Cât ne costă, de fapt, să ne încălzim casa cu lemne! Problemele de sănătate ne pot rămâne pe viață

În România, încălzirea pe lemne reprezintă o tradiție încă bine înrădăcinată în multe gospodării. Această metodă de încălzire oferă nu doar căldură, ci și o atmosferă rustică și autentică în casele românești. Totuși puțină lume știe care sunt riscurile la care ne expunem din punct de vedere al sănătății.
Filip Stan
24 dec. 2023, 21:15
Cât ne costă, de fapt, să ne încălzim casa cu lemne! Problemele de sănătate ne pot rămâne pe viață
Cât de scump ne costă de fapt să ne încălzim casa cu lemne! Problemele de sănătate ne pot rămâne pe viață

Încălzirea cu lemne a fost o practică tradițională și eficientă în multe comunități, dar odată cu evoluția tehnologiei și conștientizarea impactului asupra mediului și sănătății umane, s-au evidențiat numeroase riscuri asociate cu această metodă de încălzire. Este important să luăm în considerare aceste aspecte pentru a ne proteja sănătatea și pentru a contribui la reducerea impactului asupra mediului.

Citește și: EXCLUSIV Porci de Crăciun vânduți ilegal pe internet sub denumirea de „lemne de foc”. Românii riscă amenzi de până la 40.000 de lei

Dr. Tom Smith este un cercetător în domeniul incendiilor de vegetație. Cariera sa s-a concentrat pe urmărirea incendiilor de vegetație în savane și turbării tropicale din întreaga lume, dar ultima sa investigație a fost mai aproape de casă.

„A avut loc într-un weekend din decembrie. Am observat mirosul familiar al fumului de lemn în apartamentul meu”, a spus Smith. „Sunt conștient de efectele sale dăunătoare asupra sănătății din cercetările mele, așa că am ieșit afară cu senzorul meu portabil de poluare în căutarea sursei. Imediat ce am ieșit afară, cifrele de pe senzorul meu au crescut. O scurtă plimbare în direcția vântului mi-a confirmat bănuielile: pub-ul din fața blocului meu scotea fum prin coș. Concentrațiile în fața caselor din apropierea pub-ului erau chiar mai ridicate decât în fața apartamentului meu. Expunerea la astfel de condiții pe termen lung va agrava inima și plămânii oricui se află în plină zonă de fum. Copiii, cei cu astm și femeile însărcinate sunt deosebit de vulnerabili”, a declarat acesta conform The Guardian.

Unul dintre principalele pericole este emisia de particule fine în aerul pe care îl respirăm. Arderea lemnului produce particule fine, cunoscute sub denumirea de PM2.5 și PM10, care pot pătrunde adânc în plămâni și pot cauza o serie de afecțiuni respiratorii. Aceste particule sunt asociate cu exacerbarea bolilor pulmonare preexistente, cum ar fi astmul și bronșita, și pot contribui la apariția unor probleme mai grave, precum bolile cardiace și chiar cancerul pulmonar.

De asemenea, arderea lemnului poate elibera substanțe chimice nocive, precum monoxidul de carbon și compuși organici volatili. Monoxidul de carbon poate fi extrem de periculos, deoarece interferează cu capacitatea sângelui de a transporta oxigenul către celulele corpului, cauzând simptome severe de intoxicație și, în cazuri extreme, poate duce la deces. Compusii organici volatili pot, de asemenea, să irite căile respiratorii și să contribuie la formarea ozonului la nivelul solului, ceea ce poate agrava problemele respiratorii.

În plus, arderea lemnului contribuie la emisia de dioxid de carbon (CO2) și alte gaze cu efect de seră, alimentând schimbările climatice și impactând negativ mediul înconjurător.

Pentru a minimiza aceste riscuri, este esențial să se opteze pentru tehnologii de încălzire mai curate și mai eficiente energetic, cum ar fi sistemele de încălzire bazate pe energii regenerabile sau dispozitivele de încălzire care respectă normele stricte de emisii. Totodată, este crucial să se facă alegeri informate și să se adopte practici de încălzire responsabile pentru a proteja sănătatea noastră și a mediului înconjurător.

Citește și: Vasilică și Georgiana își cresc cei patru copilași într-o căsuță roz, dar rece. Micuții speră că Moș Crăciun le va aduce lemne de foc, hăinuțe și rechizite

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Proiectul mastodont pe care nici măcar Nicolae Ceaușescu nu l-a vrut. Nu i-a plăcut ideea și a solicitat o lucrare mult mai scumpă. Se reiau lucrările în 2025 și se intră puternic în primii 35 de km
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Floarea care aduce noroc, iubire și liniște în casa ta
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă