Postul Crăciunului 2024. Cel mai bun peşte de pus pe grătar sau la cuptor în zilele cu dezlegare. Bombă de sănătate în sezonul de iarnă!

Are oase puține, este ieftin și are vitamine, minerale și nutrienți care contribuie la sănătatea organismului. Prea puțini români îl consumă însă
Filip Stan
28 nov. 2024, 22:42
Postul Crăciunului 2024. Cel mai bun peşte de pus pe grătar sau la cuptor în zilele cu dezlegare. Bombă de sănătate în sezonul de iarnă!

Un pește din România, foarte ieftin, amenință supremația somonului în gastronomie. Sfârșitul anului este momentul în care peștele revine în top. Crap pentru ajunul Crăciunului, hering în ulei, cod prăjit sunt mâncăruri indisolubil legate de sezonul postului cu cele mai multe dezlegări la peşte. Mulţi nu sunt fani pesşte, dar dacă vor gusta biban cu siguranţă vor renunţa la porc pentru o carne mai sănătoasă.

Bibanul de mare, „loup de mer” (lup de mare), în Franța sau „lavrac” în Turcia și Grecia este un pește ce poate fi întâlnit în Marea Mediterană, în Marea Neagră și în Oceanul Atlantic (din Norvegia până în Senegal).

Specie migratoare, adorat atât în Țările Nordice, cât și în Peninsula Iberică, bibanul de mare este unul dintre cele 6 feluri de pești din familia Moronidae. Este întâlnit în oceane, mări, dar și în zone de coastă și, în lunile de vară, la gurile de vărsare a râurilor.

Prețul este unul extrem de accesibil, un biban de mare eviscerat, cu o greutate de aproximativ 330 de grame, costând numai 20,64 de lei. Prețul său poate varia însă, în funcție de modul în care este vândut: întreg sau eviscerat.

BBC a pregătit un clasament al celor mai hrănitoare produse alimentare, iar bibanul, cu 89 de puncte, se afla în top. A obținut un impresionant 89 de puncte din 100, ceea ce dovedește cu siguranță valorile sale nutriționale excepționale.

Bibanul de mare constituie o sursă naturală de acizi grași Omega 3, fiind perfect pentru sistemul circulator și cel imunitar. Este bun pentru memorie și previne apariția bolii Alzheimer. Este recomandat și pentru persoanele care suferă de depresie, precum și pentru cele care acuză insomnii.

Consumul acestui pește ajută la menținerea stării de sănătate a pielii, părului și unghiilor. Bibanul de mare este recomandat și în curele de slăbire pentru că nu are foarte multe calorii.

Cunoscuta medic nutriționist, Mihaela Bilic, recomandă consumul bibanului de mare sub toate formele: ca borș de pește (prin fierbere se eliberează în zeamă calciu), la cuptor ori rece, într-o salată.

„Gătitul la cuptor este extrem de sănătos și proteinele gătite așa sunt mai ușor de digerat, deci este fantastic de bine ce-i face acestui pește gătitul la cuptor. O jumătate de oră la 180 de grade la cuptor și peștele este gătit. De la o jumătate de oră în sus este suficient ca peștele să fie gătit. Poate fi consumat și rece, fărămițat într-o salată, veți vedea, câteodată este mai bun decât peștele afumat”, a declarat Mihaela Bilic în emisiunea Frecvența gustului, de la Europa FM.

Peştele din România care trebuie evitat în Postul Crăciunului 2024, este cel mai toxic peşte din piaţă

Postul Crăciunului 2024 are zile de dezlegare la peşte. Astăzi, 14 noiembrie, este Lăsatul Secului, adică, ultima zi în care credincioșii se pot bucura de ospăț culinar. De mâine, 15 noiembrie pentru toți creștinii începe Postul Crăciunului. Până pe 24 decembrie, adică timp de 40 de zile, credincioșii trebuie să se abțină de la anumite răsfățuri culinare, numite alimente ”de dulce”.

În Postul Crăciunului 2024, există 14 zile de dezlegare la peşte. Mai exact, 21 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie și 30 noiembrie. Dezlegarea la pește continuă și în luna decembrie, mai exact pe 1, 3, 5, 6, 7, 8, 12, 14 și 15 decembrie. În afara acestor zile, este interzis consumul de pește.

Postul Crăciunului 2024. Nutriţionista Ligia Pop spune ce să mâncăm pentru a ajunge sănătoşi la masa cu bunătăţi de Crăciun

Pe parcursul celor 40 de zile de post, creștinii sunt încurajați să își amintească de sufletele celor adormiți și nu numai. În timpul Postului Crăciunului, există anumite zile în care este bine să dai de pomană și anume: 21 noiembrie, 4, 5, 6, 9, 18, 23 și 24 decembrie.

Atenţie mare la ce peşte consumaţi, scrumbian de Dunăre, de exemplu, este foarte toxică. Rezultatele au fost consemnate în urma unor analize făcute la inițiativa Digi24.  O echipă a cumpărat în acest an cinci tipuri diferite de peşte din piață.  Le-au dus la un laborator acreditar RENAR.

Este vorba de un laborator car determină concentrația metalelor grele. Au fost analizate mai multe tipuri biban, macrou, dorada, somon și scrumbie.

Scrumbia de Dunăre e cel mai toxic pește

„În toate cele cinci varietăți de pește am găsit arsen, plumb și mercur. Arsenul este metalul greu care a fost detectat în cele mai mari concentrații. La nivel european nu exista cantități maxime de arsen admise. Practic nu am avut termen de comparație, ceea ce este surprinzător. Avem, de exemplu, orezul pentru care nivelul e drastic. Așadar, cea mai mare a fost la scrumbia de Dunăre în care am detectat 1,65 mg pe kg de arsen”, a declarat Virgil Vrăjmașu, șef laborator acreditat RENAR.

A doua poziție a fost ocupată de macroul proaspăt: 0,824 mg/ kg de arsen. Somonul a avut cantitate de arsen de 0,346 mg/ kg.

Scrumbia și macroul au fost campionii și la cantitatea de mercur. Macroul a fost campion și la conținutul de cadmiu: de două ori peste limita maximă acceptată.

La capitolul surprize plăcute a fost dorada pescuită sau crescută în apele mediteraneene. În acest caz testele de laborator nu au detectat nicio urmă de arsen sau plumb, iar alte metale erau mult sub limita de maximă admisă.

Potrivit Federației Americane a Alimentației și Medicamentului, rechinul, marlinul, peştele-sabie, peştele-spadă, macroul regal și tonul devin periculoși pentru sănătatea umană dacă sunt consumați în cantități mari.

În general, sunt periculoși peştii care au conținut mare de grăsimi.

Pangasius, un pește ieftin, dar cu un grad ridicat de toxicitate.

În statele din vest a fost interzis. Astfel de decizii au fost luate de retaileri din Italia sau Belgia, spre exemplu, încă din 2017, potrivit IntraFish..Așa cum se poate constata zi de zi în magazinele de profil, peștele pangasius este vândut cu 30 lei/kg în România.

Recent, în Vaslui, 30 de persoane au ajuns la spital cu simptome specifice unei toxiinfecții alimentare. Cauza este legată de consumul de preparate din pește Pangasius – ciorbă, pește prăjit, pilaf, pâine și colaci.

Sunt sau nu conservele de ton din supermarketurile românești otrăvite cu mercur? Rezultatele analizelor de laborator

Puțini sunt cei care cunosc pericolele la care se supun când îl consumă. Peștele pangasius este un experiment genetic al cercetătorilor chinezi. Aceștia au constatat că peștele are o toleranță extrem de crescută la toxinele prezente în apă. Acestui pește i se mai spune și „peștele-sanitar”, tocmai din acest motiv.

Pangasiusul este ieftin, nu are oase şi nici nu prea are gust şi miros pregnant de peşte. Tocmai de aceea, foarte mulți români preferă să îl cumpere. Nu are oase, se consumă foarte ușor. Este extrem de ieftin spre deosebire de alte tipuri de pește. Totodată, nu lasă același miros neplăcut precum peștele normal.

