Tichete de creşă 2023. Cum poţi să obţii 600 de lei pe vacanţă. Documentele care-ţi salvează cariera

Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului și pot fi folosite doar pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul, indiferent că vorbim de creșe de stat sau private.
Filip Stan
21 iul. 2023, 08:54
Tichete de creşă 2023. Cum poţi să obţii 600 de lei pe vacanţă. Documentele care-ţi salvează cariera

Tichete de creşă 2023.  Bonusul financiar poate ajuta persoanele cu copii mici să se întoarcă mai repede la muncă. În fiecare lună, mii de persoane din România intră în concediu pentru creşterea copilului. Acest lucru poate afecta, într-o oarecare măsură, producţia economică a ţării, astfel că autorităţile au căutat soluţii pentru a încuraja persoanele aflate în concediu de creştere a copilului să revină mai repede la muncă.

Un ajutor în acest sens îl reprezintă aşa-numitele tichete de creşă cu ajutorul cărora persoanele aflate în concediu de creştere a copilului pot plăti, practic, servicii de specialitate pentru supravegherea şi dezvoltarea copilului.

Tichete de creşă 2023. Angajatorii vor putea să plătească direct creșele pentru angajații cu copii

Conform autorităţilor din România, valoarea tichetului de creşă a crescut, din acest an, la 600 de lei, respectiv cu câteva procente, până în aprilie 2023 valoarea unui tichet fiind de 570 de lei. S-a stabilit ca valoarea unui astfel de tichet să se menţină constantă până cel puţin în septembrie 2023, existând posibilitatea ca, ulterior, să se discute despre o nouă eventuală creştere a valorii.

În primul rând, trebuie precizat că de tichetele de creşă beneficiază persoanele care au în grijă copil în vârstă de maxim doi ani, sau trei ani în cazul copiilor cu handicap, şi nu mai beneficiază de concediu şi indemnizaţie acordate pentru creşterea copilului.

Tichetele de creşă 2023 pot fi utilizate doar pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul, iar tichetele de creşă trebuie să aibă înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod numele şi adresa emitentului, perioada de valabilitate, interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de alte bunuri şi servicii, dar şi numele, prenumele şi codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de creşă.

Tichete de creşă 2023. Se majorează sumele, câţi bani vor primi pe card părinții începând cu luna aprilie

Acte necesare pentru a solicita tichete de creşă
Cum probabil v-aţi gândit deja, pentru a obţine tichete de creşă trebuie să prezentaţi un dosar plin cu documente de identitate sau justificative. Vorbim despre o cerere tip, un act doveditor eliberat de creşa la care este înscris copilul, dar şi despre o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că celălalt părinte sau tutore legale nu beneficiază de tichete de creşă.

De asemenea, mai este nevoie de o altă declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că celălalt părinte sau tutore legal nu beneficiază de concediu şi indemnizaţie creştere a copilului, copie după certificatul de naştere al copilului şi eventuale alte documente solicitate de angajator.

Tichete de creşă 2023, doar în format electronic

Legea nr. 165/2018, care reglementează acordarea acestor tichete și alte bilete de valoare, stabilește că toate biletele se emit doar în format electronic. Acordarea biletelor de valoare doar la nivel electronic nu s-a făcut dintotdeauna, ci doar din februarie 2022, de când emiterea lor nu s-a mai putut face pe suport de hârtie. Astfel, singurele bilete de valoare care mai erau pe suport de hârtie în folosință în 2022 erau cele emise înainte de februarie 2022 și care rămâneau valabile până la expirarea lor.

Tichete de creşă 2023. Se majorează sumele, câţi bani vor primi pe card părinții începând cu luna aprilie
Pentru acordarea biletelor de valoare, angajatorii semnează convenții cu emitenții de bilete de valoare. Problema e că, în cazul tichetelor de creșă, mai puțin folosite decât cele de masă, de pildă, nu există la acest moment emitenți care să pună la dispoziție astfel de bilete de valoare – ca atare, deși există la nivel legislativ, acum angajatorii nu pot pune, practic, la dispoziția angajaților acest beneficiu extrasalarial.

