Viticultura a fost adusă în Franţa de etrusci, un vechi popor din Italia

Viticultura a fost adusă în sud-estul Franţei de etrusci, vechi popor din Italia. În vechiul port Lattara, aproape de Montpellier, au fost găsite amfore etrusce şi o platformă de calcar unde erau presaţi strugurii, datând din secolul al V-lea î.e.n..
Alina Costache
04 iun. 2013, 12:00
Viticultura a fost adusă în Franţa de etrusci, un vechi popor din Italia

Obiectele descoperite au furnizat cele mai vechi indicii arheologice biomoleculare asupra producţiei de vin din Franţa, arată autorii unui studiu arheologic apărut luni în Statele Unite, potrivit Agerpres.

„Ştim de acum că etruscii au transmis cultura mediteraneană a vinului galilor din sudul Franţei’, afirmă Patrick McGovern, director al laboratorului de arheologie biomoleculară de la Universitatea Pennsylvania, principalul autor al cercetării. ‘Acest lucru a dus la creşterea cererii de vin, care putea fi acoperită doar prin crearea unei viticulturi locale, transferând probabil vie din Italia şi experienţa etruscilor în domeniul producerii vinului”, explică expertul. „Confirmarea celor mai vechi indicii asupra viticulturii din Franţa este un pas esenţial pentru înţelegerea dezvoltării culturii vinului în lume, născute probabil acum 9.000 de ani în Munţii Taurus sau Zagros din Iran”, adaugă el.

„Afirmarea Franţei în cultura mondială a vinului se reflectă în multe documente, începând din secolul al XII-lea, când călugării cistercieni au stabilit că soiurile Chardonnay şi Pinot Noir erau cel mai bine adaptate în Burgundia”, spune profesorul McGovern, al cărui studiu apare în PNAS din 3 iunie.

„Lipseau însă indici chimici clari, asociaţi cu date botanice şi arheologice, care să arate cum a fost introdus vinul în Franţa şi cum s-a născut viticultura”, arată el. Situl de la Lattara a adus răspunsuri la aceste întrebări.

Cercetătorii au analizat trei amfore etrusce bine conservate – datând din perioada 525 – 475 î.e.n.- dintre multele care au fost găsite în fostele cartiere ale negustorilor aflate în interiorul unui zid de incintă al vechiului port. Amforele prezentau resturi de vin. Datorită celor mai avansate tehnici chimice, printre care spectrometria în infraroşu, cercetătorii au descoperit urme de acid tartric, prezent în strugurii din Eurasia şi în vinurile din Orientul Apropiat, precum şi în bazinul Mediteranei. Au detectat şi compuşi derivaţi ai răşinii de pin şi alte plante aromatice, care se adăugau în acea epocă în vin – rozmarin, busuioc şi cimbrişor, originare din Italia, unde se producea atunci vinul. Ţinând seama de formă şi de alte caracteristici, este evident că amforele sunt de provenienţă etruscă, probabil din oraşul Cisra (astăzi Cerveteri) din partea centrală a peninsulei.

În apropierea zidurilor de incintă din Lattara, oamenii de ştiinţă au mai descoperit o platformă de calcar, din 425 î.e.n., care conţine resturi de acid tartric, lucru care dovedeşte că piatra a fost folosită ca presă de struguri.

Cele mai vechi urme chimice ale producţiei de vin au fost descoperite în ateliere de olărit datând din 5400 – 5000 î.e.n. din situl Hajji Firuz (nordul Iranului). Producţia şi consumul de vin s-au răspândit apoi în Orientul Apropiat şi bazinul Mediteranei, intrând în viaţa socială şi religioasă.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri