Nemţii şi japonezii îşi programează concediile cu un an înainte, ca să ia lecţii de dans în România

La aproape şapte decenii de când a fost cu primul spectacol în Germania, cea mai veche formaţie de dansuri populare din ţară, "Junii Sibiului", reuşesc să-i aducă pe germani şi chiar şi pe japonezi, la Sibiu, pentru a învăţa, în concediu, jocurile noastre populare, dar şi pentru a degusta din bucatele pregătite de gospodine îmbrăcate în portul tradiţional, în sate, în care străinii sunt uimiţi de frumuseţile tradiţiilor noastre.
Alina Costache
23 mai 2013, 08:21
Nemţii şi japonezii îşi programează concediile cu un an înainte, ca să ia lecţii de dans în România

În aceste zile, în sala de repetiţii a dansatorilor profesionişti, de la „Junii Sibiului”, în fiecare dimineaţă învaţă să joace „Hora”, „Învârtita”, „Sârba”, 25 de germani, oameni cu vârsta între 45 şi 70 de ani, cu preocupări diferite, de regulă intelectuali, care au venit în concediu, la Sibiu, după ce i-au văzut pe dansatorii români, în spectacole în Germania, fiind impresionaţi de varietatea muzicii, dansului şi a portului tradiţional românesc.

Oaspeţii noştri din Germania au printre ei patru nemţi care au mai fost la noi, au mai învăţat să danseze şi au dorit să revină şi în acest an. Noi derulăm timp de o săptămână, un proiect de dezvoltare a turismului românesc rural, în care, cei care vin vizitează tot judeţul, le sunt prezentate toate zonele folclorice, se întâlnesc cu oamenii locului, îmbrăcaţi în costume populare, care joacă jocuri populare. În plus, turiştii vizitează muzeele săteşti, degustă din produsele tradiţionale„, a declarat pentru Agerpres coregrafa Silvia Macrea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Junii Sibiului”.

Aceasta spune că succesul este garantat pentru acest program de turism cultural. Practic, cu 800 de euro, fiecare turist venit din Germania trăieşte o experienţă inedită, timp de o săptămână, în Transilvania, mai ales în judeţul fostei capitale culturale europene.

Sosiţi duminică pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, cei 25 de turişti germani au vizitat centrul municipiului, după care au putut savura atmosfera, chiar din inima oraşului, de pe terasa unuia din cele mai renumite hoteluri, de unde poţi vedea în voie, principalele obiective de arhitectură, printre care şi cel mai vechi muzeu din România, Palatul Brukenthal.

Potrivit Agerpres, luni, turiştii au început cursurile de dans, după care au vizitat reşedinţa de vară de la Avrig a fostului guvernator transilvănean, Samuel von Brukenthal, de unde au putut vedea singura abaţie cisterciană din România, cea de la Cârţa, asta înainte de a se bucura de un spectacol oferit de un întreg sat sibian, Arpaşu de Jos, unde 300 de ţărani, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, i-au primit cu joc, muzică, dar şi pâine, sare, ţuică şi gogoşi. Seara i-a prins pe turiştii germani la una din celebrele păstrăvării din Sibiu, la Albota, unde au beneficiat de o cină tradiţională, cu păstrăv pescuit în faţa lor.

Marţi şi miercuri, turiştii germani au făcut turul bisericilor fortificate din judeţ, dar şi al Muzeului Naţional Brukenthal, cu cine la singurul hotel de cinci stele din oraş, dar şi la o cramă renumită, asta după ce în fiecare dimineaţă şi-au continuat cursul de dans popular, cel pentru care au venit.

Joi, programul turistic al turiştilor germani include un popas inedit pentru ei, la o stână din Mărginimea Sibiului, zonă renumită în România datorită inconfundabilei brânze de Sibiu.

Oaspeţii mai au încă multe surprize pregătite în concediul lor de la Sibiu, întâlnirea cu Sighişoara, cu cel mai mare muzeu în aer liber din România, Muzeul ASTRA din Sibiu, dar şi o apariţie pe o scenă.

Trebuie să-i învăţăm pe oamenii satului să ştie să-şi promoveze zona, să ştie să atragă turişti, prin asemenea proiecte, pentru că turiştii sunt interesaţi şi să deguste din produsele tradiţionale şi să viziteze o casă tradiţională românească, fac diferenţa între o casă din Ţara Oltului de cea din Mărginimea Sibiului, unde oierii au mai mulţi bani. În primul rând, îi interesează tradiţiile din judeţul Sibiu. Sunt sigură că şi alţi turişti vor veni la anul. Practic, pentru această vacanţă inedită, străinii ne caută cu un an înainte să îşi facă rezervări„, a mărturisit coregrafa Silvia Macrea, organizatoarea.

După germani, la Sibiu sunt aşteptaţi japonezii. Tot mai mulţi turişti asiatici, de profesie medici, profesori universitari, oameni de afaceri, vin în România, la Sibiu, pentru brandul nostru naţional, „Junii Sibiului”. Tot ce vor este să ne cunoască tradiţia, satele, dar şi jocurile şi mâncarea.

În încercarea de a atrage turişti în zonele frumoase, dar prea puţin cunoscute ale judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Ioan Cindrea, a început din această lună, un program cultural, pentru fiecare week-end, numit „Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu”. Pentru prima dată în viaţa lor, germanii veniţi să înveţe să joace româneşte vor apărea chiar pe o scenă, într-un spectacol programat pentru duminică, în localitatea Gura Rîului, unde, împreună cu „Junii Sibiului” şi cu localnicii, vor arăta ce au învăţat în sejurul lor în Transilvania.

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor