Concedieri la stat, criza obligă 1800 de angajaţi la cursuri de recalificare

Liderii celor patru federații sindicale din cadrul CE Oltenia s-au întâlnit, joi, cu șefii companiei pentru a pregăti noua rundă de negocieri care va începe pe data de 7 iunie.
Filip Stan
29 mai 2023, 20:48
Concedieri la stat, criza obligă 1800 de angajaţi la cursuri de recalificare

Concedieri 2023. Potrivit președintelui Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu, administrația CE Oltenia lucrează la un plan de reorganizare a mineritului și a personalului TESA. Liderul sindical afirmă că se caută soluții și pentru prelungirea contractelor de muncă celor aproximativ 1800 de angajați, încadrați anul trecut, pe perioadă determinată. Alin Munteanu este optimist că le vor fi prelungite contractele de muncă. “ Am avut o discuție mai mult informală. Se caută în continuare soluții pentru a fi menținuți toți angajații în cadrul companiei. Suntem optimiști. Credem că vor rămâne în cadrul companiei, în perioada următoare. Foarte mulți dintre ei au fost trimiși la cursuri de excavatoriști. Este clar că acestora administrația companiei le va prelungi contractele, pentru că CEO a plătit niște bani pentru aceste cursuri. Acum, nu știu dacă le vor fi prelungite contractele tuturor sau nu. Încă nu am primit informația sută la sută. Am avut mai mult o întâlnire informală pentru a pregăti negocierile care vor începe pe data de 7 iunie. Se lucrează la un plan de reorganizare a mineritului și a personalului TESA. Nu știm cum va fi făcută această reorganizare. Știm doar că se lucrează la ea. Se lucrează și la o reașezare a birourilor. Eu am spus mereu că, în cadrul companiei, e un număr prea mare de șefi”, a spus președintele Cartel Alfa Gorj.

Gata cu dezmăţul bugetar. Încep concedierile, se îngheaţă angajările şi se sistează achiziţiile, ordonanţa austerităţii a apărut în Monitor
“Bugetul CE Oltenia pe 2023 nu prevede concedieri”

Alin Munteanu susține că bugetul din acest an al Complexului Energetic Oltenia nu prevede concedieri sau zile fără plată. Administrația eliberează zilnic sute de adeverințe angajaților și foștilor salariați care vor să beneficieze de pe urma Legii nr.197/2021 care recunoaște condițiile speciale de muncă și reduce cu 13 ani vârsta de pensionare în minerit și energie. “Sute de adeverințe de pensionare pe Legea nr.197/2021 sunt eliberate zilnic la Complexul Energetic Oltenia. Am înțeles că nu este niciun fel de problemă. Am înțeles că de la Casa de Pensii ar fi spus cineva, verbal, că adeverințele nu sunt bune. Nu cred că sunt profesioniști cei de la Casa de Pensii Gorj. Nu respectă o lege care este în vigoare. Dar dacă tot spun cei de la Casa de Pensii că nu sunt bune aceste adeverințe, de ce nu fac ei un alt model pe care să ni-l dea? Se vede că este o tărăgănare. Nu înțeleg de ce. Cu siguranță, se vor rezolva și aceste lucruri, în următoarea perioadă. Din datele prezentate de companie, bugetul din acest an al Complexului Energetic Oltenia nu prevede concedieri sau zile fără plată”, a afirmat liderul sindical.

Greva continuă! Marius Budăi, după negocierile cu profesorii: „Începem să discutăm tehnic, pe grila de salarizare”. Marius Nistor: „Protestul de mâine se ţine”

Încep concedieri la stat. Prima companie care dă afară 500 de bugetari din 15 iunie. Se dau salarii compensatorii de până la 50.000 de lei

Concedieri în aparatul de stat. Poșta Română intenționează să demită peste 500 de salariați în această vară la nivel național. Potrivit unui document obținut de „Ziarul de Iași”, instituția a anunțat deja Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) că disponibilizările vor începe după data de 15 iunie.