Tocmai de aceea, propunerea legislativă prevede acordarea contravalorii tichetelor de creșă în bani doar în situația în care „tichetele de creșă nu pot fi emise pe suport electronic”.

Într-adevăr, dacă ne uităm pe lista unităților emitente de bilete de valoare publicată de Ministerul Finanțelor, niciunul dintre emitenți nu are listate tichetele de creșă, chestiune confirmată și de oferta prezentată de fiecare emitent pe site-ul comercial propriu.

Bine de știut: Începând din aprilie, tichetul de creșă a ajuns la 600 de lei. Valoarea acestuia a fost în permanență actualizată.

Tichete de creşă 2023. În normele de aplicare ale Legii 165 vom găsi o condiție absolut necesară pentru acordarea tichetelor de creșă: între emitenții acestor tichete (nu angajatorii) și creșe/entități asimilate creșelor trebuie să existe contracte de prestări servicii încheiate.

Tot normele de aplicare indică faptul că ele ar putea fi acceptate chiar și de persoanele care lucrează ca bone – cu forme legale însă (detalii, aici). Aceeași condiție, însă: bona trebuie să aibă încheiat contract cu emitentul de bilete.

Totodată, spre deosebire de tichetele de masă, de cadou ori de vacanță, tichetele de creșă nu au vocația de a fi la fel de utilizate în practică, inclusiv din cauza dezinteresului angajatorilor de a acorda o sumă atât de mare, lunar, ca beneficiu extrasalarial – vorbim, totuși, la ora actuală, de 570 de lei lunar. Cumulat cu eventuale alte beneficii, precum tichetele de masă sau banii de vacanță, vorbim de angajatori cu bugete salariale destul de generoase.

Conform schemei de funcționare, ar trebui ca unitățile emitente să încheie mai întâi contracte cu creșele sau bonele autorizate. Realitatea ne arată însă că cei mai mulți părinți apelează la serviciile unor bone neautorizate, ca atare, nu vor putea beneficia de tichete de creșă, cu toată disponibilitatea angajatorilor de a oferi aceste sume de bani, întrucât aceste bone nu vor putea să încheie contracte cu emitenții de bilete de valoare.

Așadar, ideea de a acorda contravaloarea în bani a acestor tichete ar putea răspunde mai bine nevoilor reale ale părinților. De notat că forma adoptată de Senat a textului de lege nu include și plata serviciilor oferite de bone, fie ele și autorizate. Textul de lege se referă la „creșe sau entități asimilate acestora în care angajații au copii înscriși”.

În forma propusă inițial, aceea de a da banii direct părinților, s-ar fi încurajat practica neautorizată a serviciilor oferite de bone, precum și folosirea banilor în alte scopuri decât cele intenționate prin lege de către părinții beneficiari.

În fine, e bine de știut că angajatorii pot sprijini părinții prin acordarea unor sume de bani pe care aceștia să le folosească pentru creșe și bone sau prin punerea la dispoziție în mod direct a serviciilor de creșă afiliate sau interne, dar la nivel de taxare vorbim de o fiscalizare completă – impozit și contribuții – pentru sumele ce reprezintă avantaje salariale. În schimb, tichetele de creșă fac obiectul doar al impozitului, nu și a contribuțiilor.

Ca atare, ar fi necesar ca propunerea legislativă să fie completată și cu regimul fiscal aferent acestor plăți făcute direct creșelor sau entităților asimilate, altfel sumele acordate de angajatori vor fi taxate ca orice alt beneficiu extrasalarial – aplicându-li-se impozit și contribuții integral.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Animalul rar care a fost observat de curând pe teritoriul României. Este cel mai mare răpitor din Europa și specialiștii îl credeau dispărut definitiv. Nici la Zoo nu îl mai puteau vedea copiii
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Eclipsa de Lună din Fecioară. Zodiile care trec prin transformări puternice
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli la bloc 2025. Administratorul are interzis. Trebuie acordul locatarilor. Îl poți acționa în instanță
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia