Specii de pește care pot conține substanțe otrăvitoare: „Dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator”

Potrivit medicului Florin Roșu, populația trebuie să evite anumite tipuri de pește și să fie atentă la conservele pe care le consumă, pentru că există riscul unor toxiinfecții foarte periculoase.
Alina Costache
27 nov. 2023, 22:50
Specii de pește care pot conține substanțe otrăvitoare: „Dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator”
Specii de pește care pot fi otrăvitoare

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, dr. Florin Roșu, a declarat că populația trebuie să evite anumite specii de pește și să aibă grijă la conservele pe care le consumă, deoarece există riscul unor toxiinfecții.

Medicul a atras atenția că în anumite perioade ale anului, mai multe specii de pește și crustacee pot conține biotoxine otrăvitoare, persistente inclusiv după gătire, și a spus că peștii cu aceste toxine nu arată rău, nu miros urât și nici nu au un gust schimbat.

Citește și: Ce conține peștele pangasius, consumat de pacienții spitalului Murgeni. Poate face mai mult rău decât bine

Uneori, gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug aceste toxine și prin urmare, otrăvirea este inevitabilă.

„Acest fapt este întâlnit mai ales la peştii din regiunile tropicală şi subtropicală. Cea mai frecventă intoxicaţie este cea cu toxina botulinică. Aceasta prezintă caracteristici specifice. Pacientul prezintă vedere dublă, la un moment dat prezintă o paralizie la nivel facial, caracterizată prin căderea pleoapei, pacientul nu mai poate deschide ochii.

Această paralizie a musculaturii începe să coboare, pacientul prezintă disfagie, greutate la înghiţire, până ce acest reflex este cu totul abolit, adică dispare, iar dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator, pentru că paralizia va afecta şi muşchii respiratori. În general, o toxină contractată de la peşte este caracterizată de greaţă, vărsături, crampe abdominale, scaune diareice. (…) Trebuie să evităm consumul de peşte exotic, iar conservele de peşte, dacă prezintă capacul umflat şi au un aspect şi un miros care ne duc probabil spre o toxină, nu le consumăm”, a precizat dr. Florin Roşu.

Acesta a avertizat cu privire la riscurile apariției deshidratărilor puternice, menționând că mai ales în cazul bătrânilor și al copiilor, acest lucru influențează negativ starea de sănătate, putând duce și la deces.

Citește și: Cum ne poate îmbolnăvi consumul de pește. În ce condiții devine periculoasă și poate duce chiar și la deces

Persoanele care suspectează apariția unor toxiinfecții alimentare trebuie să se prezinte de urgență la spital și să le spună medicilor ce alimente au consumat, astfel încât tratamentul să fie inițiat precoce și să se prevină internarea la Terapie Intensivă.

Potrivit medicului Florin Roșu, pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, internați săptămâna trecută la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au fost externați luni. La internare, pacienții prezentau simptomatologie care ridica suspiciune înaltă de toxiinfecție alimentară, iar pe parcursul internării ei au fost monitorizați și tratați de o echipă multidisciplinară, formată din medic cu specialitatea Boli Infecțioase, medic de Terapie Intensivă și medic gastroenterolog, toți pacienții continuând și tratamentul cronic psihiatric.

Analizele parţiale realizate pe probe din mâncarea servită pacienţilor de la Spitalul Murgeni, unde trei pacienţi au murit şi alţi 23 au ajuns la spital, arată că probele trimise nu erau contaminate

Rezultatele parţiale ale analizelor primite de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui pe probele de alimente trimise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică, în urma decesului a trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni şi a îmbolnăvirii altor 23 ,sunt negative, atât în ceea ce priveşte bacteriile, cât şi pesticidele sau toxinele. DSVSA mai are de primit rezultate definitive ale analizelor bacteriologice.

„Am primit rezultate parţiale astăzi, toate buletinele sunt negative la analizele pe care noi le-am solicitat. Pentru toate cele şase sortimente de conservă de peşte am cerut analize pentru clostridium botulinum, toxină botulinică, mercur, pesticide şi histamine şi au ieşit negative. Am mai trimis ingrediente –  borş ţărănesc, alimente care au intrat în meniurile anterioare zilei în care a avut loc îmbolnăvirea – şi acestea sunt negative”, a declarat luni după amiază, pentru News.ro, directorul DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu.

Acesta a precizat că DSVSA Vaslui urmează să primească şi buletinele definitive. Săptămâna trecută, miercuri şi în noaptea de miercuri spre joi, inspectori din domeniul sanitar-veterinar au făcut controale la mănăstirea Floreşti din judeţul Vaslui şi la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, după ce trei pacienţi au murit şi alţi 23 au ajuns la spitale, cu toţii acuzând simptome digestive. Bolnavilor li s-a servit mâncare din peşte trimisă de mănăstire către unitatea sanitară. Mănăstirea a primit amendă pentru că nu avea dreptul de a presta activităţi de preparare a mâncării şi de  a presta activităţi de catering.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Vedetă de pe Netflix, moarte bruscă. S-a stins la doar 28 de ani
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări