Scandal în Coaliţie, faza pe agricultură. Marian Mina: „Înapoi în dulap, Motreanu! Du-te la silozuri și numără!”

Subvenţia modestă pentru agricultură primită de România de la Comisia Europeană a adăugat un nou subiect de conflict pe agenda Coaliţiei. Pagube colaterale, politicienii de la USR. Marian Mina a avut o postare acidă pe Facebook.

23 mart. 2023, 19:12
Scandal în Coaliţie, faza pe agricultură. Marian Mina: „Înapoi în dulap, Motreanu! Du-te la silozuri și numără!”

Marian Mina a avut o postare acidă pe Facebook referitor la ultimul scandal legat de fondurile din agricultură. „Motreanu a ieșit din dulap ca Nicușor și ne dă lecții pe agricultură. Tocmai tu care ai stat ministru la Agricultură două săptămâni și ai spart ușile la minister de ”competent” ce ai fost.
Motreanu, ai prins muște ani de zile în Parlamentul European, n-ai făcut nimic pentru agricultura românească. Din contră, ai sabotat-o sistematic!
Tu, cu mâna ta fină, ai votat ridicarea taxelor vamale pentru cerealele ucrainene. De asta suferă azi fermierii români, Motreanu!
Spune-ne, înțeleptule, de ce domnul Aurescu #ratareSchengen nu a fost în stare să negocieze în Regulamentul european niciun fel de compensații pentru fermierii români?! Mai departe, de ce nu ai cerut tu, patriotule din dulap, ca în acest regulament votat de tine în Parlamentul European să fie protejați fermierii români?! De ce ai votat cu două mâini și acum te dai viteaz?!
Spre deosebire de voi PNL, miniștrii PSD au dat întotdeauna subvențiile la timp. Voi sunteți doar niște incapabili guralivi care nu ați trecut în PNRR niciun euro pentru irigații. Înapoi în dulap, Motreanu! Du-te la silozuri și numără! Că de votat oricum votezi doar contra României!”, a scris Marian Mina, PSD, pe Facebook

Eurodeputatul PNL şi prim-vicepreşedinte al partidului Dan Motreanu a anunţat că a discutat cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, despre faptul că România va primi doar 10,05 milioane euro compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina şi i-a transmis că propunerea CE nu respectă principiile agriculturii UE. Comisarul european i-a explicat liberalului că România, prin Ministerul Agriculturii, nu a putut demonstra pierderile avute.

Petre Daea: Am solicitat revizuirea formulei de calcul. Suma alocată României pentru sprijinirea fermierilor este derizorie
Motreanu mai precizează că „la calculul impactului grânelor ucrainene ieftine, s-au avut in vedere două elemente: oferta excesivă (media intre producţia internă, importul şi exportul) si valoarea pierderii producţiei”.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat joi la Bruxelles ce explicaţii a primit pentru faptul că CE a decis să aloce doar 10 milioane euro compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina, că cei din Comisia Europeană trebuiau să ţină cont de faptul că România a făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina către pieţele lumii. „Este regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei”, a adăugat şeful statului.

Petre Daea: „Să nu ne învârtim în jurul cepei. Eu scanez cu ochiul sufletului terenurile şi buzunarele consumatorului”
Comisia Europeană a anunţat, luni, că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina  şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.

Prin urmare, CE a propus alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.