Ce trebuie să ştii despre TRANSPIRAŢIA EXCESIVĂ şi ANTIPERSPIRANT. Sfaturi de la dermatolog

Transpiraţia este un fenomen perfect normal, însă pentru mulţi oameni activitatea glandelor sudoripare poate fi excesivă, ceea ce duce la disconfort.
Marilena Vili
09 iun. 2013, 05:03
Ce trebuie să ştii despre TRANSPIRAŢIA EXCESIVĂ şi ANTIPERSPIRANT. Sfaturi de la dermatolog

Chiar dacă vara este abia la început din punct de vedere calendaristic şi România este încă sub „asediul” ploilor, zilele toride nu sunt tocmai departe. Şi pentru că an de an avem de a face cu temperaturi tot mai ridicate, este bine să ştim cum să combatem transpiraţia care ne poate face să ne simţim atât de inconfortabil.

Ce este transpiraţia şi când trebuie să ne îngrijoreze aceasta

Transpiraţia este un lichid sărat, transparent, produs de glandele noastre sudoripare pentru a regla temperatura corpului uman. Aceste glande acoperă aproape toată suprafaţa organismului, mai puţin buzele, areolele mamare sau organele genitale externe”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul dermatolog Sebastian Pop.

În ceea ce priveşte transpiraţia excesivă a palmelor şi tălpilor, medicul a explicat: „De regulă activitatea glandelor sudoripare de pe suprafaţa palmelor, a plantelor (talpa piciorului n.r.) sau în zona axilară este mai crescută şi creşte mai ales în timpul activităţilor sportive sau în cazul unei activităţi emoţionale intense. Există situaţii în care transpiraţia poate fi excesivă fără a avea o semnificaţie patologică. Hipersudoraţia apare şi în situaţia în care există oscilaţii ale unor hormoni, precum în menopauză sau a hiperactivităţii sistemului nervos simpatic, în hipertiroidie sau alte boli metabolice precum diabetul. Acesta este şi motivul pentru care, în situaţia în care o persoană constată că transpiră excesiv, va trebui în primul rând să consulte un medic„.

Adesea, mulţi oameni se plâng de transpiraţie excesivă în timpul somnului. Potrivit medicului dermatolog, acest lucru nu reprezintă un semn de îngrijorare.

În general în timpul somnului există o activitate crescută a sistemului nervos simpatic şi persoanele pot transpira excesiv fără nicio semnificaţie patologică„, subliniază Sebastian Pop.

Tratamente împotriva transpiraţiei excesive

Tratamentele împotriva transpiraţiei variază în funcţie de zona care transpiră mai abundent şi de cauzele care provoacă hipersudoraţia. Acestea pot merge de la tratamente cu soluţii ce conţin aluminiu, la iontoforeză şi chiar la intervenţii chirurgicale. Cea mai eficientă metodă este, însă, infiltrarea cu botox.

În momentul în care medicul exclude o suferinţă hormonală sau o boală care să necesite un tratament medicamentos sau chiar chirurgical, tratamentele se vor face în funcţie de zonele unde această transpiraţie excesivă sau hiperhidroză este deranjantă. De regulă se tratează zona axilară, palmele şi plantele. Tratamentele includ aplicarea de soluţii locale ce conţin aluminiu, iontoforeză pentru palme şi plante, intervenţii chirurgicale care să blocheze hiperactivitatea sistemului nervos. Cea mai eficientă metodă de a trata hiperhidroza în zona axilară, a palmelor şi a plantelor este infiltrarea cu botox, substanţă care nu are efecte sistemice şi blochează activitatea nervoasă la nivelul glandelor sudoripare, fără a afecta transpiraţia în celelalte zone ale corpului. Este un tratament care se face uşor şi care se repetă o dată sau de 2 ori pe an”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul dermatolog.

„Remedii naturale (împotriva transpiraţiei n.r) nu există, dar un consum redus de substanţe precum cafea sau băuturi energizante şi a mâncărurilor extrem de condimentate, previn o transpiraţie excesivă”, adaugă medicul.

Cum ne alegem antiperspirantul şi cât de sănătos sau dăunător este acesta

Potrivit dermatologului Sebastian Pop, „antiperspirantele pot cauza dermatite de contact la persoanele predispuse (alergice), iar dacă nu conţin clorhidrat de aluminiu nu sunt întotdeauna foarte eficiente. S-a vehiculat ipoteza că aluminiul poate fi dăunător sau chiar cancerigen, dar această ipoteză nu este susţinută de Agenţia Americană pentru Medicamente şi Alimente „FDA”, iar până în prezent nu au existat cazuri de cancer sau cancer mamar cauzate de folosirea în exces a deodorantelor”.

Antiperspirantul trebuie să aibă un ph acid 5.5 pentru a nu dăuna pielii. În plus, dacă acesta conţine clorhidrat de aluminiu va fi mai eficient.

Ca şi orice substanţă aplicată pe piele ar trebui să aibă un ph acid, aproximativ 5.5, pentru a nu dăuna barierei acide de la suprafaţa pielii, să conţină cât mai puţine parfumuri şi să hidrateze suprafaţa pielii. Clorhidratul de aluminiu asigură o eficienţă crescută a deodorantului. Dacă ne ştim alergici la anumite substanţe e bine să citim întotdeauna ce conţine antiperspirantul, pentru a evita dermatite de contact”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul Sebastian Pop.

Un moment bun de a aplica antiperspirantul este după duş/baie şi în mod special înainte de activităţi sportive sau emoţionale intense sau când temperaturile sunt ridicate.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Hârtia igienică, un pericol înșelător. Ce boli poate aduce
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile