Legi mai dure pentru șoferi: se reține permisul de conducere 5 ani de zile

Se înăsprește legea în România. Șoferii condamnați pentru ucidere din culpă, comisă sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, respectiv cei care nu dețin permis auto, vor avea interzis să mai urce la volan timp de 5 ani după executarea pedepsei. 
Filip Stan
21 mart. 2023, 15:51
Legi mai dure pentru șoferi: se reține permisul de conducere 5 ani de zile

Proiectul de lege a fost votat luni de Senat. Potrivit amendamentului senatorului Robert Cazanciuc, „persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influența alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto, (…) să aibă interdicția de a obține din nou dreptul de a conduce timp de cinci ani după executarea pedepsei”. Astfel, perioada de interdicţie a crescut de zece ori, potrivit iniţiatorului proiectului.

„A crescut de zece ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele. Am propus și colegii au fost de acord, astăzi, în Senat, votând cu 105 voturi ‘pentru’ din 106, un amendament la un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier, prin care persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influența alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto, să aibă interdicția de a obține din nou dreptul de a conduce timp de 5 ani după executarea pedepsei. Acesta este termenul maxim prevăzut de Codul penal pentru măsuri complementare.

Acest amendament vine în continurea și în completarea proiectului legislativ cunoscut sub denumirea de Legea Anastasia, proventă de la numele unui copil ucis pe drumurile publice de o persoană care a condus fără a avea acest drept. Să nu uităm că, de cinci ani încoace, România se află în continuare pe locul 1 în Europa la numărul de accidente rutiere mortale, iar multe dintre acestea fac obiectul modificărilor legislative propuse acum”, este mesajul politicianului, publicat pe Facebook.

 

Care este soluția lui Titi Aur

 

În opinia pilotului Titi Aur, instructor de conducere defensivă, este nevoie de infrastructură rutieră, cât și de educație în rândul populației, pentru reducerea drastică a numărului de accidente de pe șoselele publice din România.

„În primul rând ar trebui ca autoritățile să accepte că avem o problemă. Că avem un război în România. Avem în fiecare zi cinci morți, 25 de răniți grav și vreo 70-80 de răniți ușor. Următorul pas ar fi să facem cumva să scăpăm de această problemă. Societatea românească nu vede în asta o problemă. Ne-am obișnuit cu asta, cu cifrele acestea impresionante, în ultimii 15 ani.

În primul rând ar trebui să educăm copiii, inclusiv la școala generală. Apoi trebuie să-i învățăm și ce să ceară la școala de șoferi. Acum, un tânăr când își duce dosarul pentru școala de șoferi, el spune că vrea să obțină permisul de conducere, nu să învețe să conducă.După ce facem școala de șoferi corectă, continuăm cu programe de pregătire. Acest lucru înseamnă că șoferii ar trebui să parcurgă stagii de pregătire care sunt echivalente cu protecția muncii, unde se aduc și noutăți și astfel sunt pregătiți în permanență. Apoi mai trebuiesc făcute și campanii bine gândite prin care să transmiți mesaje periodic și vii și cu măsuri de coerciție bine gândite și bine țintite.

(…) Unii merg prea încet, alții prea tare. Pentru mine este un stres să merg pe autostradă în România. Dacă merg pe banda 1, sunt unii care merg prea încet, dacă merg pe banda 2, sunt unii care vor să meargă cu 180 de kilometri la oră și îmi dau flashuri. Nu îmi găsesc locul pe autostradă. Cred că aș prefera mai bine să merg până la Constanța pe drumul național”, a declarat expertul, pentru Ziare.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Rusia va ATACA România? S-a anunțat în seara aceasta: Și-ar dori
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! O mare companie face angajări!
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce s-a întâmplat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27 mai 2024
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Acest exercițiu de matematică a pus pe jar internetul! Sigur nu vei putea găsi logica acestui șir de calcule
Capital.ro
Complet ILEGAL în România. Niciun șofer nu are dreptul. Amendă 3.000 lei pe loc
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'