de companie, în încercarea de a-i menţine greutatea”, a anunţat USADA într-un comunicat, care a acceptat explicaţia că sportiva s-a contaminat accidental, pe mâini, cu medicamentul respectiv.

Lucrând cu experţi de laborator, USADA a stabilit că o astfel de expunere ar fi provocat un test pozitiv, astfel că sportiva că nu a avut nicio vină sau neglijenţă şi nu va fi sancţionată. Katerina Nash, care a concurat ca schior la două ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă înainte de a trece la ciclism, risca o suspendare de patru ani.

Citeşte şi: Bombă de proporţii în cazul Simona Halep! Românca a utilizat substanţe interzise înainte de US Open 2022 cu acordul WTA

Cazul e asemănător cu al Simonei Halep, care a fost depistată pozitiv la un test antidoping, aceasta susţinând acum în faţa autorităţilor competente că substanţa interzisă a ajuns în organismul ei în mod accidental, prin intermediul unor suplimente alimentare contaminate în procesul de fabricaţie.