Misterul morţii lui Ötzi, omul gheţurilor, a fost dezlegat

Ötzi, omul gheţurilor, cea mai veche mumie europeană, a suferit o traumă puternică la nivelul craniului înainte să moară, în urmă cu aproximativ 5.300 de ani, conform unei noi analize a unei proteine din ţesutul său cerebral.
Alina Costache
11 iun. 2013, 14:28
Misterul morţii lui Ötzi, omul gheţurilor, a fost dezlegat

Încă de când un cuplu de alpinişti a dat peste această mumie uluitor de bine conservată în Alpi, în 1991, Ötzi a devenit unul dintre cei mai studiaţi oameni din istorie. Faţa sa, ultima sa masă, hainele şi chiar genomul său au fost toate reconstituite – toate oferind imaginea unui bărbat tatuat în vârstă de 45 de ani, care se îmbrăca în piei şi blănuri, practica agricultura şi provenea din Europa Centrală. Ötzi era bolnav de inimă, avea artrită şi probleme cu dinţii şi probabil suferea şi de maladia Lyme în momentul morţii, scrie Agerpres.

Niciuna dintre aceste afecţiuni nu a condus însă direct la moartea sa. Urma unei răni demonstrează că Ötzi a fost lovit în umăr de o săgeată care i-a penetrat o arteră, iar hrana nedigerată descoperită în stomacul său indică faptul că omul gheţurilor a căzut victimă unei ambuscade, conform oamenilor de ştiinţă.

În urmă cu câţiva ani, o serie de scanări au dezvăluit existenţa unor pete întunecate în partea posterioară a creierului, ceea ce indică faptul că Ötzi a suferit o lovitură la nivelul capului care a produs o compresie a creierului în spatele craniului în ultimele clipe de viaţă, când a fost victima unui atac.

În noul studiu, oamenii de ştiinţă au examinat mostre de mărimea unui vârf de ac din creierul omului gheţurilor şi au descoperit urme de cheaguri de sânge ceea ce demonstrează că Ötzi a fost lovit la cap la scurt timp înainte să moară.

Rămâne însă un mister nedezlegat privind acest caz de crimă din Neolithic: nu este clar dacă lovitura suferită la cap de Ötzi a fost provocată de un atac din partea unui agresor sau este rezultatul faptului că acesta s-ar fi lovit în cădere, după ce săgeata i-a străpuns umărul.

Acest ultim studiu s-a concentrat asupra proteinelor identificate în două mostre de creier prelevate de la Ötzi, mostre prelevate cu ajutorul unui endoscop controlat de calculator. Din cele 502 proteine diferite identificate în mostre, 10 au legătură directă cu sângele şi procesul de coagulare, conform cercetătorilor. Aceştia au identificat şi o serie de proteine care au legătură cu răspunsul organismului la stres şi la vindecarea unor răni.

Un alt studiu încheiat în 2012 şi prezentat pe larg în revista Journal of the Royal Society Interface, s-a concentrat asupra globulelor roşii din sângele omului gheţurilor (cele mai vechi globule roşii identificate vreodată). Aceste globule proveneau dintr-o mostră de ţesut prelevată din rana de săgeată suferită de Ötzi. Acest studiu a demonstrat existenţa urmelor unei proteine cu rol în coagularea sângelui, denumită fibrină, ce este eliberată în sânge imediat după producerea unei răni deschise, dar care dispare apoi rapid. Faptul că această proteină se afla încă în sângele lui Ötzi atunci când a murit indică faptul că acesta nu a mai trăit mult după ce a fost rănit.

Proteinele sunt mai puţin susceptibile la contaminare din cauza mediului decât ADN-ul, iar în cazul mumiilor, ele pot dezvălui ce tip de celule producea corpul în momentul morţii. O analiză a proteinelor în cazul unei fetiţe incaşe de 15 ani, victimă a unui sacrificiu uman produs în urmă cu 500 de ani, a identificat recent faptul că aceasta suferea de o infecţie bacteriană a plămânilor în momentul morţii.

„Proteinele au un rol extrem de important în celule şi ţesuturi, determinând majoritatea proceselor care au loc la acest nivel”, susţine Andreas Tholey, cercetător la Universitatea Kiel din Germania şi participant la acest ultim studiu asupra lui Ötzi. „Din acest motiv, identificarea proteinelor este crucială pentru înţelegerea potenţialului funcţional al unui anumit ţesut”, a adăugat Tholey. „ADN-ul este mereu constant, indiferent de locul din organism de unde provine, în timp ce proteinele ne oferă informaţii exacte despre ceea ce se întâmplă în regiuni specifice ale organismului”, a mai adăugat el.

Pe lângă proteinele legate de procesul de coagulare, Tholey şi colegii săi au identificat zeci de alte proteine despre care se ştie că sunt prezente din abundenţă în ţesutul cerebral, în mostrele prelevate de la Ötzi. O analiză microscopică a identificat până şi structuri neuronale bine conservate, conform cercetătorilor,.

„Analiza ţesuturilor mumificate poate fi frustrantă”, conform microbiologului Frank Maixner, de la Academia Europeană de la Bolzano/Bozen (EURAC), care a participat la studiu. „Mostrele sunt deseori aproape distruse sau contaminate, şi de multe ori nu ne oferă niciun rezultat, chiar şi după ce folosim mai multe abordări şi metode de analiză. Dacă ne gândim că am reuşit totuşi să identificăm modificări produse la nivel celular la o persoană care a trăit acum peste 5.000 de ani, nu putem decât să ne felicităm”, a adăugat el.

Concluziile acestui ultim studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Cellular and Molecular Life Sciences.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. A murit prea tânăr. Vestea a șocat întreaga lume: A iubit jocul și a muncit extrem de mult
Playtech.ro
Supermarketul care ia avânt în România, fără să facă mare vâlvă! Extinderea lui se traduce în creșterea cifrei de afaceri la peste 220 de milioane de lei
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Măcelul cumplit care a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Răzbunarea cruntă care a cutremurat Balcanii
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Inamicul letal al sănătății, prezent în orice casă. Avertismentul medicilor
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Se modifică data la care sunt virate alocațiile copiilor, în iunie 2025
Cancan.ro
Eugen Cristea, PRIMELE declarații după moartea Cristinei Deleanu: 'Sâmbătă noaptea a făcut o criză îngrozitoare și...' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul lui Călin Georgescu înainte de alegeri. A recunoscut în direct: Cunosc scenariul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Muncitorii de pe santierele lui Umbrarescu au salarii mai mari decat profesorii, primarii si chiar mai mari decat unii medici. ”Voievodul din Moldova” ii plateste regeste pe romanii care s-au intors acasa din strainatate
MediaFlux
Dezbatere TVR pentru alegerile prezidențiale! Televiziunea Română organizează două discuții electorale. Doar Nicușor Dan a confirmat, AUR acuză TVR
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase