Vouchere de vacanţă 2024. Se schimbă legea, ce trebuie să știe bugetarii despre acest beneficiu extrasalarial

Schimbările propuse în acordarea voucherelor de vacanță pentru sectorul bugetar vor afecta doar angajații cu salarii mai mici de 14.000 de lei brut începând din 2024.
Filip Stan
04 ian. 2024, 12:33
Vouchere de vacanţă 2024. Se schimbă legea, ce trebuie să știe bugetarii despre acest beneficiu extrasalarial
Vouchere de vacanţă 2023. Angajaţii tăiaţi de pe lista tichetelor de vacanţă în acest an

Vouchere de vacanță 2024. Tichetele de vacanță sunt unele dintre beneficiile preferate ale angajaților care lucrează în instituțiile publice, fiind cele care contribuie, an de an, la impulsionarea turismului intern. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) estima, de altfel, că dacă acestea ar fi eliminate, turismul românesc ar înregistra o scădere cu 35% – 50% a încasărilor și spunea despre acestea că sunt „cel mai important motor de promovare a destinațiilor turistice din România”. Iată ce se schimbă în privința voucherelor de vacanță pe care le vor primi bugetarii, începând cu 2024.

Vouchere de vacanță 2024. Ce trebuie să știe bugetarii

Voucherele de vacanță se vor acorda în continuare pentru angajații de la stat, iar măsura va fi menținută (cel puțin deocamdată) până în 2026. Însă, potrivit Legii 296/2023, statul va acorda anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei (în creștere față de 1.450 lei/an cât este în prezent), în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, personalului ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei. Practic, acordarea voucherelor de vacanță va fi permisă doar celor ale căror salarii nu sunt mai mari de 8.000 de lei/lunar.

Vouchere de vacanţă 2024. Se taie tichetele de vacanţă, ce bugetari nu mai merg la Eforie sau la Căciulata pe banii statului

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Vouchere de vacanță și la privat?
În iunie 2023, Senatul României a adoptat tacit propunerea prin care și angajații din mediul privat vor beneficia de vouchere de vacanță, similar cu modelul implementat pentru salariații din aparatul de stat.

4,2 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță, în contextul în care proiectul de lege va trece de Camera Deputaților și va ajunge ulterior pe masa Președintelui Klaus Iohannis către a fi promulgată. Totodată, parlamentarii susțin că acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii.

Inițiatorii proiectului aratau în prima formă a proiectului că efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, dar că 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Vouchere de vacanţă 2024. În expunerea de motive se artă că: ”Cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”.

Conform proiectului, se va limita și valoarea sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru angajații din sectorul bugetar la maximum 1.500 de lei. În schimb, tichetele de masă și indemnizația de hrană vor fi acordate angajaților cu salarii mai mici de 14.000 de lei brut.

Vouchere de vacanţă 2024. Aceste modificări au fost propuse pentru a asigura o utilizare mai eficientă a resurselor financiare și pentru a aduce o mai mare echitate în acordarea beneficiilor pentru angajații din sectorul public. Astfel, voucherelor de vacanță vor fi acordate numai celor care se încadrează în criteriile de salarizare prevăzute în proiectul de lege.

De asemenea, valoarea maximă anuală a drepturilor precum tichetele de masă, indemnizația de hrană și norma de hrană nu poate depăși contravaloarea a două salarii minime brute pe țară pe an, conform datelor din ianuarie 2019.

Această valoare va fi actualizată anual în funcție de indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică, începând cu ianuarie 2025.

Tichetele de masă ar urma să fie impozitate cu 10%

De asemenea, proiectul de lege prevede impozitarea tichetelor de masă cu o rată de 10% asupra venitului brut, din care se deduce contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată și reținută la sursă.

Este important de menționat că aceste propuneri vor trebui să treacă prin etapele legislative și să fie adoptate oficial pentru a deveni efective. Cu toate acestea, ele reprezintă o schimbare semnificativă în modul în care voucherelor de vacanță și alte beneficii sunt acordate angajaților din sectorul bugetar.

Vouchere de vacanţă 2024. Se taie tichetele de vacanţă, ce bugetari nu mai merg la Eforie sau la Căciulata pe banii statului
Astfel, schimbările propuse în acordarea voucherelor de vacanță pentru sectorul bugetar vor afecta doar angajații cu salarii mai mici de 14.000 de lei brut începând din 2024. Aceste modificări sunt parte a unui proiect de lege menit să asigure sustenabilitatea financiară a României pe termen lung și să aducă o mai mare echitate în acordarea beneficiilor pentru angajații din sectorul public. Cu toate că aceste propuneri au generat dezbateri, ele reprezintă un pas către o mai bună gestionare a resurselor financiare și o mai mare transparență în sistemul de beneficii.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Vreme îi ia prin surprindere și pe meteorologi. Ce se întâmplă de Constantin și Elena
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'