IMPLICAREA CIVICĂ este premiată! Concurs de proiecte pentru elevii care vor o schimbare

Asociaţia Romano ButiQ şi Centrul de Resuse pentru Participare Publică (CeRe) vor să stimuleze implicarea civică a elevilor în procesul de elaborare a legilor şi politicilor pe educaţie din România şi să le ofere acestora un spaţiu de exprimare, astfel încât să nu mai fie consideraţi doar nişte factori pasivi, lipsiţi de opinii. În acest sens, Asociaţia Romano ButiQ şi CeRe au organizat "Și pe noi nu ne întrebați?", un concurs creativ pe tema diversităţii.
Iulian Tudor
23 mai 2013, 08:19
IMPLICAREA CIVICĂ este premiată! Concurs de proiecte pentru elevii care vor o schimbare

„Ani de zile am învățat, și acasă și la școală, „să stăm cuminți”, „să ne vedem fiecare de treaba noastră”, „să nu ne băgăm”. Așa am crescut mici individualiști, fiecare cu trebușoara lui, fără să ne pese de alții și fără să știm ce înseamnă comunitate. Prin acest proiect, organizatorii îi încurajează pe elevi să nu stea în banca lor, ci să le pese de ce se întâmplă în jurul lor, pentru că nu trăiesc în vid. Fiecare vrea să se schimbe ceva în jurul său, în societate, doar că lucrurile nu se schimbă întotdeauna de la sine. Primul pas este să spui, tare și articulat, cum ai vrea să fie în jurul tău”, a declarat Oana Preda, președintele Centrului de Resurse pentru Participare Publică.

Prin proiectul „Și pe noi nu ne întrebați?” dorim să stimulăm participarea și solidaritatea civică a elevilor şi să le furnizăm acestora atât spațiul de exprimare, cât şi exercițiul participării civice, astfel încât să nu mai fie percepuţi drept factori pasivi, lipsiţi de opinii relevante. Elevii învață să lucreze în echipă, deprind mecanismele prin care pot participa la procesele decizionale din școală sau comunitatea din care fac parte, testează metode prin care se pot adresa persoanelor care iau deciziile importante din viața lor, învaţă cum să susțină o prezentare în fața unei audiențe și, mai ales, cum să ceară respectarea drepturilor pe care le au”, a precizat Andreea Pătru, manager de proiect la Asociația Romano ButiQ.

Cum se procedează?

Proiectul se adresează elevilor din clasele V-VIII şi de liceu și se desfășoară la nivel național. Aceștia pot participa la concurs prin înscrierea pe pagina web a proiectului: http://sipenoinuneintrebati.romanobutiq.ro, până la data de 30 iunie 2013, având şansa să câştige o cameră video şi să fie actorii principali ai unei conferinţe naţionale dedicate schimbărilor în educație.

Elevii participanți pot trimite în nume propriu (prin organizarea în echipe de cel puțin două persoane) sau în numele școlii (prin organizarea de echipe conduse de un profesor) diverse produse creative: film scurt, eseu, fotografie, desen, material audio, referitoare la o problemă pe care o identifică în jurul lor și soluția pe care o propun.

Ce se întâmplă ulterior?

Un juriu va alege cele mai bune zece idei, care ulterior vor fi promovate în cadrul conferinței și prin intermediul unei Carte Albe a tinerilor. Vor fi premiate primele 10 idei reprezentative și cu un factor de inovare crescut. Astfel, sperăm să încurajăm spiritul de competiție și efortul susținut pentru a realiza un proiect la potențial maxim.

Primele 10 echipe câștigătoare ale concursului vor construi împreună o „Carta Albă” reprezentativă pentru generația actuală. Aceasta își dorește a fi un manifest despre cum poate fi rezolvată o anumită problemă, are rolul de a oferi informații, de a ajuta cititorul să înțeleagă o problemă, de a o rezolva sau de a lua o decizie și urmează să fie înmânată actorilor relevanți: minister, inspectorate, societatea civilă și oameni de afaceri.

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Pierdere grea pentru PRO TV. Antena 1 a dat lovitura
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări