Peste 5.000 de câini şi pisici fără stăpân din România, sterilizaţi în acest an de Vier Pfoten

Peste 5.000 de câini şi pisici fără stăpân din România au fost sterilizaţi de medicii veterinari ai Fundaţiei Vier Pfoten România pe parcursul anului 2011, în cadrul programului Stray Animal Care (SAC).

RomaniaTV.net
23 dec. 2011, 10:40
Peste 5.000 de câini şi pisici fără stăpân din România, sterilizaţi în acest an de Vier Pfoten

Campaniile de sterilizare s-au derulat în 15 oraşe şi localităţi, între care Bucureşti, Comăneşti (judeţul Botoşani), Băile Govora (Râmnicu Vâlcea), Dej (judeţul Cluj), Calafat (judeţul Dolj), Oţelul Roşu (judeţul Caraş-Severin), Tulcea (judeţul Tulcea) şi Mangalia (judeţul Constanta). Din totalul de 5.122 de sterilizări, cele mai multe intervenţii au avut loc în Bucureşti (1.082), Mangalia (772) şi Comăneşti (622).

Cele două echipe mobile ale Vier Pfoten, compuse din medici, prinzatori si personal auxiliar, au desfăşurat campaniile de sterilizare la solicitarea primăriilor, în baza unui protocol semnat de ambele părţi. Potrivit acestui protocol, Vier Pfoten se angajează să sterilizeze gratuit câinii şi pisicile fără stăpân, iar municipalitate garantează faptul că angajaţii, contractorii şi subcontractorii săi nu vor iniţia acţiuni de ucidere, maltratare sau otrăvire a acestora.

În cadrul programului, animalele au fost prinse, sterilizate, marcate cu crotaliu, deparazitate şi vaccinate, iar, după perioada postoperatorie, returnate în locul din care au fost luate.

„Încheiem acest an cu un rezultat bun, care sperăm să aduca un plus de bunăstare şi protecţie pentru animalele străzii. Ne dorim ca anul 2012 să vină cu o mai mare disponibilitate a autorităţilor locale din România de a rezolva situaţia câinilor fără stăpân într-un mod uman şi eficient, adică prin sterilizare. Din punctul nostru de vedere, eutanasierea nu reprezintă decât o risipă a banilor publici şi o perpetuare la nesfârşit a problemei. Sperăm totodată ca, în ianuarie, magistraţii Curţii Constituţionale să se pronunţe negativ asupra noii legi privind gestionarea câinilor fără stăpân adoptate de Parlament, iar preşedintele Traian Băsescu să nu promulge acest acest act normativ cu prevederi aberante”, afirmă Anca Tomescu, şef al proiectului SAC şi director administrativ al Vier PfotenRomânia.