Aproape jumătate dintre romi lucrează la negru

Aproape jumătate din populaţia romă activă lucrează fără contract de muncă şi doar două treimi dintre romi se pot baza pe un venit stabil, rezultă din studiul "Romii din România - De la ţap ispăşitor la motor de dezvoltare", prezentat de Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună".
Romania TV
22 apr. 2013, 15:02
Aproape jumătate dintre romi lucrează la negru

Studiul „Romii din România – De la ţap ispăşitor la motor de dezvoltare” a fost lansat, luni, în prezenţa comisarul european pentru Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune, Laszlo Andor, şi a ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu.

Comparând cu datele obţinute acum cu cele disponibile la nivelul anului 1998, se constată că situaţia romilor s-a îmbunătăţit din acest punct de vedere, procentul romilor angajaţi cu contract crescând în acest interval cu puţin peste 10 la sută, creştere coroborată şi de scăderea procentului persoanelor care lucrează fără contract cu aceeaşi valoare, informează Mediafax.

Cu toate acestea, iniţiatorii studiului au constatat că aproape jumătate din populaţia romă lucrează la negru, în timp ce mai puţin de o zecime din populaţia neromă se află într-o astfel de situaţie.

„Luând în considerare relaţia dintre educaţie şi forma de ocupare din punct de vedere al existenţei unui contract de muncă, se observă că cei mai mulţi dintre romii care lucrează cu contract sunt la nivel de şcoală profesională (39,3 la sută) în timp ce în cazul neromilor, jumătate au terminat liceul. În privinţa celor care lucrează fără contract, constatăm că majoritatea romilor din această categorie au între patru şi opt clase, respectiv trei sferturi dintre aceştia, în timp ce, în cazul neromilor, 40 la sută se află în aceeaşi categorie. De asemenea, observăm că o zecime din respondenţii romi nu au niciun fel de educaţie, ceea ce-i îndreaptă către piaţa informală a muncii şi către munci slab plătite”, se arată în studiu.

În acelaşi document se mai arată că majoritatea neromilor (96 la sută) au un venit regulat, în timp ce doar 66 la sută dintre romi se pot baza pe acesta, restul având venituri ocazionale (cu ziua) sau sezoniere.

Diferenţe între cele două eşantioane apar şi la categoria pensionarilor. Astfel, sunt de peste două ori mai numeroşi pensionarii neromi decât cei de etnie romă (35,1 la sută faţă de 14,2 la sută).

„Având în vedere că jumătate din romi prestează munci în economia informală, este de aşteptat o pondere mai scăzută de pensionari romi, însă un alt factor de influenţă este speranţa de viaţă în rândul romilor, cu opt – zece ani mai scăzută decât în rândul neromilor. Piramida vârstei în rândul romilor începe să se subţieze faţă de neromi începând cu categoriile de vârstă de peste 65 de ani”, arată studiul.

În ceea ce priveşte persoanele casnice, acestea sunt mai tinere în rândul romilor, ceea ce sugerează existenţa unei forţe de muncă nevalorificate, mai rezultă din studiul citat.

Analiza distribuţiei categoriilor de vârstă în rândul casnicilor arată diferenţe între romi şi neromi la categoria de vârstă 25 – 34 de ani (aproape de două ori mai mulţi romi casnici decât neromi), pe când în rândul celor între 45 – 64 de ani sunt mai numeroşi neromii.

Din documentul citat mai rezultă că numărul şomerilor neînregistraţi este de trei ori mai mare în cazul romilor, în timp ce în cazul şomerilor înregistraţi procentele sunt similare (1,2 la sută vs. 1 la sută).

„Media de vârstă a şomerilor romi este de 44 de ani în mediul rural şi de 39 de ani în mediul urban, indicând o forţă de muncă nevalorificată, tânără. La neromi, media de vârstă a şomerilor este de 50 de ani în rural şi 44 de ani în urban. Astfel, se observă o diferenţă de cinci – şase ani între şomerii romi şi cei neromi”, se mai arată în studiu.

În privinţa duratei şomajului, se observă că mai bine de jumătate dintre romi (57,4 la sută) îşi caută un loc de muncă de peste doi ani, în timp ce neromii şomeri de peste doi ani sunt doar cinci la sută. În acelaşi timp se observă că jumătate dintre neromi sunt şomeri de mai putin de şase luni, în timp ce romii rămaşi şomeri de curând sunt în proporţie de 13 la sută.

În ceea ce priveşte sursele de venit în gospodării, cei mai mulţi dintre romi menţionează alocaţiile pentru copii (36,4 la sută), în timp ce această sursă este precizată de neromi în 14,3 la sută din cazuri.

„Salariile sunt menţionate ca surse de venit de mai puţin de o treime dintre romi (28,1 la sută), în timp ce pentru neromi este cea mai menţionată sursă (53,6 la sută). De asemenea, 7,2 la sută dintre romi menţionează că nu au niciun fel de venit, faţă de neromii în aceeaşi situaţie (1,3 la sută).

Cercetarea a fost realizată prin intermediul metodei anchetei sociologice pe bază de chestionar structurat, pe două eşantioane aleatoare, stratificate, reprezentative la nivel naţional, constând în 1.025 de respondenţi din gospodării rome şi respectiv 1.025 de respondenţi din gospodării de alte etnii. Studiul are o marjă de eroare de trei la sută la intervalul de încredere de 95 la sută.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Planta pe care bunicii o puneau în apă pentru ca puii să nu se îmbolnăvească. Funcționează și azi
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
CCR, față în față cu o decizie crucială. Alegerile din 4 mai, în pericol de anulare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Curs valutar 7 mai. Cât costă 1 euro, după ce George Simion și Nicușor Dan au câștigat primul tur al alegerilor
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică