Roșiile cu moț, un pericol pentru sănătate. Specialiștii explică cum să alegi cele mai bune roșii din piață

Roșiile, folosite fie în salate, fie în alte mâncăruri, pot fi dăunătoare pentru sănătate dacă nu sunt alese corect.
Alina Costache
26 mai 2023, 10:04
Roșiile cu moț, un pericol pentru sănătate. Specialiștii explică cum să alegi cele mai bune roșii din piață
Roșiile țuguiate sunt un pericol pentru sănătate

Tot mai mulți români se tem să consume legume, după scandalul legat de roșiile crescute artificial cu substanțe interzise. Totuși, există semne prin care ne putem da seama dacă fructele și legumele au fost tratate chimic.

Oamenii tind să creadă că legumele care provin din alte țări conțin o cantitate mare de pesticide. Pe piață au apărut roșii din Italia, care se vând cu 6 lei kilogramul, roșii românești, care ajung la 15 lei/kg, iar comercianții le recomandă pe cele din Grecia, pentru raportul calitate-preț, un kilogram din acest lot fiind de 8 lei/kg.

De ce nu sunt bune roșiile țuguite

Medicii spun că nu trebuie să scoatem fructele și legumele proaspete din meniu, acestea fiind extrem de importante, dar trebuie să fim atenți la ce consumăm. Roșiile care sunt ascuțite trebuie evitate, pe cât posibil, pentru că acesta este un semn că pentru creșterea lor au fost utilizați hormoni chimici de sinteză.

Citește și: Rezultatul expertizei procurorilor la producătorii de legume din Buzău: Roșiile pot fi consumate, castraveții nu

„În cantităţi foarte mari pot provoca iritaţii ale esofagului, prin ingerare, poate şi probleme la stomac, dar în acelaşi timp, foarte multe dintre ele sunt responsabile şi pentru boli de natură neurodegenerativă, mai ales cele care conţin, în special, metale grele”, a ecplicat profesorul Universitar doctor Vasile Stoleru.

Românii se tem să cumpere roții din piață, după ce autoritățile au depistat, la Buzău, trei legumicultori care creșteau artificial legume, cu substanțe interzise la noi în țară. În urma analizelor s-a constatat că roșiile pot fi consumate, dar castraveții vor fi retrași de la vânzare, pentru că ar fi toxici.

Cum să alegi cele mai bune roșii

E de înțeles faptul că ar trebui să cumpărăm legume de la producătorii locali care folosesc metode ecologice de cultivare. Însă, nu putem ști mereu dacă un comerciant este de încredere sau nu.

Dacă vrei să fii sigur că roșiile pe care intenționezi să le cumperi sunt naturale, trebuie să cunoști perioada de recoltare a acestora. Cele crescute în solarii se cultivate în condiții comtrolate, pentru a crește mai rapid și pentru a fi ferite de dăunători, fiind tratate cu pesticide.

Citește și: Incredibil! Cât costă un kilogram de roșii românești la o piață din București. Românii nu-și mai pot permite acest „moft”

Roșiile de sezon sunt cultivate în aer liber și sunt copate natural. Au un gust mai aromat și sunt cele mai bune care pot fi cumpărate în sezonul cald. Trebuie să acordați o șansă roșiilor cultivate local.

Totodată, roșiile crescute natural au o culoare uniformă, intensă și strălucitoare. Sunt mai ferme și nu ar putea să prezinte pete sau semne de deteriorare. Cele crescute cu pesticide au o ciulaore palidă și au pete de decolorare sau semne că au fost atacate de insecte, potrivit redactia.ro.

Și mirosul acestora contează, deoarece cele proaspete au un miros dulce și aromar, pe când cele crescute forțat nu au miros prea intens, ba din contră, pot fi urât mirositoare.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cei mai gustoși mici au secrete. Ce face diferența
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici