Cuponiada: Milioane de români n-au revendicat încă acţiuni de 350 de milioane de euro. Cum verifici dacă eşti bogat

Procesul de privatizare Cuponiada a avut loc în anii ’90, iar fiecare adult din România a primit certificate de proprietate cu o valoare nominală de 25.000 de lei. Deși mulți au vândut aceste acțiuni, aproximativ 8 milioane de români nu și-au revendicat drepturile până în prezent. Suma totală care le revine acestora se ridică la 350 de milioane de euro.
Filip Stan
25 mai 2024, 19:36
Cuponiada: Milioane de români n-au revendicat încă acţiuni de 350 de milioane de euro. Cum verifici dacă eşti bogat

Imediat după căderea regimului comunist, după Revoluția din anul 1989, în țara noastră a avut loc o privatizare în masă, între anii 1991-1994. Acea perioadă mai e cunoscută astăzi și drept Cuponiada.

Mulți români au avut parte de o surpriză plăcută atunci când au descoperit că sunt beneficiarii unor moșteniri impresionante, prin intermediul acțiunilor obținute în cadrul procesului de privatizare Cuponiada. Cu toate acestea, există încă mulți oameni care nu sunt conștienți de aceste drepturi sau care au uitat de ele.

Cum știi dacă ești acționar în Cuponiada

Procesul de privatizare Cuponiada a avut loc în anii ’90, iar fiecare adult din România a primit certificate de proprietate cu o valoare nominală de 25.000 de lei. Deși mulți au vândut aceste acțiuni, aproximativ 8 milioane de români nu și-au revendicat drepturile până în prezent. Suma totală care le revine acestora se ridică la 350 de milioane de euro.

 

Cât de mult poate să economisească un român pe lună folosind cupoane, vouchere și coduri promoționale de reduceri?

Dacă un acționar a decedat, acțiunile sale rămân neutilizate și așteaptă să fie revendicate de către urmașii săi. Pentru a afla dacă ești unul dintre acești beneficiari, poți contacta un notar care te va ajuta să obții sumarul de cont de la Depozitarul Central, care conține informații despre legătura persoanei decedate cu fenomenul Cuponiada.

Pentru a obține acțiunile moștenite, trebuie să plătești 6 lei pentru fiecare societate în care defunctul deținea acțiuni și să depui o cerere la Depozitarul Central, împreună cu acte doveditoare ale calității tale de moștenitor. Procesul de transfer al proprietății este unul simplu, iar aceste acțiuni nepretențioase pot aduce beneficii substanțiale pentru urmașii acționarilor din Cuponiada.

„Deşi mulţi dintre cei care au devenit acţionari şi-au vândut deţinerile între timp, la Depozitarul Central (instituţia care deţine registrele despre toţi acţionarii din ţara noastră) încă mai figurează circa 8 milioane de persoane care au devenit investitori în timpul privatizării în masă.

În cazul în care se ştie că o persoană care a decedat deţinea acţiuni din timpul Cuponiadei şi pentru includerea acestor bunuri imobiliare în masa succesorală, moştenitorii se pot adresa, în mod direct, notarilor publici pentru a obţine sumarul de cont care atestă toate deţinerile de instrumente financiare (acţiuni, obligaţiuni, titluri de stat etc.) ale persoanei decedate, potrivit informaţiilor care se regăsesc pe site-ul Depozitarului Central.

După dezbaterea succesiunii şi eliberarea certificatului de moştenitor de către un notar public competent, pentru a se realiza transferul de proprietate a acţiunilor defunctului, moştenitor va depune o cerere către Depozitarul Central, împreună cu alte acte doveditoare ale calităţii de moştenitor”, explică avocatnet.ro

Sumele pe care le vei plăti sunt modice. De exemplu, pentru a obţine acest extras de cont de la Depozitarul Central se plăteşte 6 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiuni. Prin urmare, aceste proceduri sunt accesibile oricărui român, indiferent de starea lui materială din prezent, așa că merită să faci verificările, deoarece câștigurile pot fi substanțial mai mari.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. A murit prea tânăr. Vestea a șocat întreaga lume: A iubit jocul și a muncit extrem de mult
Playtech.ro
Supermarketul care ia avânt în România, fără să facă mare vâlvă! Extinderea lui se traduce în creșterea cifrei de afaceri la peste 220 de milioane de lei
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Măcelul cumplit care a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Răzbunarea cruntă care a cutremurat Balcanii
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Inamicul letal al sănătății, prezent în orice casă. Avertismentul medicilor
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Se modifică data la care sunt virate alocațiile copiilor, în iunie 2025
Cancan.ro
Eugen Cristea, PRIMELE declarații după moartea Cristinei Deleanu: 'Sâmbătă noaptea a făcut o criză îngrozitoare și...' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul lui Călin Georgescu înainte de alegeri. A recunoscut în direct: Cunosc scenariul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Muncitorii de pe santierele lui Umbrarescu au salarii mai mari decat profesorii, primarii si chiar mai mari decat unii medici. ”Voievodul din Moldova” ii plateste regeste pe romanii care s-au intors acasa din strainatate
MediaFlux
Dezbatere TVR pentru alegerile prezidențiale! Televiziunea Română organizează două discuții electorale. Doar Nicușor Dan a confirmat, AUR acuză TVR
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase