Statistica sărăciei! Românii își împart salariul cu statul. La noi în țară sunt cele mai mari impozite din 16 țări europene studiate

Un studiu recent a analizat mai multe țări europene și a tras mai multe concluzii cu privire la impozitele cetățenilor. Conform acestuia, românii sunt cei care plătesc cele mai mari taxe dintre aceste țări.
Alina Costache
06 nov. 2023, 18:08
Statistica sărăciei! Românii își împart salariul cu statul. La noi în țară sunt cele mai mari impozite din 16 țări europene studiate
Statistica sărăciei! Românii își împart salariul cu statul. La noi în țară sunt cele mai mari impozite din 16 țări europene studiate

Un studiu comparativ efectuat de Romanian Business Leaders (RBL) cu privire la impozitarea veniturilor din salarii în 16 țări europene dezvăluie că impozitarea muncii în România este una dintre cele mai grele din punct de vedere fiscal, raportat la costul total suportat de angajatori sau de angajați.

Citește și: Florin Piersic se gândește la ultimele clipe din viață: „Mai vreau să trăiesc puțin, că mi-e frică de moarte. Nu știu unde mă va prinde”

Astfel, angajații români sunt lăsați cu cei mai puțini bani în buzunar după deducerea impozitelor și taxelor către bugetul de stat, în comparație cu celelalte țări analizate. Printr-un calcul simplu, se poate constata că pentru un salariu brut lunar de 1.000 de euro (5.000 de lei), românii obțin cel mai mic salariu net.

În timp ce un angajat român rămâne cu 572 de euro în mână, în comparație cu acesta, un angajat bulgar obține 653 de euro, iar unul olandez 746 de euro.

Principalul motiv pentru această situație este că, deși România are o cotă unică de impozitare a veniturilor din salarii, se numără printre cele 6 țări (din cele 16 analizate) în care contribuțiile sociale sunt aplicate fără un plafon maxim asupra veniturilor din salarii. În același timp, majoritatea țărilor analizate care aplică un impozit progresiv sau cote diferențiate de impozit au impus un plafon maxim pentru contribuțiile sociale, astfel încât să echilibreze povara fiscală totală asupra muncii.

Studiul comparativ atrage atenția asupra faptului că, în lipsa unei limitări maxime a contribuțiilor sociale (CAS și CASS), orice creștere a fiscalității (cum ar fi un impozit progresiv) în țara noastră ar duce la o scădere și mai mare a salariului net pe care un angajat român l-ar primi în comparație cu angajații din celelalte țări analizate, precum și la o diminuare mai accentuată a puterii de cumpărare în comparație cu țările vecine. În schimb, plafonarea contribuțiilor sociale, în paralel cu introducerea unor deduceri mai generoase, în special pentru salariile mici, ar permite o eventuală ajustare a cotei unice de impozit pe salarii pentru a echilibra mai echitabil această povară fiscală prin redistribuirea ei în societate.

Analiza comparativă a fost realizată de RBL cu contribuția experților din grupul de lucru de fiscalitate, care au examinat legislația fiscală aplicabilă veniturilor din salarii din 16 țări din Europa. Studiul a fost efectuat în perioada mai – august 2023, și au fost analizate țări precum Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria.

Citește și: Gigi Becali aruncă bomba în cazul plafonării plăţilor cu bani cash. „Încalci legea, încalci Constituţia!”

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…