Acte necesare pentru paşaport în 2023. Câte tipuri de paşapoarte există şi care este contravaloarea acestora

Ai nevoie ca, în viitorul apropiat, să călătoreşti în state din afara graniţelor Uniunii Europene şi nu ai încă paşaport? Descoperă, în rândurile următoare, cum poţi obţine un paşaport, care sunt documentele necesare şi cum le poţi depune.

01 feb. 2023, 11:33
Acte necesare pentru paşaport în 2023. Câte tipuri de paşapoarte există şi care este contravaloarea acestora

Acte necesare pașaport 2023. Cetățenii români care intenţionează să călătorească în state din afara UE nu o pot face în baza cărţii de identitate, valabilă doar între graniţele UE, ci cu paşaport. Atenţie! Tot în baza paşaportului se poate intra şi în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ţară care a ieşit din Uniunea Europeană în 2021.

Acte paşaport 2023 pentru adulţi şi copii

Dacă intenţionezi să aplici pentru un paşaport, vei avea nevoie de următoarele documente:

  • cartea de identitate în original
  • chitanță care face dovadă achitării taxei pentru pașaport
  • pașaportul anterior, în cazul în care există

În cazul copiilor care au nevoie de paşaport, sunt necesare următoarele documente:

  • certificatul de naștere în original
  • actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite (în original)
  • chitanță care face dovadă achitării taxei pentru pașaport, completată pe numele minorului,
  • pașaportul anterior, în cazul în care există

Atenţie! În cazul în care cererea pentru eliberarea pașaportului este formulată de un singur părinte, această trebuie însoțită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte.

Citeste si Acte necesare la înmatricularea unei maşini noi sau second hand. De ce documente ai nevoie în 2022

Taxe pașaport 2023

Taxele pentru paşaport în 2023 variază în funcție de tipul pașaportului și de vârstă solicitantului. Mai exact, taxa pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani este 258 de lei, iar taxa pentru minorii cu vârsta sub 12 ani este 234 de lei.

Pentru pașaportul simplu temporar taxa este 96 de lei. Taxa pentru eliberarea pașaportului se poate achita fizic la CEC Bank sau la stațiile de plata Selfpay ale CEC Bank, sau online prin platforma Ghișeul.ro.

Documentul de plata al taxei pentru eliberarea pașaportului trebuie să conțînă următoarele mențiuni: numele, prenumele și codul numeric personal al beneficiarului, tipul pașaportului solicitat, contul IBAN, codul fiscal și denumirea instituției Prefectului județului unde va fi depusă cererea de eliberare, suma plătită.

Care este diferenţa dintre paşaportul simplu electronic şi cel simplu temporar

Cetăţenii români pot opta între două tipuri de paşapoarte:

  • Paşaportul simplu electronic, a cărui valabilitate este de 10 ani în cazul persoanelor cu vârstă de peste 18 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârstă cuprinsă între 12 și 18 ani, respectiv 3 ani pentru copiii cu vârstă de până în 12 ani. Termenul de eliberare pentru pașaportul simplu electronic este de 15 zile.
  • Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de 12 luni, dar în anumite țări nu se poate călători cu acest tip de paşaport.

Eliberarea unui pașaport simplu temporar poate dura de la câteva ore și până la cel mult 3 zile. În cazul copiilor sub 12 ani, eliberarea pașaportului simplu temporar se poate face fără prezența acestora. În acest caz însă, părinții vor avea nevoie de două fotografii tip buletin ale copilului.

Citeste si Cât costă și ce acte sunt necesare pentru conversia volanului în 2023. Schimbarea postului de conducere trebuie efectuată la un atelier autorizat

Programarea pentru eliberarea paşaportului se poate face online

Programarea pentru depunerea actelor pentru pașaport se poate face online, prin intermediul platformei epasapoarte.ro. Tot prin intermediul acestei platforme se poate verifică și stadiul cererii, la adresa epasapoarte.ro/verifica/

Pentru eliberarea paşapoarteor nu se fac programări prin e-mail, fax sau prin telefon. În cazul în care nu te vei prezența la dată și ora la care ai fost programat/a, nu ai toate actele necesare, nu ai achitat taxa de pașaport sau datele de identificare sunt în neconcordanță cu cele înscrise în formularul de programare, programarea va fi anulată.