Mergi la sală? Vezi la ce exerciţii trebuie să ai grijă. Sfaturi de la un instructor de fitness

O viaţă sănătoasă implică în mod direct o alimentaţie echilibrată şi sport. Cu toate acestea, efortul depus pentru exerciţiile fizice trebuie să fie progresiv. Mai mult, există persoane care suferă de anumite afecţiuni, astfel că nu le este indicat să lucreze cu anumite aparate la sala de fitness. Instructorul Simona Barcău oferă cititorilor RTV.NET câteva sfaturi.

21 iun. 2013, 06:22
Mergi la sală? Vezi la ce exerciţii trebuie să ai grijă. Sfaturi de la un instructor de fitness

Durerile de spate, hernia de disc şi discopatia lombară sunt afecţiuni care implică o atenţie mai mare în ceea ce priveşte efectuarea unor exerciţii fizice în sala de fitness.

Când e vorba de o problemă de spate, de o hernie de disc sau de o discopatie lombară trebuie întărită musculatura spatelui întâi. Toate exerciţiile pe care trebuie să le facă se lucrează doar din şezut, din stat pe genunchi şi culcat. Nimic nu se lucrează cu greutăţi deasupra capului. Toate exerciţiile se lucrează cu gantere mici, cu greutăţi foarte mici şi toate mişcările trebuie făcute lent”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Simona Barcău, instructor de fitness.

Mulţi oameni se confruntă şi cu spondiloza cervicală, afecţiune ce are o evoluţie lentă şi care se accentuează odată cu vârsta. De obicei, aceasta se caracterizează prin dureri de umeri care coboară pe braţ şi de multe ori ajung spre degete.

„Aici nu e vorba numai de exerciţii, e vorba si de masaj, e vorba şi de recuperare medicală. La spondiloză poţi să faci un mic masaj la nivelul cefei înainte de începerea gimnasticii medicale, asta pentru încălzire şi după aceea se încep exerciţii pentru întărirea musculaturii”, explică instructorul.

În ceea ce priveşte alergarea pe bandă, aceasta „nu poate să facă rău, nu dăunează. Dar, din contră, alergarea pe ciment, alergarea în parc poate să dăuneze destul de grav genunchilor. Este o suprafaţă mai dură. Durerea nu se simte atunci pe moment, dar după un timp pot apărea dureri la genunchi”.

În cazul problemelor cu articulaţiile, acestea pot apărea şi la o vârstă fragedă. În această situaţie, Simona Barcău susţine că foarte importantă este încălzirea. De asemenea, e important ca exerciţiile pe care le faci să nu aibă un impact dur, de exemplu cum ar fi exerciţiile de aerobic.

„Aerobicul în cazul acestor probleme ar trebui evitat. Sărituri pot provoca presiune mult prea mare pe articulaţii”, spune instructorul.

Şi la exerciţiile efectuate pe bicicleta din sala de fitness trebuie să se acorde o atenţie sporită.

„Bicicleta se foloseşte destul de des în recuperare. La centrele de recuperare, bicicleta e folosită de multe persoane care au probleme cu spatele, persoanele care au avut ruptură de menisc, care au venit după diferite operaţii, ligamentre încrucişate, etc. Aceştia se refac mult mai bine prin exerciţiile la bicicletă. De asemenea, nu trebuie să opună rezistenţă foarte mare, bicicleta trebuie setată la un nivel mic, la început destul de lent, pe parcurs putând să lucreze mai rapid„, a adăugat, pentru ROMÂNIATV.NET, Simona Barcău.

Instructorul de fitness a explicat că atunci când anumite persoane au suferit o operaţie nu le este recomandat să meargă la sala de fitness. În cazul unei spondiloze, a unei hernii uşoare de disc sau în cazul unei discopatii lombare se pot face exerciţii uşoare care ajută să se salveze perioada care duce spre operaţie. Acest lucru depinde de fiecare persoană în parte şi de cât de bine suportă efortul, spune Simona Barcău.

Pentru un antrenament eficient, instructorul atrage atenţia asupra unor aspecte importante care trebuie îndeplinite.

„În primul rând trebuie să ne acordăm câteva minute de gimnastică de mobilitate înainte de a începe antrenamentul. Să ne încălzim bine articulaţiile şi după care, în momentul în care începem antrenamentul să fim foarte atenţi la mişcările pe care le facem. Niciodată să nu facem mişcări bruşte, niciodată să nu facem mai mult decât putem şi să avem un control de fiecare dată asupra noastră. În funcţie de exerciţiile pe care le facem să ne verificăm poziţia corpului. Un antrenament eficient se face cu răbdare, dăruire şi cu multă motivaţie. Totul se face treptat, rezultatele apar treptat”, spune Simona Barcău.

Citeşte şi CE SĂ MĂNÂNCI ÎNAINTE ŞI DUPĂ SALĂ. Vezi ce alimente te ajută să arzi cele mai multe calorii