Cât trebuie să plătească românii pentru 700 de grame de cozonac de Paște. Șase milioane de cozonaci vor fi pe piață în această perioadă

Anul acesta în România vor fi scoși la vânzare aproximativ șase milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale, cu 1,5 milioane de bucăți mai puțini față de anul precedent.

10 apr. 2023, 19:21
Cât trebuie să plătească românii pentru 700 de grame de cozonac de Paște. Șase milioane de cozonaci vor fi pe piață în această perioadă
Cât trebuie să plătească românii pentru 700 de grame de cozonac de Paște. Șase milioane de cozonaci vor fi pe piață în această perioadă

Cât trebuie să plătească românii pentru 700 de grame de cozonac de Paște. Aurel Popescu, preşedintele patronatului român din industria de panificaţie Rompan, a anunțat că din această cantitate, 600.000 de cozonaci vor merge la export către marile comunităţi de români din diaspora.

Citește și Cozonacul, drobul și sarmalele vor ajunge și pe mesele românilor din Diaspora. Miros de sarmale pe Coasta de Azur

Cât trebuie să plătească românii pentru 700 de grame de cozonac de Paște

În 2023, preţul cozonacilor a fost ajustat cu indicele preţurilor la energie, gaze şi materie primă, a subliniat preşedintele patronatului român din industria de panificaţie Rompan.

Astfel, românii vor putea să cumpere un cozonac de aproximativ 700 de grame cu 15-20 de lei bucata, însă preţurile pot ajunge şi la 70-80 de lei pe kg.

De asemenea, preşedintele Rompan a subliniat că în ultima perioadă, prețul pâinii s-a stabilizat și cel puţin până în toamna acestui an va rămâne nemodificat. Cu toate acestea nu se estimează o ieftinire, în contextul unui grâu mai ieftin care vine din Ucraina, pentru că brutarii au lucrat prea mult în pierdere, transmite Rador. 

Ce conțin cozonacii din supermarketuri

Potrivit unui studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) în aprilie anul trecut, chiar înainte de Paște, s-a constatat că cele 43 de sortimente de cozonac achiziționate din marile lanțuri de magazine nu respectă rețeta tradițională – făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri.

Cozonacii din comerț conțin, pe lângă făină, zahăr, drojdie și sare iodată, imgrediente precum: spărtură de soia, șprot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, conservanți, coloiranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate și stabilizatori.

În cozonacii din magazine, în ceea ce privește conținutul de cacao, valoarea etse cuprinsă între 0,5% și 2%. Au fost găsiți 30 de aditivi alimentari – arome sintetice, mono și digliceride ale acizilor grași, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acid citric, stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono si digliceridele acizilor grași, acid sorbic, carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu, L-cisteina, caramel simplu, carmin, propilenglicol, alginat de sodiu, datem, briliant blue, caramel amoniacal, portocaliu annato, aceslufam K, ciclamat de sodiu, zaharină, antocianine, dioxid de titan, guma guar, benzoat de sodiu, carbonat de amoniu, citrate de sodiu.

Citește și Câte zile poți păstra cozonacul în frigider. Trucul care te va ajuta să te bucuri mai mult timp de acest preparat de Paște