Greva continuă! Marius Budăi, după negocierile cu profesorii: „Începem să discutăm tehnic, pe grila de salarizare”. Marius Nistor: „Protestul de mâine se ţine”

Marius Budăi - ministrul Muncii a declarat, luni, după negocierile cu liderii sindicatelor din Educație că discuția a fost una constructivă.

29 mai 2023, 16:32
Greva continuă! Marius Budăi, după negocierile cu profesorii: „Începem să discutăm tehnic, pe grila de salarizare”. Marius Nistor: „Protestul de mâine se ţine”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că la negocieriel de luni cu sindicatele din Educaţie a avut ”un mandat desprins pe două paliere”: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a scurta termenul iniţial propus de 15 iulie când să discutăm aplicat, la nivel tehnic pe grile, menţionând că aceste discuţii au început deja. La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că, în acest moment, ”nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene”. ”Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a, în cazul învăţământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen, astfel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată”, a arătat ea.

„Am avut o discuție constructivă. Începând de azi discutăm tehnic în profunzimea a ceea ce solicită dânșii pe noua grilă de salarizare, plecăm de la salariul mediu brut pentru debutanți și discutăm posibilități. Dna ministru Deca va pleca la Guvern la dl premier și îi va prezenta succint ce am discutat noi aici”, a afirmat Marius Budăi.

Marius Budăi a afirmat că, după negocierile cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, ministrul Ligia Deca va merge la Guvern pentru a-I prezenta premierului ce s-a discutat, ”urmând ca indiferent de zi, de oră, să continuăm discuţiile cu sindicatele”.

”Noi am avut astăzi un mandat desprins pe două paliere: unul de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a relansa, practic, şi de a scurta termenul iniţial propus de 15 iulie când să discutăm aplicat, la nivel tehnic pe grile, am stabilit că începând de astăzi aceste discuţii au început”, a explicat mininistrul Muncii.

La rândul său, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a fost întrebată ce mesaj le transmite elevilor, în special celor din anii terminali.

”În acest moment, nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene anunţat, singurul lucru pe care l-am făcut este să amânăm desfăşurarea evaluării pentru clasa a şasea, acea evaluare sistemică, în ideea în care există timpul necesar, după revenirea la şcoală, şi unei scurte pregătiri, de reintrare în ritm. Am spus că mi se pare firesc să lăsăm acea fereastră până la finele anului şcolar. În ceea ce priveşte examenele naţionale, din nou, în acest moment, calendarul rămâne în picioare. A început de astăzi perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat, ea continuă până pe 7 iunie, deci este timp suficient şi în unităţile de învăţământ care au resursa umană necesară pentru a desfăşura această activitate de înscriere la examenul de bacalaureat, acest proces se desfăşoară”, a declarat Deca.

Întrebată cum vor obţine elevii foaia matricolă pentru a se înscrie la examen, în condiţiile în care în şcoli este grevă, ea a răspuns: ”Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a, în cazul învăţământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen, astfel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată. Chiar aş vrea să subliniez acest lucru, niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată, niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără posibilitatea de a-şi susţine examenul, fie Evaluarea naţională, fie examenul de Bacalaureat”.

Deca: Dacă greva din educaţie se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta să nu finalizăm anul şcolar, să nu se încheie mediile. Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureat
Reprezentanţii sindicatelor din Educaţie au declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarizare până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie. Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a arătat că a rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim-ministrului şi celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze. Deocamdată, nu avem nimic concret, aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal, a precizat el.

Sindicaliștii din Educație au anunțat primul rezultat după negocierile de luni cu miniștrii Muncii și Educației pentru majorările de salarii cerute. Aceștia au anunțat că protestul de marți se ține, așa cum a fost stabilit.

Liderii sindicatelor din Educaţie discută cu ministrul Muncii despre viitoarea grilă de salarizare. Mii de profesori au ieșit în stradă în mai multe orașe în a doua săptămână de grevă
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat luni la Antena 1 că ministerul nu va lăsa niciun elev fără situaţie încheiată şi fără posibilitatea, dacă se află în clasa a VIII a sau a XII a, de a da examenele. Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta să nu finalizăm anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale, a mai spus ministrul. Ea s-a referit şi la elevii care dau examene la universităţi din străinătate, arătând că vor lua legătura inclusiv cu omologii din alte state pentru a explica situaţia de fapt.

Marius Nistor: Protestul de mâine se ţine, în momentul de faţă nu există niciun motiv care să ne determine să renunţăm 

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Marius Nistor a declarat luni, după întâlnirea cu miniştrii Muncii şi educaţiei, că protestul de mâine se ţine, iar în momentul de faţă nu există niciun motiv care să îi determine să renunţe la el. El a anunţat că a cerut suplimentar o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru că este obligaţia acestuia să medieze acest conflict din educaţie.

”Protestul de mâine se ţine, în momentul de faţă nu există niciun motiv care să ne determine să renunţăm la el. Am solicitat suplimentar o întâlnire a Birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm, este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între angajaţii din învăţământ şi Guvernul României”. ”Mâine, după ora 16.30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă”, a adăugat Marius Nistor.