Guvernul pregăteşte măsuri dure de austeritate. Ce se va întâmpla cu salariile și pensiile românilor

Ședința Executivului, care, de regulă, avea loc miercurea, a fost amânată cu o zi. Asta înseamnă că abia mâine vor ajunge pe masa premierului Nicolae Ciucă tăierile propuse de miniștrii săi pentru a acoperi gaura din buget.

19 apr. 2023, 13:46
Guvernul pregăteşte măsuri dure de austeritate. Ce se va întâmpla cu salariile și pensiile românilor
Guvernul pregăteşte măsuri dure de austeritate. Ce se va întâmpla cu salariile și pensiile românilor

Deși miniștrii coaliției de guvernare, premierul și Klaus Iohannis nu au ajuns la un consens în ce privește suma lipsă din buget, toți liderii au căzut de acord cu faptul că aparatul de stat trebuie să facă economii, doar că nu pare că se grăbesc să ia măsuri în acest sens.

Ordonanța de Urgență pregătită de Finanțe, care ar trebui să aducă la buget cel puțin 17 miliarde de lei, încă nu a fost pusă în dezbatere publică, scrie Antena 3. Multe dintre măsurile conținute de aceasta sunt controversate.

Așadar, joi vor ajunge pe masa guvernului tăierile propuse de miniștri. Ordonanța de Urgență, pregătita de ministrul Finanțelor, este, deocamdată, un mister.

Măsurile de austeritate propuse de miniștri pentru a completa bugetul

– interzicerea majorărilor salariale. Asta înseamnă că, de exemplu, sunt bugetari care nu au ajuns la salariile pe care ar fi trebuit să le aibă în grila anului trecut și nici nu vor mai ajunge în cazul în care Guvernul ia această măsură. În cazul în care totuși se va aplica, majorările salariale vor fi acordate abia în 2024, an electoral dar și an în care în România va intra legea unitară a salarizării bugetare.

– înghețarea angajărilor la stat. Această măsură ar urma să se aplice până în ianuarie 2024. Dacă acest lucru se va întâmpla, instituțiile ar putea rămâne fără personal în anumite domenii.

Citește și: Începe distribuirea pachetelor cu alimente de la UE. Care sunt românii care se califică pentru acest ajutor

– eliminarea sporurilor acordate în pandemie. Ne referim aici la sporuri chiar de 85%. Iar asta înseamnă salarii mai mici pentru cei care lucrează, de exemplu, în sănătate sau în alte domenii importante.

– reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile. Acesta nu este un punct foarte important, în condițiile în care ministerele au reușit să reducă doar 3 miliarde de lei prin această economisire.

– stabilirea unei limite lunare de cheltuieli pentru ministere

– interzicerea cumulului pensie – salariu. O astfel de măsură a fost încercată și în trecut însă a fost respinsă. Cu toate acestea, trebuie să fie găsită o variantă astfel încât cei care au ieșit la pensie în baza unor legi speciale să nu se mai poată angaja ulterior în instituții de stat. Aici sunt conflicte însă chiar și în rândul coaliției de guvernare.

Citește și: Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor. Marius Budăi promite o nouă lege a salarizării „Acum analiza este mult mai grea”