Profesorul Constantin Dulcan, despre pericolul pe care tehnologia îl reprezintă pentru sănătatea noastră fizică și mintală: „Atunci când tehnologia va depăși mintea umană, riscul dispariției va fi foarte sus”

Tehnologia a luat avânt în ultimele decenii în întreaga lume, iar majoritatea românilor investesc destul de mult în device-uri de ultimă generație. Totuși, dincolo de beneficiile indubitabile pe care folosirea tehnologiei de ultimă oră le are în evoluția societății, oamenii de știință atrag atenția și asupra riscurilor pe care aceasta le are asupra sănătății noastre.
Alina Costache
16 ian. 2024, 11:31
Profesorul Constantin Dulcan, despre pericolul pe care tehnologia îl reprezintă pentru sănătatea noastră fizică și mintală:

Profesorul Constantin Dulcan, spre exemplu, atrage atenția asupra situațiilor în care putem ajunge dacă mintea umană va fi depășită de tehnologia pe care o utilizează.

Atunci când tehnologia va depăși mintea umană, riscul dispariției este foarte sus. Romanii spuneau următorul lucru: ia din viață orice vrei, dar nu uita că există o plată”, a declarat reputatul neurolog Constantin Dulcan la Antena 3.

Profesorul Constantin Dulcan, despre pericolul pe care tehnologia îl reprezintă pentru sănătatea noastră: „Tot ceea ce inventăm și credem că este util pentru specia noastră, nu este”

Profesorul are convingerea că multe dintre invențiile pe care mulți dintre noi le utiliyeayă frecvent nu sunt atât de necesare precum avem impresia.

Citeste si Vindecarea prin puterea minții. În ce condiții se face? Prof. Dr. Constantin Dulcan: „Eu personal am făcut-o”

Noi ne dăm în vânt după tot felul de device-uri, tehnici avansate, dar eu cred că tot ceea ce inventăm și credem că este util pentru specia noastră, nu este chiar așa. De exemplu, despre telefonul mobil. Toată lumea vorbește de avantajele lui, dar el funcționează pe microunde. Nu este un lucru de dorit”, a spus profesorul Dulcan.

Specialistul nu neagă importanța tehnologiei în viețile noastre, dar susține că aceasta trebuie folosită în mod rațional.

Tehnologia este utilă, indubitabil. Cel care nu este de acord are un retard în gândire. Dar toate trebuie făcute cu rațiune”, a mai spus profesorul Dumitru Dulcan, conform sursei citate.

Citeste si Prof. Constantin Dulcan: „Poţi să faci infarct de la o banală supărare”. Regulile de aur ale doctorului Dulcan pentru o sănătate de fier

Cum ne afectează televizorul

Într-un interviu mai vechi, profesorul Dulcan spunea că lumea modernă este supusă enorm de mult la stres.

Tehnologia ne-a oferit foarte multe avantaje, dar în acelaşi timp a depăşit ritmul nostru biologic de adaptare. Uitaţi-vă şi la ce se întâmplă în mass-media: toate ştirile pe care le urmăreşti numai lucruri rele anunţă. Toate astea ne afectează. Dincolo de asta, există în viaţa tuturor oamenilor care trăiesc în lumea asta şi suferinţe, necazuri.

Este esenţial să nu te implici. Implicarea emoţională într-un fenomen negativ, într-o ştire de la televizor etc. îţi consumă enorm de multă energie. Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi, asta înseamnă autoeducaţie, să cunoşti ceva despre tehnici de apărare de stres şi, sigur, să-l eviţi„, a explicat profesorul Constantin Dulcan.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce cantitate de apă trebuie să bei, de fapt, pe zi. Sub nicio formă nu trebuie să consumi 2 litri
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă nu declari corect numărul de persoane la întreținere. Măsuri legale pe care le poate lua asociația de proprietari
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Mare lovitură pentru români. Tot mai greu de muncit în această țară
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Accident rutier grav pe autostrada A1. O femeie a murit, iar un copil, de doar un an, a fost transportat de urgență la spital
Cancan.ro
ZODIA care trebuie să evite călătoriile până în luna iunie, potrivit faimoasei Cristina Demetrescu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Donald Trump salută "o posibilă zi mare". ”Voi continua să lucrez cu Rusia și Ucraina pentru pace”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Urmaşii unui nobil maghiar au pierdut procesul prin care revendicau o jumătate dintr-un sat