STUDIU – Reducerea timpului petrecut de copii în fața ecranelor îmbunătățește comportamentul și sănătatea mintală a acestora. Cât timp pe săptămână trebuie să aibă acces la telefon sau tabletă

Un nou studiu arată că reducerea drastică a timpului petrecut de copii în timpul liber pe ecran la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății mintale și comportamentului acestora în doar două săptămâni.
Mircea Filipescu
15 iul. 2024, 11:16
STUDIU - Reducerea timpului petrecut de copii în fața ecranelor îmbunătățește comportamentul și sănătatea mintală a acestora. Cât timp pe săptămână trebuie să aibă acces la telefon sau tabletă

Cercetarea, condusă de Dr. Jesper Schmidt-Persson de la Syddansk Universitet  (Danemarca), oferă o strategie puternică și aplicabilă pentru părinții preocupați de bunăstarea copiilor în noua eră digitală.

Studiul, publicat în JAMA Network Open, a implicat 89 de familii cu 181 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între patru și 17 ani. Potrivit Digi 24, umătate dintre aceste familii au fost rugate să limiteze timpul petrecut pe ecran în timpul liber la maximum trei ore pe săptămână de persoană – o reducere dramatică față de media de șapte până la opt ore pe zi pe care mulți copii o petrec în mod obișnuit pe ecrane pentru divertisment.

Rezultatele au fost remarcabile. După doar două săptămâni (14 zile) de la acest regim de reducere a timpului petrecut pe ecran, copiii din grupul de intervenție au arătat îmbunătățiri semnificative în comportamentul lor general și în bunăstarea lor emoțională. Folosind un instrument de evaluare standardizat numit Chestionarul privind punctele forte și dificultățile (SDQ), cercetătorii au constatat că acești copii au înregistrat o scădere a dificultăților comportamentale echivalentă cu trecerea de la categoria „limită” la categoria „normală”.

Citește și: Perle BAC 2024. Ce au înțeles elevii de clasa a XII-a despre comunism și Nicolae Ceaușescu: „Soția lui nu a vrut”

Această îmbunătățire rapidă și substanțială este izbitoare având în vedere durata scurtă a studiului. Aceasta sugerează următorul lucru: chiar și o perioadă scurtă de reducere a timpului petrecut în fața ecranului poate avea beneficii măsurabile pentru sănătatea mintală a copiilor.

Cele mai notabile îmbunătățiri au fost observate în ceea ce privește simptomele de internalizare – cele legate de problemele emoționale și dificultățile cu colegii – și în comportamentul prosocial, care implică atenția și ajutorul față de ceilalți. Acest lucru indică faptul că reducerea timpului petrecut în fața ecranului îi poate ajuta pe copii să își proceseze mai bine emoțiile și să își îmbunătățească interacțiunile sociale.

Dr. Schmidt-Persson subliniază faptul că limita de trei ore se aplică în mod specific timpului petrecut pe ecran în timpul liber, fără a include utilizarea necesară a ecranului pentru școală sau teme. Această distincție este crucială, deoarece se concentrează pe moderarea utilizării ecranului în timpul liber, mai degrabă decât pe eliminarea întregului timp petrecut pe ecran.

Concluziile studiului sunt deosebit de relevante în peisajul digital actual, în care timpul petrecut de copii pe ecran a atins niveluri fără precedent. Studiile recente indică faptul că mulți copii și adolescenți petrec între șapte și opt ore pe zi pe ecrane doar pentru divertisment, fără a include timpul petrecut pe ecrane în scopuri educaționale.

Citește și: BACALAUREAT 2024. Când va avea loc sesiunea de toamnă și cine sunt elevii care se pot înscrie. Acte necesare și program

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…