Tichete de creşă 2023. Se majorează sumele, câţi bani vor primi pe card părinții începând cu luna aprilie

Tichetele de creșă valorează 570 de lei în acest moment, dar Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, vrea ca acestea să fie majorate până la 600 de lei din luna aprilie a acestui an.

13 mart. 2023, 23:07
Tichete de creşă 2023. Se majorează sumele, câţi bani vor primi pe card părinții începând cu luna aprilie

Tichete de creşă 2023. Ministerul Muncii a propus majorarea tichetelor de creșă.  Este important de precizat că aceste tichete sunt acordate numai angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani.

În proiectul de ordin pus în dezbatere publică se precizează că „pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei”. În plus, această modificare va fi valabilă și pentru primele două luni ale semestrului al II-lea, august și septembrie 2023.

20230310_pr-ordin-indexare-tichete-cresa

Tichete de creşă de 1500 de lei, suspendate în 2023. Plata bonelor rămâne pe cont propriu

Tichetele creșă sunt bilete pe care angajații care nu au beneficiat de concediu sau de indemnizația pentru creșterea copilului de până la doi ani sau trei ani, în cazul celor cu handicap, le primesc lunar din partea statului. Atât lucrătorii din mediul privat, cât și din cel de stat primesc aceste tichete. Ele pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.

Tichete creșă 2023. Care sunt românii care pot beneficia lunar de ajutorul financiar de 570 lei

Aceste tichete sunt primite de către părinți sau tutorele legal căruia i-a fost încredințat copului spre creștere și educare numai dacă este făcută o cerere în acest sens. Acești bani sunt acumulați cu valoarea alocației de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție care se acordă la reluarea activității. Există și categorii de persoane care nu beneficiază de aceste tichete. Este vorba de asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, se precizează în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, se precizează în proiectul de ordin.

Citește și: TICHETE CREŞĂ 2023. Ajutor financiar pentru creşă privată și indemnizație de bunic de 735 lei pe lună. Se aplică din ianuarie 2023

Cine poate beneficia de tichete de creşă

„Tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap”, potrivit Legii nr. 165/2018, scrie avocatnet.ro.

Banii nu se pot folosi însă decât pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.

Tichetele pot fi folosite la creșe, private sau publice, inclusiv pentru plata bonelor autorizate.

„Suma individuală sub forma tichetelor de creşă se acordă, conform art. 18 alin. (1) din lege, pentru acoperirea parţială sau integrală a taxelor de creşă reprezentând contribuţia lunară a părinţilor/reprezentanţilor legali la suportarea cheltuielilor pentru copiii înscrişi în creşe sau alte unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară publice, (…) sau, după caz, a contravalorii serviciilor prestate de unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară private sau de bone şi se suportă integral de către angajator”, potrivit normelor.

Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor de creşă nu poate depăşi suma de 450 de lei pentru o lună, pentru fiecare copil aflat la creşă.

Angajatul nu este obligat să acorde aceste tichete de creşă. Tichetele sunt, practic, o formă de beneficiu pe care angajatorii aleg să o dea, dacă și-o permit financiar, stabilind acest lucru prin contractele colective de muncă ori prin regulamentele interne.

Pentru acrodarea tichetelor de creşă este nevoie ca angajatul să depună următoarele documente:

a) cerere pentru acordarea tichetului de creşă;

b) actul doveditor eliberat de creşa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;

c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naştere al copilului, în cazul părinţilor naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei, în cazul copilului adoptat;

d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziţia autorităţii tutelare;

e) declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creşă, de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

f) alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern.