O studentă s-a rătăcit în Munții Piatra Craiului! Când au ajuns salvamontiștii la ea, tânăra a crezut că a murit și a ajuns în Rai

O tânără de doar 24 de ani, din Cehia, dar care studiază în Capitală, s-a rătăcit în Munții Piatra Craiului, neavând articole vestimentare corespunzătoare unei drumeții. Studenta nu avea căciulă, mânuși sau vreo lanternă. Panicată și înfrigurată, a crezut că a murit și a ajuns în Rai când a fost descoperită de salvamontiștii din Zărnești.
Filip Stan
09 feb. 2024, 15:44
O studentă s-a rătăcit în Munții Piatra Craiului! Când au ajuns salvamontiștii la ea, tânăra a crezut că a murit și a ajuns în Rai

Tânăra este studentă la Arte și a plecat joi dimineaţă din Zărneşti, judeţul Braşov, către cabana Curmătura şi apoi spre Vârful Turnu din Munţii Piatra Craiului, fiind îmbrăcată cu cizme de piele, colanţi, un hanorac şi poşetă.

Citește și Trei turiști, căutați de salvamontiști după ce s-au rătăcit pe Vârful Negoiu din cauza vântului și a zăpezii

Studenta nu deținea niciun articol corespunzător unei astfel de drumeții. Nu avea mânuși, căciulă sau o lanternă, mai mult, era îmbrăcată sumar pentru un traseu montan la aproape 2.000 de metri altitudine.

A reușit, după câteva ore, să ajungă aproape de Vârful Turnu, pe Padina Hotarului.

Apoi, altitudinea, vremea și oboseala și-au spus cuvântul.  Astfel, nu a mai văzut pe unde merge și s-a rătăcit.

Norocul a fost că înainte să rămână fără baterie la telefon, a reușit să sune la numărul unic de urgență 112.

A crezut că a murit și a ajuns în Rai

Salvamontiştii din Zărneşti au povestit, într-o postare pe Facebook, cum au reușit să o salveze pe tânăra studentă, care ar fi putut să moară pe munte.

Mai mult decât atât, atunci când au găsit-o, aproape inconștientă, studenta a crezut că a murit şi a ajuns în Rai şi chiar i-a întrebat pe salvamontişti dacă se află în Rai.

„Joi, 8 februarie 2024, în jurul orelor 18.30, Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, primește solicitare prin apel de urgență 112, pentru a interveni cât se poate de prompt într-un nou caz halucinant.

Din nou o persoană de sex feminin, de data aceasta din Cehia, fără niciun element de echipament montan adecvat iernii, cu 10℅ baterie la telefon, ajunge singură, pe timp de noapte, aproape de vârful Turnu( alt.1923m), pe Padina Hotarului.

O nouă intervenție foarte dură, desfășurată contra cronometru, având în vedere situația persoanei, aflată la limita supraviețuirii, în condiții de iarnă.

O echipă de prim răspuns, formată din doi salvatori montani, foști sportivi, au găsit victima după mai bine de 2 ore, în stare de somnolență (aflată în hipotermie).

S-a aplicat protocolul impus de caz, astfel încât starea victimei să nu se agraveze (schimbarea hainelor ude, lichide calde), în urma căruia acțiunea a fost ținută sub control, iar după câteva ore, victima a reușit, cu sprijinul nostru, sa se mobilizeze și să ajungă în orașul Zărnești pe propriile picioare.

Ps: Salutăm cu apreciere prezența unui viitor salvator montan, din cadrul Salvamont- Salvaspeo Mehedinti, care a dorit să ne însoțească la acțiune, pentru a învăța tainele acestei meserii nobile. Acesta se află, alături de noi într-un modul de pregătire realizat prin Centrul de Formare Profesională Salvamont Zărnești.

Citește și Alerte cod galben și portocaliu de fenomenele severe: viscol la munte, vântul va sufla puternic în toată țara și inundații

Privim cu îngrijorare cazuistica din ultima perioadă și recomandăm încă o dată prudență în alegerea traseelor montane, utilizarea echipamentului montan de iarnă și informarea prealabilă prin Serviciile Salvamont.

Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, întotdeauna în sprijinul dumneavoastră!”, se arată în postarea Salvamont Zărnești.

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor All Stars 2024! Cu câți bani pleacă acasă învingătorul
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se închide după ani întregi de activitate. Toți angajații vor fi concediați odată cu dizolvarea ei
Capital.ro
Este interzis în toată România! Legea peste care nu poți trece. Poliția te prinde imediat
Playtech.ro
SCANDALOS! Mihaela Rădulescu, goală pușcă! A făcut senzație cu ipostaza nud
DailyBusiness
Anunțul momentului pentru șoferi! Cât costă astăzi carburanții în România
Adevarul
Armata Română pierde sute de militari lunar. Cum pot fi opriți soldații să părăsească sistemul
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Litoral 2024. Un șezlong în Mamaia, cât o noapte de cazare
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
Cancan.ro
Mai rar s-a văzut aşa naş! Cum s-a îmbrăcat Cabral la nunta Roxanei Hulpe. FOTO şi VIDEO
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Alegeri locale și europarlamentare: Ghidul complet pentru alegerile comasate de duminică 9 iunie 2024
Capital.ro
Devine obligatoriu în toată România de la 1 iulie. S-a dat ordin în toate statele din UE
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp ce erau luați de ape
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
CENTRALĂ NUCLEARĂ într-o STAȚIUNE MONTANTĂ din România! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'