Vouchere de vacanţă 2023. Efectul neplăcut al tichetelor de vacanţă, vom scoate bani mai mulţi pentru vacanţele „ieftine”

Cuantumul voucherelor propus pentru perioada 1 ianuarie 2024-2026 rămâne la valoarea de 1.450 de lei pentru fiecare salariat bugetar, dar și pentru cei din mediul privat, acolo unde se alocă. Vestea proastă este că se scumpesc toate cazările, inclusiv pentru cei care nu primesc vouchere de vacanţă.
Filip Stan
27 iun. 2023, 11:43
Vouchere de vacanţă 2023. Efectul neplăcut al tichetelor de vacanţă, vom scoate bani mai mulţi pentru vacanţele

Vouchere de vacanţă 2023. Românii bugetari își pot face planuri de concediu pe termen lung. Voucherele de vacanță se acordă cel puțin până în 2027.  Cei dintâi dintre bugetari, guvernanții și senatorii, își fac planuri de vacanță până în 2027. Astfel, pe ordinea de zi a Senatului României se află spre aprobare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului referitoare la voucherele de vacanță, obligatorii pentru toți angajații la stat, și opționale pentru cei din sectorul privat.

Cuantumul voucherelor propus pentru perioada 1 ianuarie 2024-2026 rămâne la valoarea de 1.450 de lei pentru fiecare salariat bugetar, dar și pentru cei din mediul privat, acolo unde se alocă.

În cazul în care un salariat are mai multe locuri de muncă, el trebuie să aleagă firma de la care va primi aceste bonuri de vacanță.

Pentru cadrele didactice, sunt prevăzute condiții diferite pentru acordarea cupoanelor. Citiți AICI în ce condiții se vor acorda voucherele pentru dascăli.

Vouchere-vacanta

„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial (…) toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, este textul explicit aflat în dezbatere la Senat.

Vouchere de vacanţă 2023. Tichetele de vacanţă ridică prețurile în HORECA

În principiu, ordonanța  bonurilor de vacanță este destinată să sprijine industria HORECA, ele putând fi folosite doar în România, iar pe de altă parte să degreveze parțial angajatorii, de stat sau privați, de o parte din povara fiscală.

Vouchere de vacanţă 2023. Vestea verii, o nouă categorie de bugetari va primi 1450 de lei pe card
Dar există și un efect derivat, proprietarii de hoteluri sau pensiuni, fie la munte sau mare, care acceptă acest nod de plată, au scumpit sensibil prețurile, mai ales în perioadele în care gradul de ocupare este mai redus. La fel ca în cazul tichetelor de masă, aceste vouchere nu sunt impozitate.

Voucherele de vacanță se acordă în limitele prevăzute cu această destinație în bugetul de stat, sau local, după caz, precizează ordonanța.

Vouchere de vacanţă 2023. S-a votat la Senat, condiţia obligatorie pentru ca tichetele să ajungă şi la angajaţii din privat

Vouchere de vacanţă 2023. Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, arată în propunerea legislativă semnată de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR.

Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele României.

În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

Vouchere de vacanță și pentru angajații din privat. Când și în ce condiții ar putea fi acordate

Comisia pentru antreprenoriat şi turism din Senat a iniţiat consultări cu mediul de afaceri şi operatorii din turism pe tema acordării de vouchere de vacanţă în mediul privat, aşa cum prevede un proiect de lege. Documentul, aflat în curs de adoptare, completează legislaţia şi stimulează acordarea de vouchere de vacanţă în mediul privat, în valoare de 1.450 de lei/angajat/an.

La o astfel de consultare, desfăşurată la invitaţia Prefecturii Argeş, în prezenţa preşedintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a preşedintelui Comisiei pentru antreprenoriat şi Turism, Eugen Ţapu Nazare, şi a senatorului Vlad Mircea Pufu, membru în aceeaşi comisie, au participat peste 50 de reprezentanţi ai sistemului privat din judeţul Argeş. Aceştia au arătat că îşi doresc o asemenea facilitate, dar este important ca legea acordării voucherelor să aibă o formă finală care să sprijine atât antreprenorii, cât şi angajaţii. O altă concluzie desprinsă din dezbateri este că viitorul act normativ trebuie să reglementeze foarte clar modul de acordare şi de deducere a acestor cheltuieli, astfel încât mediul de afaceri să fie stimulat să aplice prevederile acestuia.

”Există studii, unul fiind elaborat de trei profesori ai Academiei de Studii Economice, care ne arată că la 1 leu investit într-un voucher de vacanţă se întorc în bugetul de stat 1,2 lei şi că, prin efectul acestei legi, se vor crea între 150.000 şi 200.000 de locuri de muncă noi şi că, pentru 1 leu infuzat în piaţă, printr-un voucher, valoarea nominală în PIB este de 1,51 lei”, a declarat Eugen Ţapu Nazare, preşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism.

La rândul său, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a subliniat impactul pe care actul normativ îl va avea asupra unor sectoare ale economiei.

”Această lege este necesară şi are multe beneficii: se elimină inechitatea între salariaţii din sistemul public şi cei peste 4,2 milioane de salariaţi din sistemul privat; se încurajează încheierea de contracte de muncă şi reduce presiunea fiscală, în condiţiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE; cel puţin două treimi din valoarea acestor vouchere se vor întoarce în economie; se impulsionează sectoare importante din economie, turismul şi HoReCa, dar şi alte industrii conexe”, a afirmat Gorghiu, citată de news.ro.

”Sunt un susţinător al acestei legi pentru că eu cred că rezolvă o mare nedreptate, aceste discriminări care se fac între salariaţii de la stat şi cei de la privat… În al doilea rând, vine în completarea altor acte normative şi proiecte care stimulează creşterea turismului intern. Vorbim despre 100 de miliarde de euro care vor fi investiţi, în perioada următoare, în turism, prin PNRR, din fondurile de coeziune şi prin programul de politici agricole comune. Pentru că obiectivul este ca, în următorii câţiva ani, turismul românesc să susţină 10% din PIB-ul României”, a declarat, la rândul său, senatorul Vlad Mircea Pufu.

Citește și: Vouchere de vacanţă 2023 şi pentru angajaţii din sectorul privat: Ce beneficii vor avea acestea pentru turismul românesc

Actul normativ a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic şi Social şi, potrivit declaraţiilor liderilor politici, are susţinerea tuturor formaţiunilor care formează coaliţia majoritară în Parlament.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Produs retras de urgență. Mulți români îl cumpără
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adevărul crunt despre Traian Băsescu. România a așteptat ani de zile acest anunț
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Răsturnare de situație înainte de alegeri! Imagini de ultimă oră care dă totul peste cap
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…