CE ia notă de propunerile pentru Parchet şi DNA şi subliniază importanţa independenţei celor numiţi

Posturile de procuror general şi de procuror şef al DNA sunt de cea mai mare importanţă, iar Comisia Europeană a luat notă de numele propuse şi precizează că este important ca nominalizaţii finali să aibă o abordare cu accent special asupra rigorii şi a independenţei, a declarat miercuri pentru AGERPRES, la Bruxelles, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE.
Romania TV
03 apr. 2013, 10:30
CE ia notă de propunerile pentru Parchet şi DNA şi subliniază importanţa independenţei celor numiţi

„În ceea ce priveşte evoluţiile de miercuri dimineaţă, respectiv nominalizările pentru procurorul general şi procurorul şef al DNA, se înţelege de la sine că acest posturi sunt de cea mai mare importanţă şi am luat notă de numele avansate pentru numire. Atunci când procedura se va finaliza vom judeca în funcţie de rezultate. Este important ca nominalizaţii finali să aibă o abordare cu accent special asupra rigorii şi a independenţei. Dar în acest stadiu suntem încă în cursul procesului şi vom aştepta să vedem evoluţiile de la Bucureşti”, a declarat Mark Gray.

Întrebat dacă executivul comunitar consideră că nu a fost respectată procedura de nominalizare pentru şefii parchetului general şi DNA, în condiţiile în care premierul şi ministrul interimar al justiţiei Victor Ponta a prezentat o singură propunere pentru fiecare funcţie, purtătorul de cuvânt al executivului european a răspuns că opiniile CE asupra subiectului au fost prezentate foarte clar şi că aceasta nu şi-a schimbat poziţia.

„Cred că CE a prezentat în toate rapoartele şi în multe scrisori punctele sale de vedere asupra procedurii de nominalizare. Nu ne-am schimbat poziţia asupra criteriilor pe care le-am prezentat în diferite rapoarte. Evident, acum trebuie să vedem cum va reacţiona CSM. Din punctul de vedere al Comisiei, noi nu ne-am schimbat poziţia şi ne-am prezentat opiniile foarte clar”, a precizat Gray.

Întrebat dacă executivul comunitar a fost în contact cu autorităţile de la Bucureşti în privinţa simplificării procedurii de nominalizare pentru cele două posturi considerate foarte importante de Bruxelles, Mark Gray a răspuns: „Nu am fost consultaţi asupra evenimentelor recente de la Bucureşti”.

În decembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit, în Acordul de colaborare instituţională, cu privire la „introducerea” unui proces transparent de numire a Procurorului General şi a Procurorului şef al DNA.

Potrivit textului Acordului, cei doi au convenit cu privire la „introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General şi a Procurorului şef al DNA care să presupună candidaturi deschise, criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie”.

Încă din vara anului trecut Comisia Europeană a solicitat ca desemnarea procurorului general şi a şefului DNA să se facă printr-un proces transparent.

În septembrie, secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, i-a transmis o scrisoare ministrului Justiţiei Mona Pivniceru în care se preciza că pentru a evita orice neînţelegere procedura de selecţie trebuie să fie transparentă şi publică, să includă interviuri, să fie stabilite criterii clare în cererea de candidaturi, precum şi implicare din partea conducerii Ministerului Public şi DNA.

Pe de altă parte, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, subliniat, în octombrie, importanţa procesului de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA, subliniind că acesta va influenţa percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România.

„Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România”, a afirmat Gitenstein.

El a subliniat că această selecţie reprezintă un test şi pentru revenirea la o coabitare politică civilizată şi stabilă, deoarece este vital ca persoanele numite în cele două funcţii să fie susţinute de toate marile partide politice.

„Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA. Este vital ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor”, a spus ambasadorul SUA.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care decide şi emite decretul de învestire în funcţie.

Premierul Victor Ponta a trimis miercuri dimineaţă la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în calitate de ministru interimar la Justiţie, propunerile pentru şefii Parchetelor, se arată într-un comunicat al Guvernului. Scrisoarea adresată CSM este înregistrată la Ministerul Justiţiei miercuri, 3 aprilie, dar datată marţi, 2 aprilie.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Zodiile care intră în lux și opulență. De duminică, 11 mai 2025, banii curg din toate direcțiile
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Ingrediente naturale care ajută vița de vie să se prindă și să crească viguros. Ce adaugi în sol până la final de mai
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cea mai bună pâine pentru diete. Mănânci și nu te îngrași0
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești