Vremea în decembrie 2024: şanse mari de peisaj feeric de Moş Nicolae

Luna decembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât în mod normal, dar fără un decor autentic de iarnă în cea mai mare parte a țării. Totuși, șansele de ninsori cresc după Sf. Nicolae.
Filip Stan
28 nov. 2024, 20:10
Vremea în decembrie 2024: şanse mari de peisaj feeric de Moş Nicolae

Vremea în decembrie. Prima lună de iarnă începe într-o notă ușor diferită față de ultimii ani. Persistența unor zone de înaltă presiune împiedică, pe moment, ca aerul mai cald dinspre Atlantic să ajungă în regiunea României și favorizează apariția inversiunilor de temperatură, care mențin o vreme rece și mohorâtă în zonele joase de relief, scrie meteoradar.ro.

Temperaturile maxime estimate de modelul german ICON pentru luni, 2 decembrie. De aceea, în prima săptămână din decembrie mercurul din termometre nu va depăși decât local pragul de 10°C, în câteva zone din sudul și sud-vestul țării, în timp ce în nord, centru și nord-est maximele vor fi cuprinse între 0 și 6°C.

Vine viscolul în România! Meteorologii AccuWeather au emis alertă de ninsori puternice

Șansele de precipitații vor fi reduse în prima parte a săptămânii, dar vor crește spre sfârșitul acesteia. În general, se pare că vor predomina ploile în afara zonelor de munte, dar vor fi posibile și intervale cu ninsoare în unele regiuni.

Modelul european ECMWF anticipează ninsori în unele regiuni în jurul datei de 7 decembrie.A doua săptămână din decembrie promite o vreme destul de umedă, cu temperaturi apropiate de valorile normale pentru această perioadă a anului. Nu sunt excluse ninsori pe areale extinse, dar contextul dinamic favorizează mai degrabă o vreme schimbătoare, cu precipitații sub toate formele.

Vine iarna în București! Când vor cădea primii fulgi în Capitală. Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza

Activitatea ciclonică din Atlantic pare să se intensifice tot mai mult după mijlocul lunii, iar acest lucru determină, de regulă, o încălzire a vremii în țara noastră.

Totuși, extinderea unui câmp anticiclonic peste partea sudică a Europei, anticipată de unele modele de prognoză, poate aduce nopți reci și ceață în zonele joase, iar estimările actuale nu indică nici pe departe anomaliile uriașe de temperatură din anii anteriori.

Se schimbă vremea. Meteorologii anunţă când vom putea face oameni de zăpadă! Culoar de aer cald până în Arctica

Un amplu transport de aer cald, un anticiclon, a adus o încălzire semnificativă a vremii chiar și în nord-estul rece al Europei, ajungând acum până la Oceanul Arctic.

Un nou episod de iarnă în România, vremea se schimbă brusc. ANM anunţă cum va fi vremea până la Crăciun

Animația de aici arată cât de repede aerul cald își „curăță” un coridor până la Oceanul Arctic. Cu toate acestea, în nord-vestul și sud-estul continentului, vremea a rămas destul de rece.

Deși aerul s-a răcit semnificativ în lunga sa călătorie către regiunea polară, el provoacă și astăzi un dezgheț, chiar și pe coastele din nordul Rusiei.

Ciclonul Caetano a adus ninsori din Franța până în România. Elena Mateescu, director ANM, anunţă vreme crâncenă de alegeri

Anticilon adus de curenţi din Insulele Canare

Aerul cald adus de anticiclon, originar din zona maritimă din jurul Insulelor Canare, a ajuns acum chiar și în Oceanul Arctic. Încălzirea s-a resimțit și în România, mai ales în jumătatea vestică și sud-vestică a țării, unde temperaturile au urcat, ziua, până la 10 – 12°C. În schimb, frigul a persistat mai bine în regiunile estice, unde maximele termice se mențin mult mai modeste, în jur de 3 – 5°C.

Directorul ANM Florinela Georgescu a precizat că vom avea „un sezon mai extins de iarnă”, care urmează să înceapă din luna noiembrie și se va termina în martie.

Despre cum va fi vremea în perioada sărbătorilor de iarnă, aceasta a transmis că se va depune zăpada la munte în continuare, însă nu sunt foarte multe șanse să ningă și în zonele de câmpie.

„E puțin probabil să apară ninsoarea în zonele de câmpie, pentru că temperaturile s-ar putea menține ușor peste normalul acestei perioade”, a spus Florinela Georgescu, astfel că vom avea anticiclon în sud poate şi de sărbători.

Pe de o parte, vorbim despre posibilitatea unor temperaturi în general apropiate de normalul climatologic și un regim al precipitațiilor de asemenea, ceea ce ar însemna că în fiecare din lunile următoare am putea avea, în medie, cantități de precipitații între 30 și 60l/m². Pe de altă parte, primele fenomene de iarnă noi le-am avut deja, pentru că au fost primele ninsori la munte, au fost primele dimineți cu temperaturi sub 0°C, nu doar în zonele depresionare”, a transmis Florinela Georgescu, director ANM.

Unde avem strat de zăpadă

Ce urmează după anticiclon. Când va ninge în această iarnă. La Nina va persista în Europa până la primăvară

Noile date arată o creștere a cantității de zăpadă în Europa, potrivit Severe Weather. Fenomenul La Niña va aduce aer rece din Pacific.

Numită și „faza rece” a fenomenului ENSO (El Nino Southern Oscillation, Oscilația sudică El Nino), La Nina se referă la reducerea temperaturii de la suprafața oceanului în centrul și estul Pacificului ecuatorial.

Fazele ENSO influențează  precipitațiile tropicale, tiparele de presiune și dinamica complexă dintre ocean și atmosferă. Sunt afectate și cantitățile de zăpadă care vor cădea iarna aceasta.

Cum va fi iarna 2024-2025 în Europa

Scăderile de temperatură sunt însoțite de schimbări semnificative în circulația atmosferică tropicală, inclusiv modificări ale tiparelor de vânt, presiunii și precipitațiilor.

Potrivit sistemelor de prognoză ECMWF și UKMO, media sezonieră arată zăpadă sub medie pe cea mai mare parte a continentului. Însă cele mai recente date arată de fapt mai multe ninsori decât prognoza anterioară.

În comparație cu datele de prognoză din septembrie, datele din octombrie arată căderi mai mari de ninsoare în Europa centrală și de vest.

Decembrie 2024

Sunt așteptate mai puține ninsori decât în ​​mod normal pe cea mai mare parte a Europei. Excepție face nordul Europei.

Ianuarie 2025

Continuă potențialul redus de zăpadă pe o mare parte a continentului. În ansamblu, prognoza este foarte asemănătoare cu luna anterioară, cu și mai puține ninsori în părțile centrale și nord-vestice.

Februarie 2025

Cresc șansele de ninsori în Europa, în special în centrul continentului. Însă cea mai marer parte a continentului va avea mai puțină zăpadă decât în mod normal.

Surpriza vine la finalul iernii. Prima lună de primăvară, luna martie, va aduce mai multe ninsori decât februarie în centrul și în sudul continentului.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Marile lovituri pregătite de Netflix. Ce lansări se apropie
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…