Toți lucrătorii care vor fi demiși vor primi, în funcție de vechime, salarii compensatorii care pot ajunge până la suma de 50.000 lei.

„Concedierile vor avea loc începând cu data de 15 iunie 2023, nu mai devreme de 30 de zile de la data primirii notificării scrise de către inspectoratul teritorial de muncă și agenția teritorială de ocupare a forței de muncă, și se vor desfășura pentru o perioadă de maxim 90 de zile”, se arată în documentul obținut de ZDI.

Austeritatea în Parlament: Camera Deputaţilor a dat comandă pentru sute de scaune din piele naturală tratată antibaccterian şi antiviral, clasa Premium, care să suporte o greutate de 150 kg

Din cei  501 de salariați, cei mai mulți sunt încadrați ca experți (108 de persoane). Alte categorii de salariați în cazul cărora vor fi făcute concedieri numeroase sunt: economiști (77 de persoane), documentariști (73), operatori de calculator (67), inspectori exploatare (50) și consilieri juridici (18). Pe lista concedierilor se vor afla și persoane cu funcții de conducere: directori, directori adjuncți și șefi de diverse departamente. Nu în ultimul rând, alte persoane vizate lucrează ca agent vânzări, șoferi, administratori de baze de date, ingineri, auditori și alți funcționari.

Cine este vizat de concedieri: 

„Primul criteriu de departajare pentru concedieri îl va constitui îndeplinirea obiectivelor de performanță, în sensul că angajații ai căror obiective de performanță nu sunt îndeplinite vor fi selectați pentru concediere înaintea celor care și-au îndeplinit obiectivele de performanță”, se mai precizează în documentul semnat de directorul general al Poștei, Valentin Ștefan.

„În cazul în care concedierea colectivă afectează salariați soți care lucrează în aceeași unitate și ambele posturi sunt afectate de concedierea colectivă, se desface contractul de muncă al soțului care are venitul cel mai mic. (…) Se va avea în vedere ca măsura concedierii colective să afecteze numai în ultimul rând angajații părinți singuri, care au în îngrijire copii, pe întreținătorii unici de familie”, sunt alte două criterii stabilite de conducerea Poștei. Dacă va fi necesară în continuare o departajare, atunci Poșta va apela la o companie de consultanță pentru realizarea unui audit al resurselor umane.

Pensii 2023. Este în pericol sistarea plăţii pensiilor? Marius Budăi: „Exclus, nu cred că părinţii şi bunicii noştri merită ca o asemenea informaţie”
Salarii compensatorii sau un alt post
Potrivit documentului, Poșta ar urma să acorde fiecărui salariat ce urmează să fie concediat un alt post în aceeași localitate sau în localitate de domiciliu „în măsura în care Compania are această posibilitate”. În schimb, vor fi acordate salarii compensatorii în funcție de vechimea în sistemul poștal, în valoare de: 5.000 lei (între 2 și 5 ani), 12.000 lei (între 5 și 10 ani), 18.000 lei (între 10 și 15 ani), 30.000 lei (între 15 și 20 ani) și 50.000 lei (peste 20 de ani). Potrivit conducerii Poștei, sindicatul poate face propuneri pentru evitarea sau diminuarea numărului de salariați care urmează să fie concediați până cel târziu la data de 8 mai.

Planul de restructurare al personalului face parte din măsurile propuse de conducerea instituției în vederea reorganizării și eficientizării activității. „Poșta, deși reprezintă un mare angajator al României, deține o cotă de piață minoră pe piața de curierat, se manifestă pe o piață în scădere a trimiterilor de scrisori și se menține în limitele profitabilității cu ajutorul unor contracte de servicii financiare conexe precum livrarea de pensii sub formă de numerar”, se mai arată în adresa obținută de ZDI. La nivel național, Poșta are o cotă de 6% pe piața de coletărie, iar 45% dintre venituri provin din distribuirea pensiilor și ajutoarelor sociale.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nativii care prosperă financiar. Câștigă mulți bani în Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici