Salarii mai mici cu 30% pentru profesorii grevişti. S-au tipărit deja fluturaşele

Profesorii care au făcut grevă vor avea salariul mai mic cu 30% în mai. Pentru unii dascăli, banii tăiați sunt cât două rate
Filip Stan
12 iun. 2023, 16:43
Salarii mai mici cu 30% pentru profesorii grevişti. S-au tipărit deja fluturaşele

În timp ce o țară întreagă așteaptă o rezolvare rapidă și pașnică a grevei din Educație, profesorii care nu și-au ținut orele în luna mai află că vor primi peste câteva zile salarii tăiate cu 30%.

„Nu ne lăsăm”, spun totuși mulți dintre dascăli, sperând să obțină mai mult decât le-au propus reprezentanții Guvernului. Liderii de sindicat s-au consultat, sâmbătă, timp de câteva ore cu colegii din țară pentru a decide următoarea mutare.

Duminică, Guvernul ar trebui să anunțe dacă vor fi anulate probele orale de la examenul de Bacalaureat. După 13 zile de grevă și zeci de proteste, liderii de sindicat încă nu au răspuns dacă acceptă cea mai recentă ofertă a Guvernului. Dascălii care n-au venit la catedră încep să resimtă efectele. Săptămâna viitoare vor fi plătite salariile angajaților din Educație pe luna mai, care include și primele 8 zile de grevă. Statele de plată au intrat deja în sistemul informatic și au fost trimise spre verificare inspectoratelor școlare. Și aici au apărut probleme, deoarece în mai multe școli din București pentru personalul care a făcut grevă, au fost emiși fluturași cu salariul întreg.

Desigur, veștile circulă repede în grupurile de profesori și au provocat discuții deloc colegiale cu dascălii care apar cu contractul de muncă suspendat și, evident, vor avea leafa tăiată. Situația a ajuns și la inspectorate, apoi la ministerul Educației, care a cerut anularea imediată a statelor greșite.

Greva profesorilor se suspendă. Ligia Deca: Toți elevii se întorc în clase

Ministerul precizează că salariul reprezintă contravaloarea muncii depuse și îi avertizează pe directori că răspund pentru listele de pontaj. Așadar, salariații trebuie plătiți doar dacă au venit la serviciu și au desfășurat activitățile din fișa postului.

Pentru doi soți, profesori de Geografie și Limba română, care s-au alăturat grevei, banii tăiați sunt cât două rate la bancă pe care familia oricum le acoperea greu.

Profesor: „Aceia sunt pierduți. Undeva peste 3.000 de lei amândoi, pentru că suntem amândoi în învățământ. Ceea ce e nu mult, e foarte mult. Acuma, cu restul ce-am primit, vom plăti și rata, vom și trăi. Asta e, mergem înainte! Am semnat pentru grevă de la început, ne-am asumat, știam ce va urma”.

Între timp, sute de cadre didactice au aflat cu stupoare că inspecția pentru titularizare, pentru care s-au pregătit îndelung, a fost anulată. La fel s-a întâmplat cu examenul de atestat al absolvenților Liceului de Coregrafie. Un spectacol pregătit luni întregi nu se mai ține. Guvernul trebuie să decidă dacă anulează și probele orale ale Bacalaureatului, urmând să fie folosite în loc mediile din liceu. Rămâne, desigur, problema lecțiilor care nu s-au ținut.

Ligia Deca, ministrul Educației: „Am organizat întâlniri cu inspectorii școlari astfel încât cadrele didactice care revin la nivelul unităților de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care nu au lucrat. Există toate premisele și toată disponibilitatea de a face acest lucru până la sfârșitul anului”.

Doar că anul școlar, în forma sa actuală, se încheie vinerea viitoare. Ministrul Educației nu a detaliat cum vor fi înghesuite lecțiile din trei săptămâni în câteva zile. Asta, în scenariul fericit cu toți profesorii la catedră de luni.

Deca, despre majorări: În esenţă, dacă pe medie creşterea salariilor în educaţie este puţin peste 25%, vedem creşteri importante la debutanţi, care au cea mai mare creştere procentuală, 31,7%

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că, prin creşterea salariilor cu 1.300 de lei brut, se asigură ”o abordare mai echitabilă”. ”În esenţă, dacă pe medie creşterea este puţin peste 25%, vedem creşteri importante la debutanţi, care au cea mai mare creştere procentuală, 31,7%”, a eplicat Ligia Deca.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat, după şedinţa de Guvern de luni, că majorarea cu 1.300 de lei brut a salariilor personalului din învăţământ este echivalentul unei creşteri medii cu 25% a salariilor. ”Grila, în anexă, dacă suntem foarte, foarte atenţi şi ne uităm în anexă cum s-au modificat coeficienţii din grilă, exact aşa ne iese: majorare de 25%”, a afirmat Marius Budăi.

Liderii sindicaliști, acuzați de trădare după suspendarea grevei. Explicația lui Nistor și a lui Hăncescu: „Sunt convins că oamenii sunt în continuare nemulțumiți!”

La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a arătat că sistemul în baza cărora se fac majorările de salarii în sistem a fost discutat cu sindicatele ”tocmai pentru a avea o abordare mai echitabilă a creşterilor acordate”.  ”În esenţă, dacă pe medie creşterea este puţin peste 25%, vedem creşteri importante la debutanţi, care au cea mai mare creştere procentuală, 31,7%. Asta înseamnă că cei cu veniturile cele mai mici primesc un pic mai mult şi este normal să fie aşa şi este un principiu discutat şi agreat cu toţi cei aflaţi la masa negocierilor. Efortul bugetar este la nivelul creşterii de 25% şi cred că este un prim pas şi pentru ceea ce va însemna reaşezarea grilei în noua lege a salarizării”, a afirmat Ligia Deca.

Ea a dat exemple de creşteri salariale în sistem. Astfel, un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată va avea un salariu de bază majorat de la 4.098 lei la 5.398 lei brut, creştere de 31,72%, la care se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică, de 10%, care este de 307 lei brut. Salariul minim net în plată va fi, după majorare, de 3.308 lei.

Un profesor cu gradul didactic II şi studii superioare, cu vechime între 15 şi 20 de ani în învăţământ, va avea o creştere a salariului de bază de la 5.368 de lei la 6.947 de lei brut, creştere de 29,41%. Cu sporul de solicitare neuropsihică, salariul minim net în plată va fi de 4.339 de lei, iar dacă se adaugă sporul de dirigenţie acesta ajunge la 4.742 de lei. Un bibliotecar cu gradul I şi peste 25 de ani vechime în învăţământ va avea un salariu de bază de 7.032 lei brut, majorat de la 5.412 lei brut.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Fotbalul românesc își ia rămas-bun de la un nume istoric. Era o adevărată legendă. Echipa a anunțat vestea tristă
Playtech.ro
Bila de aluminiu, trucul care te ajută să combați canicula. Cum se foloseşte pentru a nu simţi căldura excesivă din casă
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gigi Becali șochează România: Nu vreau pensie! Mai dau 100, să se facă bugetul!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod roșu de caniculă! Meteorologii ANM au emis avertizări pentru 15 județe
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Avertisment dur de la ING Bank Romania. Ce se va întâmpla în România lunile următoare. Cetățenii, afectați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Locul de muncă plătit cu 100.000 de euro pe an. Este cel mai accesat domeniu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună