Topul rușinii în care apare România. Țara noastră se află la același nivel cu lumea a treia: câți bani s-au cheltuit pentru educație în 2023

Țara noastră continuă să se numere printre statele cu cele mai mici cheltuieli pentru educație din lume, cu doar 3,3% din PIB alocat în 2023. 
Irina Dumitrescu
18 nov. 2024, 16:32
Topul rușinii în care apare România. Țara noastră se află la același nivel cu lumea a treia: câți bani s-au cheltuit pentru educație în 2023

Cu toate că a crescut semnificativ alocarea bugetară pentru educație în ultimii ani, România se află pe locul 123 din 171 în clasamentul global. La nivelul UE, doar Irlanda alocă o sumă similară.

România, cheltuieli educaționale scăzute în raport cu alte state din UE

În 2023, țara noastră a alocat 8,1% din cheltuielile publice guvernamentale pentru educație. Cu alte cuvinte, România ocupă locul 156 mondial, un nivel comparabil cu state ca Trinidad, Sri Lanka, Uganda, Tonga și Pakistan. Pe de altă parte, țări ca Suedia (7,6%), Franța (5,4%) și Belgia (6,4%) alocă sume mult mai mari pentru sistemul educațional.

Anul acesta, alocarea bugetară din PIB a fost de 4,3% în țara noastră, un record în ultimii 20 de ani. Irlanda este singura țară din blocul comunitar care a mai cheltuit un procent mic din PIB pentru educație, și anume 3%.

În Uniunea Europeană, cele mai mari cheltuieli pentru educație, ca procent din cheltuielile publice, au fost în Estonia (14,3%), Suedia (13,5%), Lituania, Letonia, Cipru și Malta (12,7%). Potrivit Declarației Incheon, adoptată la Forumul Mondial al Educației din 2015, 160 de țări, inclusiv România, s-au angajat să aloce între 4% și 6% din PIB sau între 15% și 20% din cheltuielile publice pentru educație până în anul 2030. Aceste promisiuni fac parte din Obiectivul pentru Dezvoltare Durabilă nr. 4 – „Asigurarea unei educații de calitate, incluzive și echitabile și promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți”.

Citește și Topul celor mai bune facultăți din România. Surpriza din clasament, nu se află în București

Deși procentul alocat educației din Produsul Intern Brut a crescut față de anii anteriori, statul român rămâne sub ținta globală stabilită de UNESCO și de Declarația Incheon. Comparativ, țările dezvoltate alocă mult mai mult. De pildă, Luxemburg cheltuie aproape 6.000 de euro pe locuitor pentru educație. În schimb, România alocă doar 858 de euro. Prin urmare, țara noastră ocupă locul 123 în topul global, la același nivel ca Tanzania și după state precum Zambia, Anguilla, Palau, San Marino, Paraguay, Benin și Panama.

Ce promisiune a făcut țara noastră

Guvernul de la București s-a angajat, prin strategia națională pentru dezvoltare durabilă, să îmbunătățească accesul la educație și să crească numărul de tineri cu numeroase competențe profesionale relevante. Totuși, alocările actuale nu sunt suficiente pentru a atinge aceste obiective ambițioase până în anul 2030.

Cheltuielile mici pentru educație înseamnă resurse limitate pentru școli, salarii modice pentru profesori și infrastructură învechită. Pe termen lung, asta înseamnă scăderea calității educației. Din păcate, acest lucru este deja vizibil, rezultatele ultimelor teste PISA dezvăluind că 42% dintre elevii români nu au reușit să atingă nivelul 3 de competență, esențial pentru gândirea creativă. Adică nu sunt capabili să gândească independent ori să propună soluții originale la sarcini familiare.

Vezi și Prețurile au explodat în piețele din România și se anunță un nou val de scumpiri. Verdețurile românești au devenit trufandale în această perioadă

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Viorel Lis se simte tot mai rău. Anunț alarmant făcut de Oana
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică