COD RUTIER. Alertă pentru „bizonii” din trafic. Poliţia poate da amenzi şi pe baza camerelor de la bord sau ale primăriilor

Poliția Rutieră va putea da amenzi de circulație și pe baza înregistrărilor realizate de camerele video ale primăriilor sau de camerele de bord ale șoferilor. Proiectul de lege a trecut de comisia de transport a Camerei Deputăților și este susținut de guvern.
Filip Stan
12 oct. 2023, 13:10
COD RUTIER. Alertă pentru

COD RUTIER 2023. Imaginile radar nu mai sunt singura dovadă pentru a primi amenda în plic. Camerele video ale primăriilor şi cele de bord vor putea fi folosite pentru a amenda șoferii. În prezent, amenzile pot fi aplicate doar dacă sunt constatate de Poliția Rutieră fie în timp real, fie pe înregistrarea radar.

Cod rutier 2024. Şoferii care încalcă legea vor da tot salariu pe o amendă

Poliţia Rutieră va putea aplica amenzi de circulaţie şi pe baza înregistrărilor de pe camerele video ale primăriilor, Poliţiei Locale şi inclusiv camerele de bord ale şoferilor, potrivit unui proiect de lege pe care deputaţii din Comisia de transporturi l-au votat astăzi în unanimitate, actul normativ fiind susţinut şi de guvern. În prezent, amenzile pot fi aplicate doar dacă sunt constatate de Poliţia Rutieră fie în timp real, fie pe înregistrarea radar.

COD RUTIER 2023. Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul Mihai Botez, spune că modificarea codului rutier este necesară pentru prevenirea accidentelor, dar şi pedepsirea şoferilor agresivi.

„Trebuie să salvăm vieţi, trebuie să utilizăm tehnologia disponibilă în secolul XXI pentru a da mai mulţi ochi poliţiştilor, pentru a vedea comportamentele agresive şi periculoase în trafic şi să fie sancţionate. Doar sancţionând putem să descurajăm astfel de comportamente. M-am inspirat după legislaţia din Marea Britanie, unde acolo există platforme pe care cetăţenii, participanţii la trafic pot să încarce clipuri, pot să dea o declaraţie cum că au fost martori şi pot să vină în justiţie, dacă va fi cazul, şi că-şi asumă veridicitatea acelor fapte”, spune Mihai Botez, potrivit Rador.

Cod rutier 2023. Schimbarea de care trebuie să ştie toţi şoferii şi toţi proprietarii

În paralel, guvernul a publicat proiectul unei ordonanţe de urgenţă care cuprinde mai multe modificări ale Codului Rutier pentru prevenirea şi combaterea accidentelor produse pe fondul consumului de alcool şi droguri, dar care include şi posibilitatea ca poliţia să folosească înregistrările de pe camerele de bord ale maşinilor.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci dacă vrei să-ți crească roșiile mari și gustoase. Acesta e metoda corectă de îngrijire, recomandată de grădinarii cu experiență
Capital.ro
Legea pe care o așteaptă TOATĂ ROMÂNIA. E la un pas de marele vot din Parlament
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Anunțul momentul pentru badantele care au lucrat în Italia! Cum pot ieși mai repede la pensie
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei doi
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
O NOUĂ REGULĂ a fost decisă în România. Intră în vigoare de la 1 IULIE
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'