Facturile la întreţinere s-ar putea DUBLA la iarnă. Cei cu centrală proprie vor plăti şi 900 de lei pe lună

Analiștii spun deja că prețurile de pe piața externă ne vor afecta direct facturile din sezonul hibernal. Românii riscă să plătească de două ori mai mult la întreținere.
Filip Stan
13 sept. 2024, 10:56
Facturile la întreţinere s-ar putea DUBLA la iarnă. Cei cu centrală proprie vor plăti şi 900 de lei pe lună
Cum poţi scăpa de facturile umflate la întreţinere. Ce trebuie să facă toţi românii care stau la bloc

Facturile la iarnă nu vor arăta aşa bine. România a cumpărat în ultima perioadă energie la preţuri foarte mari. Au fost zile în care ţara noastră a plătit chiar şi 1.000 de euro pentru un MegaWatt Oră, la orele de varf. Acest lucru s-ar putea repeta mai ales pe timp de iarnă când România va fi nevoită să cumpere energie pentru a-și acoperi consumul, o arată chiar și ultimul raport al Transelectrica. Asta se va vedea și pe facturile românilor.

DOCUMENT Schimbare majoră pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă

Totul se întâmplă din cauza producției scăzute de energie eoliană atât din România, cât și din țările vecine. Iar la noi ajunge prea puțină energie la preţ avantajos din Vest, pentru că mare parte rămâne în Ungaria și Austria. Iar producțiile din regenerabile nu funcționează la parametrii normali din cauza diferențelor de temperatură.

Analiștii spun deja că prețurile de pe piața externă ne vor afecta direct în facturi. Mai ales pentru cei care au un consum de peste 255 de kw-h şi care platesc acum un preţ mai mic decât plafonul de 1,3 lei.

Oricum la iarnă, preţurile pentru toți vor fi mult mai mari. De exemplu, la un apartament cu două camere, încălzirea cu centrală proprie va costa între 700 și 900 de lei pe lună, iar factura la curent va fi aproape 100 de lei pe lună.

Pentru cei care au parte de încălzire la sistem centralizat pe bloc, atunci întreținerea va fi dublă pe timp de iarnă.

La un apartament cu două camere, doar încălzirea și apa caldă vor costa peste 500 de lei pe lună.

 

Sebastian Burduja, anunț fără precedent: România va solicita Uniunii Europene compensații pentru explozia prețului energiei electrice

În cadrul reuniunii South East Europe Green EPC, Sebastian Burduja a subliniat faptul că, deși România a fost răbdătoare și a înțeles cumulul de factori care a dus la aceste scumpiri, nu poate accepta la nesfârșit să plătească prețuri chiar și de trei ori mai mari decât alte state, în condițiile în care activează pe o piața energetică europeană unică.

„Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe piaţa energiei. Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei. Asta ţine de mai mulţi factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producţie hidro mai mică, discutăm de probleme în zona de interconexiune, de mentenanţă pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer/export a energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către estul Europei.

De asemenea, discutăm de un sprijin pe care îl dăm cu mare plăcere, în termeni comerciali, desigur, şi Republicii Moldova, dar şi Ucrainei – şi care creează o presiune pe preţurile din România, lucru pe care îl notăm, dar nu-l putem accepta la nesfârşit.

Ministrul Energiei anunţă că românii vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze până la finalul lunii martie / Preţurile au scăzut cu 10 – 20% la curent şi gaz

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, vineri, că românii vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze până la finalul lunii martie, preţurile fiind plafonate. Ministrul a explicat, de asemenea, că în ultima perioadă au scpzut preţurile cu 10 – 20% la curent şi gaz.

Sebastian Burduja a fost întrebat, vineri seară, la Antena 3, ce preţuri vor plăti românii pentru facturile din această iarnă şin a răspuns: ”Vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze, până la finalul lunii martie, anul viitor. Deci trecem iarna cu facturi plafonate. Îi protejăm pe români aşa cum i-am protejat şi până acum şi la gaz şi la energie electrică”.

Ministrul Energiei a preczat că, în ultimele luni, a fost optimizată schema de compensare şi plafonare.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja : „Facturile la energie nu se vor dubla din aprilie 2025”

”Am sesizat că furnizorii se duc sub acel plafon reglementat. Deci ei concurează pentru clienţi. Având un gaz mai ieftin la producător, au un preţ mai mic şi s-a ieftinit gazul între 15 şi 20 la sută pe gaz (…) La energie electrică, pentru românii care au acel consum mai mare de peste 300kw oră/ lună şi ei au sesizat ieftiniri la facturi de 10-15 la sută”, a mai precizat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a precizat că se vor căuta soluţii şi pentru facturile din anul viitor.”De la anul, noi trebuie să ne aliniem la ce fac celelalte state membre şi anume să avem măsuri cinstite către acei consumatori vulnerabili. Asta înseamnă familii cu venituri mici, români care depind de un aparat medical cu un consum mare de electricitate în casele lor, înseamnă familii cu mulţi copii. Pentru aceşti români, cu siguranţă facturile nu au voie să crească”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat, însă, că, dacă situaţia o va impune se va interveni pentru a proteja toţi consumatorii. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mai afirmat, vineri, că reuşim să acoperim consumul intern de gaz din producţie internă, fără să mai importăm, iar din 2027 ne vom dubla producţia de gaz.

 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
Playtech.ro
​​Ce pățești dacă ești prins cu permisul expirat. Amenzi, puncte și interdicții în 2025
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cum obții cea mai suculentă friptură. Evită greșelile obișnuite care strică totul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea cea mare despre Călin Georgescu. Bomba pe care o pregătește George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Români, morți în casă, în Germania: Au fost împreună în baie, mult timp
Plantele care tin capusele la distanta. E bine sa le ai in curte sau gradina
MediaFlux
Modificare importantă pentru clienții companiei Electrica și Engie. Intră în vigoare în luna mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania