Dan Şova: Taxarea autostrăzilor se va face prin vinietă, SMS sau vinietă de la benzinărie

Sistemul de taxare a maşinilor care vor circula pe autostrăzile din România va presupune mai multe mecanisme, cum ar fi vinieta, taxa electronică prin telefonul mobil sau codul de bare pus pe parbriz şi se va aplica odată cu darea în folosinţă a autostrăzii, a declarat, duminică, la PRO TV, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova.
Iulian Tudor
12 mai 2013, 11:19
Dan Şova: Taxarea autostrăzilor se va face prin vinietă, SMS sau vinietă de la benzinărie

Sistemul de taxare va fi ca o vinietă pentru autostradă, aşa cum cumperi astăzi rovinieta. Sunt mai multe posibilităţi. O să fie şi taxă electronică cu telefonul mobil, adică se va plăti prin SMS, o să fie şi cu un cod de bare pe geam – cine circulă mai mult -, o să fie şi posibilitatea să-ţi cumperi vinietă de la benzinării şi să ţi-o pui în geam când circuli. Vor fi mai multe mecanisme„, a precizat Dan Şova în emisiunea „După 20 de ani”, de la PRO TV.

În cazul mecanismului de taxare prin codul de bare, Dan Şova a explicat că acesta presupune de asemenea achiziţionarea unui tip de viniete ce va fi aplicată pe geamul maşinii şi, la trecerea prin dreptul unei camere de luat vederi, aceasta citeşte codul de bare, iar banii se reţin automat din cont.

„Asta (vinieta respectivă – n.r.) se va cumpăra tot de pe la benzinării”, a adăugat el.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional a respins modelul de taxare cu barieră, pe motiv că duce la aglomeraţie, iar în plus nu este agreat nici de investitorii care vor concesiona aceste autostrăzi.

Modelul de taxare cu barieră pe care îl găsim acum doar prin Italia şi Franţa nu mai merge, pentru că se formează aglomeraţie, plus că nici investitorii nu îl agreează. Se vor monta camere şi fiecare îşi va cumpăra o vinietă şi îl vede camera. Când depăşeşte numărul de kilometri pe care şi l-a cumpărat, va trebui să îşi cumpere alta sau i se va trimite amenda acasă„, a mai spus Dan Şova.

Întrebat de când se vor institui aceste taxe pe autostrăzile realizate în concesiune, ministrul a răspuns: „Pe cele aflate în concesiune, vom plăti taxă de la momentul dării în folosinţă”.

Autostrăzile pe care se va circula cu taxă vor fi Comarnic-Braşov, Craiova-Piteşti şi Centura Sud.

Aceste autostrăzi vor fi cu taxe. Există un model financiar pe care îl facem acum. Modelul are la bază ideea de trei euro pe suta de kilometri. În mod normal, noi ar trebui să dăm în concesiune, ca să scăpăm de cheltuielile de la buget, adică să-i dai omului să o exploateze, să ia taxă pe ea şi să o întreţină, să o reabiliteze. Ar trebui să dăm toate autostrăzile. Acum, când dăm Centura Sud vom da în concesiune de la Piteşti până la Constanţa celor care construiesc. Cei cu Centura Sud vor avea de la Piteşti până la Constanţa în concesiune să le întreţină, să le exploateze. Dacă vă uitaţi pe documentaţia publicată, pentru cei care câştigă Centura Sud, primul lucru pe care trebuie să îl facă este să reabiliteze vreo 40 de kilometri pe Bucureşti-Piteşti înainte de orice”, a precizat Şova.

În cazul în care concesionarii nu vor obţine încasări suficiente pentru întreţinerea şi reabilitarea drumurilor, va interveni statul cu plăţile de disponibilitate.

„Dacă nu vor fi suficiente încasări, aici intervine statul cu ceea ce se numeşte plată de disponibilitate, Când faci un asemenea contract, porneşti de la o ipoteză simplă. Faci un model financiar, care are la bază un studiu de trafic. Spui: trec atâtea maşini cu taxa respectivă.

Cele mai multe taxe pe toate autostrăzile din lumea asta – şi la noi va fi la fel – se colectează de la maşinile comerciale – tiruri, camioane, microbuze. Niciodată nu faci un model financiar pe autostradă pentru autoturisme, pentru că ele plătesc taxe mici şi, de exemplu, pe Autostrada Soarelui intră cetăţeanul român de trei ori pe an, vara, când se duce la mare. Deci, ea se poate sprijini doar pe transportul de marfă ca încasare continuă şi aşa va fi peste tot”, a explicat ministrul delegat.

În ceea ce priveşte autostrada Craiova-Piteşti, aceasta se află amplasată în zonă industrială.

Se face Craiova – Piteşti tocmai ca să poată ajunge toată industria din sudul ţării în port la Constanţa, deci va avea trafic. Bun, deci faci modelul financiar pe taxe. Şi spui: Domnule, noi evaluăm că se va încasa atâta. Şi apoi se face un model de risc. Vine banca şi spune: S-ar putea să nu încasezi atâta şi luăm risc 40%. Cine îl acoperă? Îl acoperă statul, prin plata de disponibilitate. Adică, în ipoteza în care ăla nu-şi acoperă cheltuielie, vine statul şi îi dă diferenţa„, a argumentat Şova.

Potrivit acestuia, în cazul în care cel care administrează autostrada are încasări mai mari decât au fost prevăzute, diferenţa va reveni statului.

„Dacă respectivul care administrează ia mai mult de cât este prevăzut, că şi ele trebuie să ia o sumă fixă, nu poate să ia mai mult, diferenţa o dă statului. Deci, până la urmă, totul se învârte în jurul unei sume fixe care trebuie să asigure serviciul public de autostradă”, a adăugat el.

În opinia acestuia, pe anumite tronsoane se vor acoperi cheltuielile, însă pe altele nu.

„Depinde de autostradă”, a conchis ministrul Dan Şova.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru cei care au cont la bancă. Se dau banii înapoi. Taxele au fost declarate ilegale
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România