Eliberare paşaport 2024. Paşaportul simplu temporar, doar în situaţii de urgenţă

Sunt reevaluate situaţiile excepţionale în care cetăţenii români vor putea deţine, concomitent, fie un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile, fie două paşapoarte simple electronice valabile, precum şi obligaţiile ce le revin acestora.
Filip Stan
18 mart. 2024, 19:39
Eliberare paşaport 2024. Paşaportul simplu temporar, doar în situaţii de urgenţă

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege al Guvernului de modificare a Legii 248/2005 prin care paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.

Actul normativ reglementează posibilitatea ca datele biometrice şi datele cetăţenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, dar să poată fi utilizate atât pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, cât şi pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărţii electronice de identitate, conform solicitărilor adresate de cetăţenii români.

Prin proiectul de lege se reglementează ca eliberarea succesivă a mai multor paşapoarte simple electronice pentru minori să se efectueze numai dacă în cuprinsul hotărârii judecătoreşti sau al ordonanţei preşedinţiale de suplinire a acordului unuia dintre părinţi, instanţa a stabilit, în mod expres, acest aspect.

Totodată, sunt reevaluate situaţiile excepţionale în care cetăţenii români vor putea deţine, concomitent, fie un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile, fie două paşapoarte simple electronice valabile, precum şi obligaţiile ce le revin acestora.

Actul mai prevede anularea informatică a paşapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetăţenia română, în situaţia în care acestea nu au respectat obligaţia legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la data pierderii cetăţeniei.â

Direcţia Generală de Paşapoarte este autoritatea care ţine evidenţa cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Actele necesare pentru eliberarea pașaportului pentru copii! Cum poți obține documentul în doar trei zile

Actele necesare pentru eliberarea pașaportului pentru copii! Copii care nu au împlinit vârsta de 14 ani și nu au încă un buletin de identitate nu pot trece granița țării, nici măcar în interiorul Uniunii Europene, fără pașaport.

Citește și Cât costă un pașaport în 2023, în funcție de tipul acestuia. Unde și cum puteți plăti taxele aferente

Față de anii precedenți, în zilele noaste procedura de obținere a unui pașaport pentru copii este destul de simplă și asta datorită faptului că există programările online care ne ajută să evităm cozile interminabile.

În prezent, există două tipuri de pașaport atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar diferența constă în termenul de eliberare și cel valabilitate.

Ei bine, este vorba despre pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic pentru care și taxele care trebuie achitate sunt diferite.

Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de doar 12 luni de zile, indiferent de vârsta minorului. Cât despre eliberarea documentului, acesta poate fi obținut în câteva ore sau chiar și în 3 zile lucrătoare. Dacă minorii nu au împlinit încă vârsta de 12 ani, eliberarea acestui tip de pașaport se poate face și fără prezența lor. Mai mult, în această situație, părinții sau tutorele legal al copilului vor prezenta două fotografii de tip buletin ale acestuia.

Spre deosebire de pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu electronic are o valabilitate de cinci ani, în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Însă, pentru copiii care nu au împlinit 12 ani, documentul are o valabilitate de 3 ani, iar termenul de eliberare a unui astfel de document de călătorie este de 15 zile.

Pentru eliberarea pașaportului minorilor care au împlinit deja vârsta de 14 ani, actele necesare sunt următoarele:

  • cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate (original);
  • certificatul de naștere al minorului (original);
  • declarații privind acordul de eliberare a pașaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinți/un singur părinte/părintele
  • supraviețuitor/reprezentantul legal (original sau duplicat de pe actul original).
  • dovada achitării taxelor pentru aferente eliberării pașaportului, completate pe numele minorului (original);
  • pașaportul anterior al minorului (dacă există).

Minorii cu vârsta de peste 14 ani, vor depune personal documentele pentru eliberarea pașaportului. Totodată, declarațiile cu privire la acordul de eliberare a pașaportului se formulează în prezența funcționarului care primește cererea. În acest caz, este obligatorie prezentarea documentelor de identitate le părinților, al unuia dintre părinți, al reprezentantului legal (în original).

Dacă minorul nu a împlinit încă vârsta de 14 ani, documentele necesare pentru eliberarea pașaportului sunt următoarele:

  • certificatul de naștere al minorului (original);
  • actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite (original);
  • dovada achitării taxelor pentru eliberarea pașaportului, completate pe numele minorului (original);
  • pașaportul anterior al copilului (dacă acesta există);
  • în cazul în care cererea pentru eliberarea pașaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoțită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Citește și Cum îţi poţi modifica numele şi prenumele în buletin. Noi reguli privind numele pe care părinţii le pot da copiilor lor

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de sâmbătă, 3 mai, carnea pe care românii se bat s-o cumpere. Are prețuri excelente și se va vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Rețetă de șnițel vienez. Secretul bucătarilor austrieci
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
BREAKING | Cutremur de 7,4 grade magnitudine. Oamenii sunt in alertă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare