Copil mort în urma unei BANALE operaţii de polipi. Spitalul se disculpă

Reprezentanţii comisiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu care au anchetat cazul copilului mort în urma unei operaţii de polipi au anunţat, vineri, că au fost respectate circuitele administrative şi profesionale şi că nu au existat erori chirurgicale.
Filip Stan
21 iun. 2013, 16:28
Copil mort în urma unei BANALE operaţii de polipi. Spitalul se disculpă

Preşedintele Consiliului Etic al Spitalului Judeţean Sibiu, medicul Ioan Maniţiu, a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, primele rezultate ale anchetei interne realizate în cazul copilului de trei ani şi jumătate care a murit în unitatea medicală în urma unei operaţii de extirpare a polipilor.

Medicul nu a putut răspunde însă unor întrebări legate de cât de des a intrat asistenta medicală să îl supravegheze pe copil, dacă acesta a primit sau nu calmante după operaţie, de ce a intrat un singur medic în sala de operaţie, şi nu doi, cum se întâmplă la alte spitale, sau în cât timp a intervenit echipa de resuscitare cu aparatură de specialitate, relatează Mediafax.

Actul operator s-a desfăşurat în condiţii normale, au fost respectate circuitele administrative şi profesionale, cu excepţia solicitării acordului informal pentru internare al managerului. Documentaţia medicală (foaia de observaţie) demonstrează că nu au existat complicaţii chirurgicale postoperatorii (obstrucţie mecanică a cailor respiratorii), iar evoluţia cazului nu s-a datorat unei erori chirurgicale„, a declarat Ioan Maniţiu.

În plus, Ioan Maniţiu a afirmat că „la alterarea stării generale, respectiv stopul cardio-respirator, medicul curant a început resuscitarea cardio-respiratorie şi a solicitat rapid venirea echipei de intervenţie a unităţii de urgenţe, conform protocolului.

„În urma acestor manevre s-a reluat activitatea cardiacă, pacientul fiind transferat la Secţia Clinică ATI, unde au continuat manevrele de salvare şi terapie intensivă”, a adăugat medicul.

Acesta a precizat că medicul curant al copilului, doctorul Gabriel Rusu, a făcut şi anestezia, lucru care se practică în mod curent, nefiind vorba despre o procedură complicată.

Intervenţia chirurgicală pentru polipi se face de rutină cu anestezie făcută de medicul ORL şi nu necesită supraveghere post-operatorie foarte apropiată. Anestezia topică este cel mai uşor de realizat şi cea mai blândă. Practic, se pulverizează cu o substanţă anestezică mucoasa, pe care urmează să se lucreze„, a afirmat Mihai Sava, şeful Secţiei Anestezie Terapie Intensivă.

Ioan Maniţiu a mai spus că „personalul medical a supravegheat sistematic pacientul”.

Ioan Maniţiu şi Mihai Sava nu au putut preciza, de asemenea, de ce operaţia a fost făcută de un singur medic, în condiţiile în care conducerea Spitalului de Pediatrie susţine că sunt necesari doi medici în sală, motiv pentru care nici nu se pot face intervenţiile la Pediatrie, unitatea având doar un medic ORL.

Maniţiu a mai anunţat că în urma incidentului s-a luat decizia ca niciun copil cu afecţiuni ORL să nu mai fie operat la Spitalul Judeţean.

Concluzia a fost că membrii Comisiei de Etică şi Deontologie Medicală, respectiv ai Consiliul Etic, „nu consideră că a fost săvârşită o abatere profesională chirurgicală sau administrativă”, însă medicul Ioan Maniţiu a admis că „mai sunt multe întrebări la care nu există răspuns”.

Un bărbat din Sibiu, Ovidiu Nicolae Bogdan, a organizat, în urmă cu o săptămână, o conferinţă de presă în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, pentru a anunţa că fiul său de trei ani şi jumătate, Alexandru Ioan Bogdan, a murit în urma unei operaţii de extirpare a polipilor realizată în unitatea medicală, bărbatul spunând că este vorba despre un caz de malpraxis.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță! S-a stins la doar 42 de ani: Era cel mai frumos suflet
Playtech.ro
Construcţie pe teren supus partajului judiciar. Ce poţi să faci legal?
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cod roșu de caniculă în 15 județe. În București a fost emis un mesaj RO-alert
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Ana din Sibiu luase 9,40 la BAC la Limba Română, dar a făcut contestație. Cu ce notă s-a trezit apoi
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Locul de muncă plătit cu 100.000 de euro pe an. Este cel mai accesat domeniu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună