Ce declarații a făcut Klaus Iohannis după întâlnirea cu președintele din Argentina. Ce se întâmplă cu cerealele din Ucraina: „România va continua să îşi îndeplinească rolul cu maximă responsabilitate”

Președintele Klaus Iohannis se află într-o vizită oficială în Argentina, unde a discutat cu omologul său problema cerealelor la nivel global. Această discuție a fost relevantă, în măsura în care atât România, cât și Argentina sunt pioni importanți care asigură securitatea alimentară la nivel global.

25 apr. 2023, 21:04
Ce declarații a făcut Klaus Iohannis după întâlnirea cu președintele din Argentina. Ce se întâmplă cu cerealele din Ucraina: „România va continua să îşi îndeplinească rolul cu maximă responsabilitate”

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații cu privire la modul în care România va gestiona exporturile alimentare dinspre Ucraina spre celelalte țări, punând accentul pe faptul că țara noastră va continua să își îndeplinească rolul cu „maximă responsabilitate”.

Citește și: Rareș Bogdan: „Nu e normal ca un membru de CA de la stat să aibă 12.000 euro sau un fost angajat din minister trei pensii”

„Am discutat cu domnul preşedinte Fernandez şi despre rolul important pe care îl au România şi Argentina în calitate de contributori importanţi la securitatea alimentară globală. Ameninţările la adresa securităţii alimentare au sporit pe fondul consecinţelor globale negative ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în imediata vecinătate a României. I-am prezentat domnului preşedinte demersurile României pentru a facilita exporturile alimentare esenţiale dinspre Ucraina spre restul lumii, în special spre statele în curs de dezvoltare. România va continua să îşi îndeplinească rolul cu maximă responsabilitate”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis: „„Atât Argentina, cât şi România au cunoscut perioade dificile în istoria contemporană”

Președintele Klaus Iohannis se află în vizită în Argentina, unde a avut o întâlnire cu omologul său, Alberto Fernández, în care au discutat despre cum România sunt pioni importanți în ceea ce privește securitatea alimentară, pe fondul crizei generate de războiul din Ucraina.

„Am avut şi un schimb aprofundat de opinii cu preşedintele Fernandez cu privire la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care afectează profund securitatea în regiunea noastră, a Mării Negre, dar şi a Europei, cu unde de şoc la nivel euroatlantic şi global. România şi Argentina participă, prin contribuţiile lor în cadrul instituţiilor internaţionale, la eforturile de soluţionare a situaţiilor de criză la nivel global prin dialog, diplomaţie, prin apărarea principiilor şi a valorilor universale conform Cartei ONU, a democraţiei şi a statului de drept”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai precizat că România apreciază aportul Argentinei în menținerea securităţii şi a stabilităţii la nivel regional şi global, mai ales dat fiind că aceasta joacă un rol activ din acest punct de vedere.

„Atât Argentina, cât şi România au cunoscut perioade dificile în istoria contemporană. Avem, cu atât mai mult, o misiune comună de îndeplinit, în apărarea drepturilor omului şi a statului de drept în toate forurile multilaterale relevante”, a adăugat el.

Președintele României a mai subliniat faptul că Summitului UE – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene are o importanță deosebită. Această întâlnire va avea loc la Bruxelles în luna iulie.

„Dorim să contribuim, prin implicarea noastră constructivă, la succesul acestuia, în beneficiul cetăţenilor de pe ambele continente şi să stimulăm dialogul politic şi cooperarea economică între Uniunea Europeană şi partenerii noştri latino-americani”, a mai spus el.

Citește și: Klaus Iohannis, despre propunerile din coaliție privind supraimpozitarea veniturilor bugetarilor: „Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul”