Ministrul de Interne austriac, cel care se opune aderării României la Schengen, a fost în vizită la București: „Nu pot să ofer o dată fixă”

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner, care s-a opus admiterii României în spaţiul Schengen, a venit miercuri la Bucureşti şi are programate discuţii cu omologul său român Lucian Bode.

26 apr. 2023, 08:41
Ministrul de Interne austriac, cel care se opune aderării României la Schengen, a fost în vizită la București: „Nu pot să ofer o dată fixă”

UPDATE: Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner, despre aderarea la Schengen a României: Nu pot să vă ofer astăzi o dată fixă

Ministrul de Interne austriac Gerhard Karner a declarat, întrebat miercuri dacă susţine aderarea României la spaţiul Schengen la următorul Consiliu JAI, că nu poate oferi o dată fixă.

„Este o întrevedere de lucru foarte importantă, pentru a discuta aspecte de securitate care vizează ambele ţări. În ultimele luni am avut discuţii dificile, dar le-am avut, însă vedem că sunt şi foarte multe puncte comune între cele două ţări pe care trebuie să le discutăm şi abordăm. Sunt punct pe care trebuie să le discutăm neapărat, mai ales când vorbim despre securitatea celor două state, vorbim despre combaterea călăuzelor, a migraţiei ilegale care ne preocupă foarte tare. Permiteţi-mi să vă repet mesajul pe care l-am transmis şi anul trecut că numai împreună cu Poliţia Română am reuşit să destructurăm o grupare de migranţi ilegali condusă de un cetăţean român. Al doilea punct important este ca împreună să reuşim să facem presiuni asupra Comisiei Europene să ne sprijine în continuare, atât pe domeniu operativ, cât şi legislativ şi financiar pentru pentru frontiere externe mai sigure. Un alt punct foarte important pe care îl vom aborda şi astăzi este vorba de proiectul pilot pe care România l-a lansat împreună cu Comisia Europeană în care urmărim să vedem rezultate şi pe proceduri accelerate”, a afirmat Gerhard Karner, la întrevederea marţi cu ministrul de Interne Lucian Bode.

Întrebat dacă anul acest Austria susţine România pentru a adera la Schengen, ministrul Karner a răspuns: „De ce nu am votat pe 8 decembrie 2022 pentru primirea României în Schengen? Pentru că avem un sistem care nu funcţionează. Dacă există controale pe care le efectuaţi la frontierele externe ale Românie, există controale şi între Germania şi Austria. Asta înseamnă că şi cetăţenii austrieci dacă se duc în Germania sunt controlaţi. Franţa face la fel cu Germania şi aş mai putea să dau câteva exemple. Asta e dovada că sistemul nu funcţionează şi interesul nostru este ca acest sistem bilateral să înceapă să funcţioneze, cu frontiere externe funcţionale. De aceea suntem parteneri apropiaţi care lucrează împreună pentru a reuşi aceste obiective. Primii paşi i-am reuşit, dar mai avem mult de lucru. Sunt multe controale interne care nu ar trebui să existe. Vă spun însă foarte deschis din partea mea că nu pot să vă ofer astăzi o dată fixă. În primul rând vreau să obţinem rezultate împreună pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe”, a completat oficialul austriac.

Lucian Bode l-a primit pe ministrul austriac de interne Gerhard Karner, el afirmând că această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria, relaţii care s-au răcit la sfârşitul anului trecut. Ministrul de Interne a precizat că pe agendă se află subiectul deblocării aderării la Schengen.

„Această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria”

”Vizita de astăzi este o continuare firească a activităţilor desfăşurate de către structurile MAI din România şi din Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic, pe parcursul acestui an. Vizita de astăzi este, dacă vreţi, o abordare pragmatică a temelor de interes pentru ţările noastre. Văzând abordarea din presă cu privire la această vizită, aş confirma că această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, relaţii care s-au răcit, după cum bine ştiţi, la sfârşitul anului trecut”, a spus ministrul de Interne.

 

El a arătat că ”agenda de astăzi, pe lângă temele de interes pentru ministerele noastre, de cooperare bilaterală, cuprinde evident subiectul deblocării procesului de aderare a României la spaţiul Schengen”.

”La finalul acestei zile, acţiunile pe care le vom desfăşura spre să contribuie la atingerea acestui obiectiv de ţară al României, aderarea la spaţiul Schengen. Vom avea o întâlnire bilaterală în care vom discuta toate aceste aspecte, vom semna trei acorduri astăzi, între ministerele noastre, vom face o vizită la sediul Poliţiei de Frontieră Română, la centrul operaţional de comandă iar la finalul acestor activităţi vom prezenta concluziile”, a mai spus ministrul Bode.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner, care s-a opus admiterii României în spaţiul Schengen, a venit miercuri la Bucureşti şi are programate discuţii cu omologul său român Lucian Bode, conform presei din Austria, preocuparea oficialului de la Viena fiind legată în primul rând de traficul de persoane şi de abuzurile în materie de politică de azil.

