Chimie în bucătărie. Care sunt cele două lichide ce nu trebuie încălzite în cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde este un aparat electrocasnic foarte util în orice bucătărie. Ne ajută să încălzim rapid alimente, însă, când vine vorba despre lichide, două dintre acestea nu trebuie puse niciodată în cuptorul cu microunde pentru a le mări temperatura!
Irina Dumitrescu
07 dec. 2024, 15:22
Chimie în bucătărie. Care sunt cele două lichide ce nu trebuie încălzite în cuptorul cu microunde

Ajutor de nădejde în bucătărie, cuptorul cu microunde are însă ”regulile” lui. Și trebuie să ținem seama de ele, pentru a evita accidentele și afectarea calității alimentelor sau lichidelor pe care le încălzim cu ajutorul acestui aparat electrocasnic.

Dintre lichide, două sunt total nerecomandate să fie încălzite în cuptorul cu microunde. Este vorba despre apă și lapte, notează playtech.ro.

Încălzirea apei la microunde are, potrivit sursei citate, un risc major: supraîncălzirea. Asta înseamnă că apa depășește temperatura de fierbere, fără să producă bule vizibile. Acest fenomen este urmarea lipsei de mișcare a lichidului și a faptului că pereții recipientului în care se află apa sunt netezi, fără neregularități care să faciliteze eliberarea vaporilor.

După ce scoatem vasul cu apă din cuptorul cu microunde, o simplă mișcare de agitare a lichidului – prin introducerea unei linguri, a unui pliculeț de ceai sau chiar prin simpla mișcare a recipientulu – va elibera brusc vapori fierbinți care pot provoca arsuri grave! Fenomenul de supraîncălzire a apei în cuptorul cu microunde este așadar cu atât mai periculos cu cât el este, practic, ”invizibil” – nu vom ști că apa are temperatură foarte mare decât atunci când, odată agitat lichidul, se eliberează vaporii care, în contact cu pielea, ne pot crea mari neplăceri.

Citește și Postul Crăciunului 2024. Cel mai bun peşte de pus pe grătar sau la cuptor în zilele cu dezlegare. Bombă de sănătate în sezonul de iarnă!

În cazul laptelui, încălzirea în cuptorul cu microunde poate afecta compoziția și calitatea lichidului. Explicația? Din cauza distribuției neuniforme a căldurii, caracteristică acestui tip de aparat electrocasnic, unele zone ale vasului se pot supraîncălzi, în timp ce altele rămân reci. Astfel, o cantitate de lapte riscă să se ardă, iar restul va avea o temperatură mult mai scăzută. În plus, tot pe fondul supraîncălzirii, la suprafață se va forma o peliculă, iar în final vom constata o schimbare nedorită a gustului și a texturii laptelui.

Pe de altă parte, căldura necontrolată poate distruge proteinele sensibile și vitaminele din lapte, micșorând valoarea nutritivă. Astfel de consecințe trebuie evitate în special când laptele este destinat sugarilor, pentru care compoziția acestui lichid este esențială pentru sănătate.

De ce sunt importante și recipientele utilizate în cuptorul cu microunde

Un alt risc major atunci când încălzim lichide în cuptorul cu microunde este dat de utilizarea unor recipiente nepotrivite.

Dacă recipientul pus în cuptor este din plastic, pot fi eliberate, prin încălzire, substanțe chimice toxice care contaminează lichidele. Această consecință, pe termen lung, ne pune în pericol sănătate, în special dacă încălzirea în recipiente de plastic este repetată frecvent.

Foarte important este și controlul temperaturii, mai ales dacă încălzim lapte pentru biberon. Distribuția neuniformă a căldurii poate crea zone fierbinți de lichid, care să provoace arsuri în gura bebelușului. Pentru că este dificil să verificăm temperatura cu precizie după încălzirea în cuptorul microunde, este recomandabil să utilizăm un fierbător electric sau o cratiță pe aragaz. La fel în cazul apei, pentru a obține distribuția uniformă a căldurii.

Citește și Karmen Minune, dezvăluiri privind zvonurile despre noul iubit. Vedeta a închis gura cârcotașilor

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cei mai gustoși mici au secrete. Ce face diferența
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici