Un nou fenomen periculos. Românii vând ilegal mâncare pe internet: „Doamne ferește te trezești cu o salmonella!”

Din ce în ce mai mulți români încep să-și promoveze afacerile, pe persoană fizică, în social media. În multe cazuri, aceste metode ajung să fie, de fapt, niște înselăciuni și chiar periculoase pentru sănătatea oamenilor, dacă sunt produse alimentare. De asemenea, evaziunea fiscală rămâne un pericol, avertizează ANAF. 

11 apr. 2023, 23:08
Un nou fenomen periculos. Românii vând ilegal mâncare pe internet: „Doamne ferește te trezești cu o salmonella!”

În perioada Paștelui, din ce în ce mai mulți români își promovează cozonacii și prăjturile făcute acasă, pentru a le vinde. Totuși, șeful ANAF, Lucian Heiuș, avertizează că „o gospodină care vrea să vândă prăjituri sau cozonac prin online, nefiind autorizată”, se află în ilegalitate.

„Poți să atentezi la sănătatea oamenilor. Nu este legal și toți consumatorii ar trebui să cumpere din magazinele organizate”, a comentat șeful ANAF.

 

Avertismentul ANAF pentru români

 

Oficialul de la Fisc se poziționează ferm față de comerțul ilegal.

„Nu recomandăm românilor să cumpere de la persoane fizice care fac reclamă pe Facebook, nu sunt autorizate și nu au laboratoare, bucătării care să respecte minimele condiții de igienă stabilite de legislația din România”, a transmis șeful ANAF, potrivit HotNews.

„Vând prăjituri de casă dar poate le fac prin garaj și le pun apoi în vânzare și, Doamne ferește, te trezești cu o salmonella sau cu altceva, nefiind înregistrat și să respecte condițiile de igienă”, a mai explicat Heiuș.

O persoană fizică a vândut bunuri de 44 milioane lei prin platforme de tip OLX, aspect care l-a lăsat perplex pe Heiuș.

„O persoană a vândut online de 44 milioane lei și nu a declarat nimic. Mie mi se pare că omul ăla e și un pic sărit de pe fix. Cum să nu vinzi atât și să nu declari nimic? Mi se pare că sfidezi orice regulă de bun simț”, a transmis șeful ANAF.

În plus, Heiuș a reamintit românilor că vor fi efectuate controale la societățile, respectiv PFA-urile unde românii au vândut de cel puțin 500.000 lei.