Pangasius este o specie de peşte hibrid. El provine din apele Vietnamului. Mai exact din fluviul Mekong, cel mai poluat din zonă din cauza numeroaselor fabrici din apropierea acestuia. Toate deșeurile de la aceste uzine ajung frecvent în apă.
Pangasiusul are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apa cu pricina şi, mai mult, se hrăneşte cu acestea, în aşa fel încât curăţă apa de toate relele.

Zvonurile din presa străină spun că cererea de Pangasius a devenit atât de mare încât s-a apelat la injectarea cu hormoni proveniţi din urină deshidratată, pentru că în urma acestui proces s-a constatat că peştii cresc mai repede şi au carnea mai pufoasă. În ceea ce privește componentele Pangasiusului, un studiu a arătat că peștele pangasius conține niveluri crescute de mercur.

De menționat este faptul că mercurul este un real pericol pentru organism fiind un metal greu asociat cu riscul crescut de cancer, boli de inimă, anomalii psihice și chiar și orbire.

Cele mai ieftine și sănătoase soiuri de pește. Nu conțin mercur și sunt mai bune decât somonul

Postul sau dieta e un prilej numai bun să ne mai reglăm puțin relația cu mult prea ocolitul pește. Din păcate, românii consumă prea puțin pește în raport cu recomandările făcute de toți medicii nutriționiști. Potrivit datelor organizației RO-Fish, românii consumă mai puțin pește decât înainte de 1989. Cauza? Prețurile mult prea mari, prohibitive pentru veniturile încă foarte mici ale românilor.

Deși avem la dispoziție, în funcție de sezon, aproape 250 de sortimente de pește în diverse forme (proaspăt, refrigerat, congelat), românii nu prea sunt fani ai acestui aliment. Ce-i drept, peste 70% din oferta actuală provine din acvacultură, ceea ce presupune o modificare de gust, textură și proprietăți nutriționale comparativ cu peștele pescuit.

Dacă somonul, păstrăvul, dorada, somnul sau scrumbia sunt prea scumpe pentru bugetul vostru, nu renunțați să mâncați pește, ci găsiți alternative pe care să vi le permiteți. Noi vă recomandăm speciile mici și foarte mici de pește, care sunt bogate în nutrienți de cea mai bună calitate: proteine, vitamine, calciu (prezent mai ales în oase), fier și esențialul acid Omega 3.

Descoperă 3 sortimente de pești foarte sănătoși, fără mercur și accesibili din punctul de vedere al prețului.

Hamsii
Cu numai 150 de calorii la o porție de 100 de grame, acești peștișori sunt considerați mană cerească pentru sănătatea noastră.

Hamsiile conțin numeroase vitamine (B12, B3, B2, B6, B5, B1, D, E, A, C) și minerale esențiale (seleniu, fosfor, zinc, magneziu, potasiu, fier, calciu, cupru, mangan), precum și acizi grași Omega 3 (acid eicosapentaenoic EPA și acid docosahexaenoic DHA).

Împreună, toate aceste substanțe nutritive au efecte antiinflamatoare, reduc nivelul de colesterol și trigliceride, mențin permeabilitatea vaselor de sânge, previn anemia, susțin imunitatea și joacă un rol important în menținerea bunei funcționări a sistemului nervos și osos, potrivit nutritionadvance.com.

Sardine
Știai că și-au căpătat denumirea de la Insula Sardinia, unde se găsesc din abundență? Pentru că sunt foarte perisabile, sardinele nu prea se găsesc în formă proaspătă, ci doar la conservă. Cu 200 de calorii la o porție de 100 de grame, sardinele sunt o sursă concentrată de nutrienți pe care cu greu îi putem identifica în alt aliment.

Iată ce spune Mihaela Bilic, medic nutriționist, despre micuța sardină cu proprietăți uriașe pentru sănătatea noastră: Conserva de pește, pe care eu am denumit-o ca fiind concentratul de nutrienți cel mai eficient și la îndemână pentru un preț ridicol, costă sub 5 lei. Este vorba despre conserva de sardine. Zeama de oase sau mâncatul peștelui cu tot cu oase ne aduce o sursă de calciu care este incredibilă pentru organism.

