Cum alegi jocul potrivit pentru copilul tău

În România nu există niciun fel de restricţii asupra conţinutului jocurilor comercializate pe piaţă, aşa cum există în unele ţări din lume. Cu toate acestea, jocurile video sunt marcate cu pictograme care indică tipul de conţinut şi vârsta recomandată pentru cei care doresc să achiziţioneze jocul respectiv. Vă vom prezenta pictogramele şi explicaţiile menite să vă ajute în alegerea jocurilor pentru copii dumneavoastră.

29 mai 2013, 09:08
Cum alegi jocul potrivit pentru copilul tău

Dacă jocul este achiziţionat sub forma unui retail edition, cu o cutie, semnele sunt inscripţionate pe cutia în care jocul este furnizat. Dacă jocul a fost achiziţionat prin descărcare de pe internet, aceste semne le puteţi găsi pe pagina de internet de unde aţi luat jocul, ori puteţi realiza o căutare a jocului şi accesarea site-ului producătorului.

Informaţiile inscripţionate sunt ratinguri de varstă, clasificări, realizate de către PEGI (Pan European Game Information).

Ratingurile de vârstă oferă îndrumări pentru consumatori (în special părinţi) care îi ajută să decidă dacă să cumpere sau nu un anumit produs. Pictogramele care realizează o clasificare de vârstă sunt:

320

PEGI 3

Conţinutul jocurilor cu acest rating este considerat adecvat pentru toate grupele de vârstă. Este acceptabil un oarecare nivel de violenţă în context comic (în general, formele de violenţă din desenele animate de tipul Bugs Bunny sau Tom & Jerry). Personajele de pe ecran nu trebuie să poată fi asociate de copil cu persoane din viaţa reală, ele fiind în totalitate imaginare. Jocul nu trebuie să conţină sunete sau imagini care pot înspăimânta sau înfricoşa copiii mici. Nu trebuie utilizate expresii injurioase.

 

321PEGI 7

Orice jocuri care în mod normal ar avea ratingul 3, însă conţin anumite scene sau sunete care ar putea produce spaimă, pot fi considerate adecvate pentru această categorie.

 

Pentru mai multe pictograme a clasificării vârstei, dar şi descriptorii de pe spatele ambalajelor care indică principalele motive pentru care un joc a primit un anumit rating de vârstă, găseşti pe NooBz.ro.