Acesta este şi motivul pentru care la Bucureşti, vizita este considerată mai degrabă un semnal de relansare a dialogului bilateral, fără rezultate sau anunţuri spectaculoase legate de subiectul Schengen.

 

Presa austriacă scrie că preocuparea oficialului de la Viena este legată în primul rând de traficul de persoane şi de abuzurile în materie de politică de azil. Acesta este şi motivul pentru care la Bucureşti, vizita este considerată mai degrabă un semnal de relansare a dialogului bilateral, fără rezultate sau anunţuri spectaculoase legate de subiectul Schengen.

Potrivit exxpress.at, „tema principală a discuţiilor de la Bucureşti va fi situaţia migraţiei în UE, în special lupta comună împotriva traficului de migranţi şi a abuzurilor în materie de azil, precum şi protecţia frontierelor externe”.

„România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securităţii. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând, pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe şi de a sprijini ţări precum România în acest sens. Numai un management funcţional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără graniţe în cadrul Uniunii Europene”, a declarat ministrul de interne, referindu-se la spaţiul Schengen.

De altfel, cu o zi înaintea sosirii în România, Karner a prezentat o situaţie privind traficul de persoane. În 2022, au fost arestaţi în Austria 712 traficanţi – cu 61% mai mulţi decât în 2021, a arătat el. În 2021, 441 de traficanţi au fost reţinuţi în Austria, iar în 2020 au fost 311, numărul lor fiind mai mare în aceşti ani chiar şi faţă de situaţia de dinainte de pandemie, pentru că în 2019 autorităţile austriece au prins doar 242 de traficanţi, „semnificativ mai puţini”. Dintre traficanţii reţinuţi în 2022, românii au fost pe locul al patrulea, potrivit statisticilor prezentate. Cei mai mulţi au fost sirieni – 103, urmaţi de turci – 68, ucraineni – 53, români – 52 şi austrieci – 34.

Karner a mai afirmat în conferinţa de presă că brutala mafie a traficanţilor va continua să fie combătută cu hotărâre. În acest scop, ministrul de interne a spus că se bazează pe controlul punctelor de frontieră şi al zonelor de frontieră, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Așteptările nu sunt mari la București. Schengen rămâne departe

La Bucureşti, aşteptările privind rezultatele vizitei sunt moderate, vizita lui Karner fiind considerată mai degrabă un prilej de relansare a dialogului româno-austriac, afirmă surse politice.

Tocmai de aceea, conform aceloraşi surse, nu se prefigurează vreun anunţ referitor la avansarea unei date privind admiterea României în Schengen şi nici o schimbare radicală de poziţie a oficialului austriac, însă ar urma să fie semnate acorduri privind siguranţa frontierelor.

”Este relansat dialogul româno-austriac cu ton şi aşteptări moderate”, afirmă sursele citate, care apreciază însă că, odată cu depăşirea perioadei electorale din Austria, atitudinea dură manifestată până acum de oficialiii de la Viena faţă de România se poate atenua.
În pregătirea vizitei, Gerhard Karner s-a întâlnit deja vinerea trecută cu ambasadorul României la Viena şi a avut o convorbire telefonică video cu omologul său român, conform relatărilor din presa austriacă.

La începutul acestui an, ministrul de Interne Lucian Bode anunţa, după participarea la reuniunea informală a Consiliului JAI de la Stockholm, că i-a cerut omologului său austriac Gerhard Karner ca Austria să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spaţiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil.

Citește și: Ce declarații a făcut Klaus Iohannis după întâlnirea cu președintele din Argentina. Ce se întâmplă cu cerealele din Ucraina: „România va continua să îşi îndeplinească rolul cu maximă responsabilitate”

”În ceea ce priveşte relaţia cu Austria, am discutat cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, şi sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o aşteptare legitimă ca Austria să îşi reconsidere poziţia exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut. Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spaţiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenţia europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migraţie din Balcani”, a scris atunci Bode pe Facebook.

Ministrul austriac, care s-a opus la sfârşitul anului trecut aderării României şi Bulgariei la Schengen, a primit săptămâna trecută vizita omologului său din Spania, în condiţiile în care Madridul se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei UE, de la 1 iulie şi a promis să deblocheze dosarul Schengen.

De altfel, notează Exxpress, subiectul migraţiei a dominat alte două întâlniri ale lui Karner în perioada premergătoare vizitei în România. Joi, la Viena, Karner a discutat cu ministrul de interne spaniol Fernando Grande-Marlaska despre situaţia din spaţiul Schengen şi despre stadiul negocierilor privind pactul privind azilul şi migraţia. De asemenea, vicepremierul şi ministrul de interne bulgar Ivan Demerdjiev a fost în urmă cu o săptămână la Viena pentru o întâlnire de lucru.

Citește și: Rareș Bogdan: „Nu e normal ca un membru de CA de la stat să aibă 12.000 euro sau un fost angajat din minister trei pensii”