Mineralele din pastilele de calciu nu se fixează așa cum se fixează din aceste mâncăruri cu oase. Avem Omega 3 în sardine cum nu avem în niciun aliment. Sardina e un pește mic, Omega 3 e în alge, omul nu poate să-l absoarbă din surse vegetale. Sardina mănâncă algele, noi mâncăm sardinele. Într-o cutiuță de conservă, dacă o mâncăm o dată pe săptămână, avem toți nutrienții naturali și potențați între ei.

Șprot
O porție de 100 de grame de șprot are doar puțin peste 100 de calorii. Însă abundența de nutrienți din acești pești micuți nu este deloc de ignorat.

Șprotul este o sursă importantă de Omega 3, atât de benefic pentru sănătatea inimii, dar și a creierului. De asemenea, conține seleniu din belșug, un mineral care are capacitatea de a reduce riscul multor forme de cancer, dar care joacă un rol important și în reducerea cantității de metionină din corp, inhibând astfel activitatea unor hormoni asociați cu acumularea depozitelor de grăsime și accelerarea procesului de îmbătrânire.

Același mineral ajută la prevenirea bolilor de tiroidă, iar acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru menținerea vederii și prevenirea degenerescenței maculare, care afectează abilitatea de a vedea la distanță sau aproape. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard a arătat că Omega 3 din pește joacă un rol-cheie inclusiv în prevenirea bolii Alzheimer, deoarece poate reduce acumularea de proteine tau și beta-amiloide la nivel cerebral.

DailyBusiness
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Spynews
Cum s-au cunoscut Diana Bulimar și iubitul ei, Radu Dumitrache. Cei doi au planuri de nuntă și participă în noul sezon Power Couple
Bzi.ro
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Unde a avut loc momentul emoționant!
Fanatik.ro
Consiliul Concurenței a dat undă verde tranzacției. O rețea de supermarketuri dispare din România și este preluată de alta
Capital.ro
Călin Georgescu va da ordinul. Legea care se va aplica peste tot în România
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Italia când a văzut decorațiunile din București: ”E atât de...
DailyBusiness
Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem de ce să intrăm într-un conflict care nu este al nostru"
Adevarul
Tudor Chirilă, mesaj pentru politicieni: „Voi ați creat monstrul numit extremism, ați vrut să operați cu o sperietoare mare”
wowbiz.ro
Dezvăluirea sfâșietoare pe care Helmut Duckadam i-a făcut-o lui Mitică Dragomir, despre situația financiară! Abia și-a putut stăpâni lacrimile când și-a auzit prietenul spunând asta: „M-am simțit eu umilit”
Spynews
Vești bune pentru români! Copiii vor primi vouchere de 1.500 lei în anul 2025! Cine poate să beneficieze
Spynews
Cristina Pucean, declarație de dragoste pentru Bogdan de la Ploiești! Imaginea cu care confirmă că formează din nou un cuplu | FOTO
Evz.ro
Românii, arși la buzunare în timpul vacanței. Prețurile vor crește considerabil
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
kanald.ro
Helmut Duckadam a fost incinerat. Familia „Eroului de la Sevilla” a organizat o ceremonie privată 
Cancan.ro
Cine este Eugen Sechila, bărbatul din 'spatele' lui Călin Georgescu. Nimeni nu se aștepta la asta!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură finală pentru Călin Georgescu. Anunț venit din America: Este o încălcare serioasă a legilor
StirileBZI
Cât costă un brad de Crăciun 2024! Românii au crezut că nu văd bine!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
stirilekanald.ro
Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe mine”
substantial.ro
La France Insoumise cere demisia lui Macron după votul de cenzură împotriva guvernului
MediaFlux
LEGĂTURILE dintre lumea INTERLOPĂ și Călin Georgescu, s-au făcut AMENINȚĂRI! SCHIMBUL de MESAJE de pe Tik Tok
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Preţurile apartamentelor noi şi vechi în marile oraşe. Care este noul oraş în care au explodat preţurile